Διάλεξε τον καλύτερο νεροχύτη για την κουζίνα σου

 

Είτε σχεδιάζεις να «στήσεις» μια νέα κουζίνα, είτε ανακαινίζεις την υπάρχουσα, πιθανόν να εξετάζεις την αγορά ενός νέου νεροχύτη. Προκειμένου να βρεις ακριβώς αυτό που ικανοποιεί τις ανάγκες σου τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τη διάταξη, το στιλ και το μέγεθος της κουζίνας σου.

Παρακάτω θα βρεις τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις, ώστε να κάνεις την τέλεια επιλογή νεροχύτη που θα ταιριάζει ιδανικά στη δική σου κουζίνα.

 

 

Διαστάσεις νεροχύτη (μήκος, πλάτος, ερμάριο)

Οι διαστάσεις του νεροχύτη θα πρέπει να ταιριάζουν με τις διαστάσεις της κουζίνας σου και τις λειτουργικές σου ανάγκες. Ένας μικρός νεροχύτης αποτελεί ιδανική επιλογή για μικρή κουζίνα και εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τον πάγκο σου. Αντίστοιχα, σε μια ευρύχωρη κουζίνα έχεις τη δυνατότητα για ένα νεροχύτη μεγαλύτερων διαστάσεων.

Εάν υπάρχει ήδη θέση/οπή, π.χ. από τον προηγούμενο νεροχύτη για την τοποθέτηση του καινούριου, θα θέλεις κάποιο μοντέλο που να ταιριάζει με τις διαστάσεις της υπάρχουσας οπής. Εάν πρέπει να ανοιχτεί νέα οπή, έχεις περισσότερη ελευθερία να προσαρμόσεις και να τοποθετήσεις τον τύπο και το μέγεθος που σε βολεύει.

Πέρα από το μήκος και το πλάτος του νεροχύτη, θα πρέπει να ελέγξεις και τις διαστάσεις εντοιχισμού, ή αλλιώς ερμάριο. Το ερμάριο είναι ο απαιτούμενος χώρος που πρέπει να μένει κενός στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη, έτσι ώστε κατά την εγκατάστασή του νεροχύτη να μπορεί να τοποθετηθεί άνετα η γούρνα (ή οι γούρνες).

 

 

Διαδικασία εγκατάστασης 

Θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο νεροχύτης στην κουζίνα σου. Οι τέσσερις βασικότερες μέθοδοι τοποθέτησης είναι η ένθετη, η υποκαθήμενη, η επικαθήμενη και η ισόπεδη τοποθέτηση.

Η ένθετη τοποθέτηση προβλέπει το χείλος του νεροχύτη να είναι πάνω στον πάγκο και η γούρνα μέσα στο ντουλάπι. Η υποκαθήμενη τοποθετεί το νεροχύτη κάτω από τον πάγκο με πρόσβαση στη γούρνα από μία οπή στον πάγκο, ενώ στην επικαθήμενη τοποθέτηση όλο το σώμα του νεροχύτη βρίσκεται πάνω στον πάγκο. Η ισόπεδη τοποθέτηση απαιτεί μια ιδιαίτερη διαμόρφωση περιμετρικά της οπής για την εγκατάσταση του νεροχύτη στον πάγκο, έτσι ώστε μετά την εγκατάσταση, η περίμετρος του να είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον πάγκο. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση καλό είναι να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνίτη.

Πέρα από αισθητικούς σκοπούς, η μέθοδος τοποθέτησης κι ο σχεδιασμός θα επηρεάσουν και τον τρόπο χρήσης. Για παράδειγμα, οι υποκαθήμενοι νεροχύτες κουζίνας διαθέτουν στρογγυλεμένες άκρες που προσθέτουν μεγαλύτερη ευκολία στο καθάρισμα του πάγκου, αφού μπορείς να σκουπίζεις τυχόν υπολείμματα φαγητού και να τα ρίχνεις κατευθείαν στη γούρνα του νεροχύτη.

