Οι καλύτερες μαρινάδες για κρέατα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ό,τι κρέας κι αν βάλουμε στη σχάρα με αυτές τις μαρινάδες θα γίνουν ακόμη πιο νόστιμα!

 

 

Μαρινάδα μεσογειακή για χοιρινές μπριζόλες και κοψίδια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαζάκι, σκεπάζουμε με το καπάκι και χτυπάμε καλά.
  2. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ταψί και περιχύνουμε με την μαρινάδα φροντίζοντας να πάει παντού.
  3. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε τις μπριζόλες στο ψυγείο να μαριναριστεί από 2 έως 5 ώρες.
  4. Σκουπίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και αφήνουμε εκτός ψυγείου για μισή ώρα πριν ψήσουμε.

 

 

Γλυκόξινη μαρινάδα για χοιρινό και αρνί

 

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο ξυσμένο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σπασμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο

 

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπλεντεράκι και χτυπάμε.
  2. Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί και περιχύνουμε με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε στο ψυγείο για 2 έως 5 ώρες.
  3. Σκουπίζουμε, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα και ψήνουμε.

 

 

Μαρινάδα για κοτόπουλο με γιαούρτι

 

Υλικά

  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψάκι.
  2. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά και το ρίχνουμε στο κρέας. Ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα παντού και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
  3. Αφήνουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 2 ώρες.
  4. Σκουπίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά πριν τα ψήσουμε.

 

 

Ξηρή μαρινάδα για μπριζόλες (μοσχάρι ή χοιρινό) και παϊδάκια  (αρνίσια)

 

Υλικά

  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 15 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαύρο πιπέρι, θρυμματισμένο
  • 4 κάψουλες κάρδαμο σπασμένους (τα μαύρα σποράκια)
  • 2 γρ. σκόνη μουστάρδας
  • 1 γρ. σκόνη πάπρικας
  • 10 γρ. σκόνη κρεμμύδι
  • 10 γρ. σκόνη σκόρδου

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μύλο του καφέ ή σε μπλεντεράκι και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
  2. Πασπαλίζουμε το κρέας της επιλογής μας με μια ομοιόμορφη στρώση από το μίγμα και αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
  3. Ξεπλένουμε τη μαρινάδα με κρύο νερό, στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και αφήνουμε εκτός ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν τα ψήνουμε στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη