5,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Εδώ ο μπακαλιάρος ποσάρεται για 8 λεπτά μέσα σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, σκόρδο, φινόκιο, ντοματίνια, κάπαρη, καυτερή πιπερίτσα και κρασί, δίνοντας ένα ιδιαίτερα αρωματικό κι ελαφρύ αποτέλεσμα. Ο μπακαλιάρος σερβίρεται μαζί με τη σάλτσα του και πραγματικά δεν τον χορταίνεις!
Υλικά για 4 άτομα
- 1200 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου σε κομμάτια, ξαρμυρισμένο για 36 ώρες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φινόκιο σε φέτες και τα φυλλαράκια του πολύ ψιλοκομμένα
- 250 γρ. ντοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη
- 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη ή μπούκοβο καυτερό
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι διαλυμένο σε ½ ποτήρι νερό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο και το φινόκιο μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για λίγο ακόμη να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε την κάππαρη, την καυτερή πιπερίτσα ή το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
- Ύστερα σβήνουμε με το κρασί, δίνουμε μια γρήγορη βράση στη σάλτσα και διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
- Αφού πάρει άλλη μια βράση η σάλτσα προσθέτουμε στο τηγάνι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Κουνάμε το τηγάνι να ενσωματωθούν τα κομμάτια του ψαριού στη σάλτσα και σκεπάζουμε με καπάκι.
- Ποσάρουμε τον μπακαλιάρο για 8-10 λεπτά και στη συνέχεια πασπαλίζουμε το φαγητό με τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του φινόκιο.
- Μοιράζουμε τον μπακαλιάρο σε πιάτα, προσθέτοντας σάλτσα και ζουμί από το τηγάνι.
Tο ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου σε 3 στάδια:
- Για να φάτε σήμερα μπακαλιάρο, ξεκινάμε να ξαρμυρίζουμε από προχτές. Πρέπει πρώτα να απομακρύνουμε το χοντρό αλάτι απ’ έξω, ξεπλένοντας κάτω από νερό βρύσης.
- Ύστερα τον κόβουμε σε κομμάτια ίσου μεγέθους και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό το οποίο θα αλλάζουμε κάθε έξι ώρες περίπου. Το καλοκαίρι αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο. Χρειάζεται τουλάχιστον 30 ώρες ξαρμύρισμα.
- Στο τέλος αφαιρούμε τα κόκκαλα. Αν το ζητά η συνταγή αφαιρούμε και την πέτσα και τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια που αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι πριν τον μαγειρέψουμε.