Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κανένας δεν γεννήθηκε σεφ και όταν πρωτομπαίνει στην κουζίνα έχει τις ανασφάλειές του. Ιδού λοιπόν μερικά κολπάκια που θα κάνουν τη ζωή του αρχάριου μάγειρα πιο εύκολη.
1.Τηγανητά αυγά
Για να τηγανίσουμε αυγό με λίγο λάδι και μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιούμε ένα μικρό, καλό αντικολλητικό τηγάνι. Το βάζουμε στη φωτιά μαζί με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί και κουνάμε το τηγάνι να απλώσει. Για δύο αυγά διπλασιάζουμε το λάδι. Σπάμε το αυγό ή τα αυγά και τα ρίχνουμε πάνω στο λάδι. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι (διαφανές καλύτερα για να βλέπουμε τι γίνεται μέσα) χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει λευκό το ασπράδι. Με κουτάλα πλατιά πλαστική μεταφέρουμε τα αυγό σε πιάτο.
2. Μακαρόνια
Για να φτιάξουμε μακαρόνια βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο νερό για κάθε 100 γρ. ζυμαρικό που θέλουμε να φτιάξουμε. Συμβουλευόμαστε τον προτεινόμενο χρόνο βρασίματος από τη συσκευασία. Αλατίζουμε γενναία το νερό όταν πάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε στην αρχή με πιρούνα για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια και βράζουμε στον επιθυμητό χρόνο. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν για να το χρησιμοποιήσουμε, αν θελήσουμε να τα δέσουμε με μια σάλτσα. Επιστρέφουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα χωρίς να τα ξεβγάλουμε με κρύο νερό, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ή με λίγο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
3. Σάλτσα ντομάτας
Για να φτιάξουμε εύκολα σάλτσα ντομάτας για κάθε χρήση πλένουμε καλά 500 γρ. φρέσκες ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση- αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μια κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ. Ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας ή το περιεχόμενο της κονσέρβας σε μικρή κατσαρόλα μαζί με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου μέχρι να δέσει. Στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και αρωματίζουμε με ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού ή όπως αλλιώς προτιμάμε.
4. Αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό
Προσθέτουμε στο φαγητό μία πατάτα κομμένη στα τέσσερα και λίγο νερό. Αν είναι κοκκινιστό προσθέτουμε επιπλέον ξυσμένη ντομάτα. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη μέχρι να απορροφήσει το αλάτι η πατάτα.
5. Αν πέσει πολύ πιπέρι στο φαγητό
Αν είναι με λευκή σάλτσα προσθέτουμε χυμό από λεμόνι, λάιμ ή ξίδι και λίγη ζάχαρη ή γιαούρτι. Αν είναι κοκκινιστό προσθέτουμε ξυσμένη ντομάτα και το βράζουμε λίγο ακόμα.
6. Κατάλληλη θερμοκρασία βουτύρου
Αν το βούτυρο είναι πολύ παγωμένο και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα περνάμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε από τον τρίφτη και σε ελάχιστο χρόνο το βούτυρο είναι έτοιμο είτε για να φτιάξουμε κέικ είτε για να το αλείψουμε στο ψωμί.
7. Πώς διατηρούμε τα φρέσκα μυρωδικά
Για να διατηρήσουμε περισσότερο τον μαϊντανό, τα φρέσκα μυρωδικά αλλά και το μαρούλι στο ψυγείο τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, ψεκάζουμε το χαρτί με λίγο νερό και τα κλείνουμε σε πλαστική σακούλα. Αυτές με το φερμουάρ είναι οι καλύτερες.
8. Πώς καθαρίζουμε εύκολα τις συσκευές μαγειρικής
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να καθαρίσουμε το μπλέντερ και τον πολυκόφτη βάζουμε νερό και λίγο απορρυπαντικό, κλείνουμε και χτυπάμε για λίγο. Τέλος κουνάμε να πάει η σαπουνάδα ως πάνω, ξεκουμπώνουμε και τελειώνουμε το καθάρισμα με σφουγγάρι, πριν ξεβγάλουμε με νερό. Για ραβδομπλέντερ κάνουμε το ίδιο, ρίχνοντας το νερό και το απορρυπαντικό σε ένα δοχείο βυθίζουμε μέσα το ραβδομπλέντερ και το βάζουμε σε λειτουργία για λίγο. Το ξεβγάζουμε κάτω από τη βρύση και είναι έτοιμο.
9. Tips για λεμόνια και λάιμ
Για να βγάλουν περισσότερο χυμό τα λεμόνια και τα λάιμ στο στύψιμο πριν τα κόψουμε και τα στύψουμε τα κυλάμε πάνω στον πάγκο πιέζοντας και κάνοντας ελαφρύ μασάζ με το χέρι μας για να μαλακώσουν. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε αν τα βάλουμε 15 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.
10. Για να διατηρήσουμε πράσινο το χρώμα των βρασμένων λαχανικών
Αφού τα βράσουμε, τα στραγγίζουμε και τους κάνουμε ένα γρήγορο μπάνιο σε κρύο νερό με παγάκια τα ξαναστραγγίζουμε και είναι έτοιμα για χρήση.