Affogato με zabaione

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Το affogato είναι ένα απίθανο επιδόρπιο που φτιάχνεται με παγωτό βανίλια περιχυμένο κι ανακατεμένο με καφέ εσπρέσο. Στην παραλλαγή που προτείνω, το παγωτό μπαίνει σε μια βάση από ζαμπαγιόν, μια κρέμα, δηλαδή, σκέτο αφρό, φτιαγμένη από γλυκό κρασί και κρόκους αυγών, που στο τέλος θα περιχύσεις με καφέ espresso. Είτε το δοκιμάσεις έτσι, ή αλλιώς το affogato είναι ένα πραγματικό αριστούργημα!

 

 

Υλικά (για 5 άτομα):

  • 5 κρόκοι μεγάλων αυγών
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 200ml κρασί γλυκό (Σαμιώτικο), ή αφρώδες, ή ημίγλυκο
  • 175ml κρέμα γάλακτος
  • 5 μικρές μπάλες παγωτό
  • 5 καφεδάκια espresso

 

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Βάζεις τους κρόκους και τη ζάχαρη σ’ ένα μεταλλικό μπολ και το στερεώνεις πάνω σ’ ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί).
  3. Παίρνεις έναν αυγοδάρτη και ξεκινάς να χτυπάς το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου μέχρι ν’ αφρατέψει.
  4. Προσθέτεις το γλυκό κρασί και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ελέγξεις το μείγμα μ’ ένα κουτάλι και να έχει γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες.
  5. Κατεβάζεις το μπολ από τη φωτιά και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Τότε προσθέτεις τη σαντιγί κι ανακατεύεις απαλά.
  6. Μοιράζεις τη σαμπαγιόν σε 4 μπολ, ή χαμηλά ποτήρια, βάζεις στο κέντρο από 1 μπάλα παγωτό βανίλια, και σερβίρεις αμέσως, συνοδεύοντας το κάθε πιάτο μ’ ένα φλιτζανάκι ελληνικό καφέ.
  7. Ο καθένας μόνος του περιχύνει το γλυκό του με το ζεστό καφέ, ανακατεύει και τρώει το γλυκό του με κουτάλι.

 

 

Tip:

Για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα χρησιμοποίησε ποτήρια από χοντρό γυαλί με πλατύ στόμιο για να σερβίρεις το γλυκό σου. Θα τα βάλεις από πριν στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον. Μόλις θελήσεις να σερβίρεις βούτα το χείλος τους σε λιωμένη κουβερτούρα. Ύστερα πρόσθεσε το ζαμπαγιόν, το παγωτό και την τελευταία στιγμή τον εσπρέσο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη