Αυτά είναι τα καλύτερα συνοδευτικά του καφέ!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Άλλοι τα προτιμούν αλμυρά κι άλλοι γλυκά. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Πριν αποφασίσετε, ρίξτε μια ματιά παρακάτω μήπως τελικά τα θέλετε όλα!

Ο καφές στις σωστές δόσεις μας ξυπνάει, μας τονώνει, μας κρατάει σε εγρήγορση, μας χαρίζει πνευματική διαύγεια κι άλλα πολλά. Για να γίνει όμως πραγματική απόλαυση ο καφές θέλει παρέα στο σερβίρισμα. Αυτή η παρέα μπορεί να είναι μια μικρή μπουκίτσα έως κάτι μεγαλύτερο. Σύμφωνα με την παράδοσή μας, ο ελληνικός καφές σερβίρεται πάντα με κρύο νερό για να πιεις μια γουλιά και να ευχηθείς «στην υγειά μας». Μαζί στον δίσκο υπάρχει πιατάκι με λουκουμάκι –κατά προτίμηση τριαντάφυλλο- ή με κάποιο γλυκό κουταλιού, έτσι ώστε αφού πιεις τον καφέ σου να ολοκληρώσεις με μια γλυκιά μπουκιά. Σήμερα οι καφέδες που πίνουμε είναι σαφώς περισσότεροι και σερβίρονται πότε σε μικρά και πότε σε μεγάλα φλιτζάνια ή κούπες. Άλλοι τον προτιμούν ζεστό κι άλλοι κρύο και τον απολαμβάνουν από σκέτο έως πολύ γλυκό, ανάλογα τα γούστα του καθενός και την ώρα της ημέρας. Το ίδιο επί 1000 ισχύει και για τα συνοδευτικά του:

 

 

Γλυκές επιλογές

  • Λουκούμι ή μπισκοτολούκουμο (λουκούμι σάντουιτς ανάμεσα από δύο μπισκότα τύπου πτι μπερ) για τον ελληνικό καφέ και μόνο
  • Γλυκά κουταλιού για τον ελληνικό καφέ (σταφύλι, κεράσι, φράουλα, κυδώνι, σύκο, βύσσινο, νεράντζι, πορτοκάλι, περγαμόντο, μήλο, κουμ κουάτ, λεμόνι, φράπα, βερίκοκο, καρύδι, κλπ)
  • Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα (τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες κλπ)
  • Σοκολατάκια μπίτερ (ιδανική συνοδεία του εσπρέσο) και τρουφάκια
  • Μπισκότα βουτύρου ή λαδιού με διάφορα αρώματα (π.χ. βανίλια, κανέλα, λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, καφέ, τζίντζερ, κλπ)
  • Μπισκότα γεμιστά (με σοκολάτα, με μαρμελάδα, με καραμέλα, κλπ)
  • Κουλουράκια διάφορα (σμυρναίικα, μούστου, μελιού, κανέλας, πορτοκαλιού, κλπ)
  • Παξιμαδάκια γλυκά (σουσαμιού, κανέλας, γλυκάνισου, πορτοκαλιού, ούζου, ξηρών καρπών, τα ιταλικά cantucci κλπ)
  • Cookies διάφορα (βρώμης, κακάο, με ξηρούς καρπούς, με σταφίδες, σε κομματάκια σοκολάτας, ινδοκάρυδο και κράνμπερις, κλπ)
  • Πτι φουρ (τα αφράτα γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα που στην άκρη είναι κολλημένα με σοκολάτα ή μαρμελάδα κι ινδοκάρυδο)
  • Κέικ και μάφινς διάφορα (βανίλια-σοκολάτα, πορτοκαλιού, λεμονιού, καρότου, σε ταχίνι και σταφίδες, μήλου, κλπ)
  • Κρουασάν βουτύρου ή γεμιστά (με κρέμα, με σοκολάτα, με πραλίνα, με σταφίδες, με μαρμελάδα, κλπ)
  • Γλυκά ψωμιά διάφορα (μπριός, σταφιδόψωμα, swiss rolls, τσουρέκια, κλπ)
  • Ντόνατς διάφορα και λουκουμάς
  • Τάρτες και ταρτάκια διάφορα (λεμονιού, σοκολάτας, φρούτων)
  • Μηλόπιτες διάφορες
  • Κράμπλ και galette φρούτων
  • Σιροπιαστά κέικ ταψιού (πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, ρεβανί, κλπ)
  • Κρέπες και βάφλες
  • Πανκέικς και τηγανίτες
  • Brownies και blondies
  • Μπάρες και energy balls
  • Μπουγάτσα με κρέμα

 

 

Αλμυρές επιλογές

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης σκέτο ή γεμιστό
  • Τοστ και μπρουσκέτες
  • Σαντουιτσάκια διάφορα (με κρουασάν, με μπριός, με ζυμωτό, με μπαγκέτα, με αραβική πίτα κλπ)
  • Bagels σκέτα ή γεμιστά
  • Τυρόπιτες και μπουγάτσες τυρί
  • Τάρτες αλμυρές και quiches
  • Αλμυρά κέικ και μπισκότα

 

Μπορείς να δεις ακόμη