Μπριάμ – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη σαλάτα κινόα:

  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 1 στικ σέλερι, λεπτοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.γ. βασιλικό, ξερό
  • 600 γρ. σάλτσα ντομάτας, έτοιμη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για το μπριάμ:

  • 1 μελιτζάνα
  • 1 γλυκοπατάτα, μικρή
  • 2 κολοκυθάκια, μέτρια
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • Αλάτι-πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Εκτέλεση για τη σάλτσα:

 

Βάλε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίξε μέσα το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο τα οποία να έχεις περάσει πρώτα από πολυκόφτη και καραμέλωσε καλά τα λαχανικά. Χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε την έτοιμη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το βασιλικό, και σιγόβρασε για 10 λεπτά περίπου για να δέσει η σάλτσα.

 

Εκτέλεση για το μπριάμ:

 

Κόψε τα λαχανικά σε πολύ λεπτές, κάθετες λωρίδες, πάχους 2 χιλ. Βάλε τα σ’ ένα μπολ, πασπάλισέ τα με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κι ανακάτεψέ τα για να πάει παντού το λάδι. Σ’ ένα στρογγυλό, ή ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος, άδειασε τη σάλτσα που ετοίμασες. Από πάνω τοποθέτησε τα λαχανικά, εναλλάξ, το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας σχήμα σαλιγκαριού. Πασπάλισε με λίγο ακόμη λάδι και σκέπασε το σκεύος μ’ ένα αλουμινόχαρτο. Ψήσε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά (εφόσον έχεις κόψει πολύ λεπτές λωρίδες, σε περίπτωση που είναι πιο χοντρές οι λωρίδες θα χρειαστεί περισσότερη ώρα). Έπειτα ξεσκέπασε, πασπάλισε με φέτα και ψήσε στο γκριλ γι’ άλλα 10 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί, άφησε να κρυώσει και σέρβιρε.

 

 

TIPS

 

Τοποθέτησε όλα τα εξαρτήματα στο πλυντήριο πιάτων για εύκολο κι αποτελεσματικό καθάρισμα.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη