Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Οι κουραμπιέδες είναι τα πιο ντελικάτα γλυκά των γιορτών. Αρωματισμένοι με ανθόνερο, ή ροδόνερο, είναι ντυμένοι στα λευκά από μια πάχνη ζάχαρης άχνης και κρύβουν μέσα τους μεγάλα κομμάτια από καβουρντισμένα αμύγδαλα. Αυτό που τους δίνει την πινελιά της τελειότητας είναι το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και του ανθόνερου, η υφή τους (πρέπει να τρίβονται και να λιώνουν στο στόμα) κι ο πλούτος σε αμύγδαλα.

 

Πως θα πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα

 

Ακριβές ζύγισμα:

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ζυγαριά ακριβείας. Ζυγίζουμε όλα τα υλικά σχολαστικά, ή τα μετράμε με το ίδιο φλιτζάνι βάσει της συνταγής.

 

Το βούτυρο:

Το φρέσκο βούτυρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το πρόβειο λιωμένο είναι η πιο παραδοσιακή επιλογή, όμως η βαριά μυρωδιά του δεν είναι αρεστή σε όλους. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγουμε κάποιο βούτυρο με πιο ήπιο άρωμα, ή καταφεύγουμε στην ασφαλή λύση που είναι το αγελαδινό.

Το χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη γίνεται στο μίξερ στην αρχή της συνταγής και θέλει αρκετή ώρα. Δεν το λυπόμαστε. Ένας καλός χρόνος είναι 15 λεπτά. Όσο περισσότερο χτυπήσουμε το μείγμα τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα και πιο ανάλαφρη η μυρωδιά από το βούτυρο.

 

Αμύγδαλα:

Δεν τα λυπόμαστε, δεν ξεχνάμε να τα καβουρντίσουμε πριν τη χρήση, περνώντας τα για μερικά λεπτά από το φούρνο και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, με μαχαίρι πάνω σε επιφάνεια κοπής, όχι στον πολυκόφτη. Κάποιες φορές τα αφήνουμε κι ολόκληρα!

 

Το αλεύρι:

Η ιδανικότερη επιλογή είναι το μαλακό και δεν ξεχνάμε να το κοσκινίσουμε μετά το ζύγισμα.

 

Το ζύμωμα κι η ξεκούραση:

Όπως σε όλα τα μπισκοτοειδή έτσι κι εδώ η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ δούλεμα. Μόλις ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά στοιχεία της συνταγής, σταματάμε το ανακάτεμα. Μόνο για να ενώσουμε τα αμύγδαλα ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν την κόψουμε κουραμπιέδες.

 

Υλικά Συνταγής (για 50-60 κομμάτια)

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 500γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο, ή κονιάκ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

 

Για την επικάλυψη

  • 50ml ανθόνερο, ή λικέρ μαστίχα
  • 300γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 180οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 15 λεπτά.
  3. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών.
  4. Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο και την προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με τη βανίλια.
  5. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα για να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά.
  6. Προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  7. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα αλλά προσέχουμε να μην ροδοκοκκινίσουν.
  9. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες κι αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους μετακινήσουμε από το ταψί γιατί διαφορετικά θα διαλυθούν. Βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
  10. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Τυλίγουμε έναν έναν τους κουραμπιέδες στην άχνη δουλεύοντάς τους και με τα δυο χέρια ώστε να σκεπαστούν παντού και τους τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη ενδιάμεσα στις στρώσεις.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη