6,8K
			
				            
							                    
							        
    
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ό,τι κρέας κι αν βάλουμε στη σχάρα με αυτές τις μαρινάδες θα γίνουν ακόμη πιο νόστιμα!

Μαρινάδα μεσογειακή για χοιρινές μπριζόλες και κοψίδια
Υλικά
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
 - 1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
 
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαζάκι, σκεπάζουμε με το καπάκι και χτυπάμε καλά.
 - Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ταψί και περιχύνουμε με την μαρινάδα φροντίζοντας να πάει παντού.
 - Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε τις μπριζόλες στο ψυγείο να μαριναριστεί από 2 έως 5 ώρες.
 - Σκουπίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και αφήνουμε εκτός ψυγείου για μισή ώρα πριν ψήσουμε.
 

Γλυκόξινη μαρινάδα για χοιρινό και αρνί
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γλυκό σαμιώτικο κρασί
 - Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 - 1 κ.γ. μέλι
 - 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο ξυσμένο
 - 1 κ.γ. κόλιανδρο σπασμένο
 - 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
 - 1 σκελίδα σκόρδο
 
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπλεντεράκι και χτυπάμε.
 - Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί και περιχύνουμε με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε στο ψυγείο για 2 έως 5 ώρες.
 - Σκουπίζουμε, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα και ψήνουμε.
 

Μαρινάδα για κοτόπουλο με γιαούρτι
Υλικά
- 200 γρ. γιαούρτι
 - 1 κ.σ. κουρκουμάς
 - 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
 - 2 κ.σ. σόγια σος
 - ½ κ.γ. κύμινο
 - ξύσμα από 1 λεμόνι
 
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψάκι.
 - Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά και το ρίχνουμε στο κρέας. Ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα παντού και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
 - Αφήνουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 2 ώρες.
 - Σκουπίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά πριν τα ψήσουμε.
 

Ξηρή μαρινάδα για μπριζόλες (μοσχάρι ή χοιρινό) και παϊδάκια (αρνίσια)
Υλικά
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
 - 15 γρ. αλάτι
 - 5 γρ. μαύρο πιπέρι, θρυμματισμένο
 - 4 κάψουλες κάρδαμο σπασμένους (τα μαύρα σποράκια)
 - 2 γρ. σκόνη μουστάρδας
 - 1 γρ. σκόνη πάπρικας
 - 10 γρ. σκόνη κρεμμύδι
 - 10 γρ. σκόνη σκόρδου
 
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μύλο του καφέ ή σε μπλεντεράκι και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
 - Πασπαλίζουμε το κρέας της επιλογής μας με μια ομοιόμορφη στρώση από το μίγμα και αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
 - Ξεπλένουμε τη μαρινάδα με κρύο νερό, στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και αφήνουμε εκτός ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν τα ψήνουμε στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου.
 
    