Εύκολο και οικονομικό χριστουγεννιάτικο μενού

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Δεν χρειάζεται να περάσουμε δυο μέρες στην κουζίνα ούτε να βγούμε εκτός προϋπολογισμού για να γεμίσουμε το τραπέζι μας με γιορτινά εδέσματα.

 

 

Γιορτινή λαχανοσαλάτα

Η ταπεινή λαχανοσαλάτα στολίζεται με κόκκινο λάχανο, μήλα, καρύδια και μια γλυκόξινη βινεγκρέτ και γίνεται πιο γιορτινή από ποτέ!

Υλικά για 8 άτομα:

  • ½ λευκό λάχανο μέτριο
  • ¼ κόκκινο λάχανο μικρό
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 μήλο κόκκινο
  • 2 ραπανάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 10-12 καρύδια (πεταλούδα) ή πεκάν

Για τη βινεγκρέτ

  • 2 κ.σ μηλόξυδο
  • 2 κ.σ χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ μουστάρδα
  • 1 κ.γ μέλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Περνάμε τα δυο λάχανα από τον ηλεκτρικό τρίφτη ή το μαντολίνο, τα ξεπλένουμε καλά αρχικά σε ξιδόνερο και μετά σε φρέσκο νερό. Τέλος τα στραγγίζουμε καλά περνώντας τα από το καρουζέλ της σαλάτας.
  2. Καθαρίζουμε και περνάμε το καρότα από τον τρίφτη. Πλένουμε το μήλο, το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κοτσάνι πριν το κόψουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Εάν έχουμε, είναι καλύτερα να το περάσουμε κι αυτό από μαντολίνο. Σε πολύ λεπτές ροδέλες κόβουμε και τα ραπανάκια.
  3. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ στο multi και χτυπάμε να γίνουν ομοιογενές πηχτό μείγμα.
  4. Αλατίζουμε τα λάχανα και τα ανακατεύουμε με τα καρότα, τη μισή βινεγκρέτ και λίγο από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε από πάνω το μήλο, τα ραπανάκια και τα καρύδια.
  5. Την τελευταία στιγμή περιχύνουμε τη σαλάτα με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και πασπαλίζουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

Μπουρεκάκια με κιμά σταφίδα και κουκουνάρι

Μια άκρως γιορτινή γέμιση για τα κιμαδένια μπουρεκάκια μας.

Υλικά για 12 άτομα

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ. σούπας κοφτή πελτέ
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό ή ροζέ
  • 15 γρ. κουκουναρόσποροι
  • 30 γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το ψήσιμο

  • 75 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά τον κιμά. Όσο σοτάρουμε τον κιμά ανακατατεύουμε με τον αβγοδάρτη να αλλάξει χρώμα και να χωρίσει καλά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμη με σπάτουλα. Ύστερα προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και τον πελτέ.
  3. Αφού φέρουμε μερικές βόλτες όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μετά από 1 λεπτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι και σιγοβράζουμε για μισή ώρα ή όσο πάρει να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να στεγνώσει.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και δίνουμε μια τελευταία βράση στον κιμά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται έξτρα αλατοπίπερο, αφαιρούμε την κανέλα, προσθέτουμε το δυόσμο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Τοποθετούμε τα φύλλα της κρούστας στον πάγκο με την μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά μας. Με μια κάθετη χαρακιά στο κέντρο τα χωρίζουμε στη μέση και τοποθετούμε τις λωρίδες την μια πάνω στην άλλη.
  6. Παίρνουμε ανά δύο λωρίδες φύλλου και τοποθετούμε στο κάτω μέρος από δυο κουταλιές σούπας γέμιση κιμά. Φέρνουμε τα πλαϊνά πάνω από τη γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο σε ρολό.
  7. Αραδιάζουμε τα μπουρεκάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με τη δίπλωση από κάτω, τα αλείφουμε καλά με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Τα σερβίρουμε στο τραπέζι ζεστά ή χλιαρά.

 

 

Ρώσικη σαλάτα με ζαμπόν

Η κλασσική ρώσικη συνταγή της σαλάτας, εδώ εμπλουτίζεται με κομματάκια ζαμπόν, μπαίνει σε φόρμα και γίνεται πιο κομψή από ποτέ.

Υλικά για 8 άτομα

  • 400 γρ. μείγμα λαχανικών κατεψυγμένο (αρακά, καρότο, φασολάκι, παντζάρι κλπ)
  • 1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη σε κυβάκια
  • 150 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 2-3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά βραστά ψιλοκομμένα + 1 επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη

Για τη μαγιονέζα:

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το μείγμα των λαχανικών με τα κυβάκια της πατάτας σε αλατισμένο νερό και όταν μαγειρευτούν τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν σε σουρωτήρι.
  2. Για τη μαγιονέζα: Ρίχνουμε σε πλαστική ή γυάλινη κανάτα, τον κρόκο του αυγού και προσθέτουμε το ξίδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά και σε συνεχή ροή σαν κορδόνι το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  4. Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τα βρασμένα λαχανικά, το ζαμπόν, τα αβγά, το αγγουράκι τουρσί και την κάπαρη. Διατηρούμε τη ρώσικη σαλάτα σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο.
  5. Τη σερβίρουμε τη ρώσικη σαλάτα φορμαρισμένη σε πιατέλα ανάλογου μεγέθους διακοσμώντας με φέτες βραστού αβγού και φύλλα μαϊντανού.
  6. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το αγγουράκι τουρσί, το ψιλοκομμένο αυγό, τον μαϊντανό και τη μαγιονέζα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 

 

Κοτόπουλο γλυκόξινο με βερίκοκα και αμύγδαλα

Υλικά για 6 άτομα

  • 6 μπούτια κοτόπουλο κομμένα στη μέση
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 ποτήρι λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 10 ξερά βερίκοκα
  • 5 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και από τις δυο πλευρές και τα περνάμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τα ροδίζουμε σε δόσεις και από τις δυο πλευρές. Καθώς τα βγάζουμε από το τηγάνι τα μεταφέρουμε σε γάστρα.
  3. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μηλόξιδο ανακατεμένο με τη μαρμελάδα βερίκοκο και ανακατεύουμε.
  4. Περιχύνουμε το κοτόπουλο στη γάστρα με όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με καπάκι για 1 ώρα.
  5. Μετά ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα κομμένα σε λεπτές φέτες και πασπαλίζουμε το φαγητό με το φιλέ αμυγδάλου. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε λίγο κρασί ή νερό, ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό με φρέσκα φυλλαράκια από θυμάρι.

 

 

Πιλάφι με κουρκουμά, αμύγδαλα και κράνμπερις

Ένα αρωματικό πιλάφι για να συνοδεύσουμε το κυρίως πιάτο στο γιορτινό τραπέζι μας.

Υλικά για 8 άτομα:

  • 2 ½ φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι μουλιασμένο για 10 λεπτά
  • 4 κ.σ βούτυρο φρέσκο
  • 4 σπυριά καρδάμωμο ελαφρώς τσακισμένα
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • 40 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 4 κ.σ κράνμπερις
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τα αμύγδαλα με λίγο από το βούτυρο να πάρουν λίγο χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στραγγίζουμε το ρύζι και το σοτάρουμε σε μια κατσαρολίτσα με το υπόλοιπο βούτυρο, τον κουρκουμά και το καρδάμωμο να γυαλίσει.
  3. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με 5 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια βράση το ρύζι. Σκεπάζουμε τότε την κατσαρόλα με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, χωρίς να ανακατέψουμε στο ενδιάμεσο.
  4. Όταν το πιλάφι μείνει με ελάχιστο νερό του προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα κράνμπερις κι ανακατεύουμε.
  5. Αφήνουμε το πιλάφι εκτός φωτιάς σκεπασμένο με πετσέτα και το καπάκι να ηρεμήσει για 3-4 λεπτά πριν το ανακατέψουμε με πιρούνι και το σερβίρουμε στο τραπέζι σαν συνοδεία του κυρίως πιάτου.

 

 

Εύκολο τιραμισού με μελομακάρονα

Η πιο εύκολη εκδοχή του τιραμισού εδώ συνδυάζεται με τριμμένο μελομακάρονο ή κουραμπιέ.

Υλικά για 8 άτομα:

  • 400 γρ. μελομακάρονα ή κουραμπιέδες

Για την κρέμα τυριού

  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά καλά παγωμένη ή φυτική αν προτιμάτε
  • 4 κ.σ λικέρ αμαρέτο ή λικέρ καφέ ή μπράντι

Για το σερβίρισμα

  • Κακάο

Εκτέλεση

  1. Αρχικά χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στην κουζινομηχανή, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή σαν γιαούρτι.
  2. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη και το λικέρ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια αφράτη κρέμα τυριού. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  3. Τρίβουμε σε ψίχουλα τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες με το χέρι, εξαρτάται τι μας περισσεύει.
  4. Μεταφέρουμε την κρέμα του τυριού σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Παίρνουμε ατομικά μπολ και κάνουμε μια πρώτη λεπτή στρώση από ψίχουλα μελομακάρονου ή κουραμπιέ.
  5. Συνεχίζουμε με μια στρώση από κρέμα τυριού που βγάζουμε από τη σακούλα ζαχαροπλαστικής, συνεχίζουμε με μια λεπτή στρώση από ψίχουλα μελομακάρονου ή κουραμπιέ και τελειώνουμε με μια στρώση από κρέμα τυριού.
  6. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το κάθε μπολ με λίγη σκόνη κακάο που ρίχνουμε από το σουρωτήρι του τσαγιού.

Μπορείς να δεις ακόμη