 

 

Προδιαγραφές γουρνών

Η πλειοψηφία των νεροχυτών διαθέτει μονή ή διπλή γούρνα. Η επιλογή εξαρτάται κυρίως από τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, ένας νεροχύτης με μονή γούρνα είναι ιδανικός για να πλένεις με ευκολία τα μεγάλα σκεύη όπως μεγάλες κατσαρόλες και ταψιά, ενώ η διπλή γούρνα είναι πρακτική όταν κάνεις δύο πράγματα συγχρόνως όπως π.χ. όταν πλένεις και προετοιμάζεις το φαγητό.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι το βάθος. Οι νεροχύτες με βαθύτερη γούρνα είναι ιδανικοί για το μούλιασμα των τηγανιών ή άλλων μαγειρικών σκευών, ωστόσο καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο κάτω από το ντουλάπι. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εξετάσεις πόσο χώρο χρειάζεσαι για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται κάτω από τον νεροχύτη και επίλεξε ανάλογα. Σε περίπτωση που επιλέξεις διπλό νεροχύτη με ανόμοιες γούρνες, θα πρέπει να υπολογίσεις το χώρο (για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις) με βάση τη βαθύτερη γούρνα.

 

 

Επιφάνεια στραγγίσματος

 

Όπως και με τον αριθμό γουρνών έτσι και η επιλογή επιφάνειας στραγγίσματος εξαρτάται από τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Σε ό,τι αφορά τη διάταξη της επιφάνειας στραγγίσματος, οι περισσότεροι νεροχύτες τοποθετούνται με την επιφάνεια στραγγίσματος είτε δεξιά, είτε αριστερά. Εάν μιλάμε για νεροχύτη με διπλή γούρνα, υπάρχουν προτάσεις που προσφέρουν επιφάνεια στραγγίσματος και στις δύο πλευρές.

 

 

Διάμετρος εκροής

Ουσιαστικά, πρόκειται για τον τύπο της βαλβίδας που χρησιμοποιείται και διευκρινίζεται ανάλογα τη διάμετρο της εκροής της. Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος εκροής, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες υπερχείλισης της γούρνας. Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με οπές υπερχείλισης για την αποφυγή ξεχειλίσματος σε περίπτωση φραγμένων εκροών.

 

 

Οπή μπαταρίας

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η μπαταρία κουζίνας παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τη σωστή τοποθέτηση του ίδιου του νεροχύτη στον πάγκο. Οι περισσότεροι νεροχύτες διατίθενται χωρίς οπή μπαταρίας, ώστε να μπορείς να την τοποθετήσεις όπου εσύ θέλεις. Υπάρχουν επίσης νεροχύτες με προ-χαραγμένη οπή (ή οπές), πάνω στην οποία τοποθετείται η μπαταρία.

 

 

Υλικό κατασκευής

Η επιλογή του υλικού κατασκευής δεν πρέπει να γίνει μόνο με βάση το πόσο ταιριάζει στην αισθητική της κουζίνας σου, καθώς παίζει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στην ανθεκτικότητα, όσο και στη λειτουργικότητα του προϊόντος. Τα πιο διαδεδομένα υλικά κατασκευής για νεροχύτες είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας (inox), ο γρανίτης και το συνθετικό.

 

Ανοξείδωτο

Οι ανοξείδωτοι νεροχύτες αποτελούν την πλέον δημοφιλέστερη επιλογή. Διακρίνονται για την υψηλή ανθεκτικότητά τους και ταιριάζουν σε οποιαδήποτε κουζίνα, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η αισθητική της. Το ανοξείδωτο υλικό είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, ενώ παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή σε ισχυρά οξέα όπως το νιτρικό οξύ, σε αλκαλικά διαλύματα καθώς και σε διαλύματα οργανικών και ανόργανων αλάτων, ώστε ο νεροχύτης να παραμένει αναλλοίωτος στο χρόνο. Πολλές εταιρίες παρέχουν τους ανοξείδωτους νεροχύτες τους με επιλογή φινιρίσματος όπως βουρτσισμένο, σαγρέ, σατινέ κ.ά., κάτι που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις διακοσμητικές ανάγκες μίας κουζίνας.

 

Γρανίτης

Οι νεροχύτες από γρανίτη κατασκευάζονται από ρινίσματα φυσικού γρανίτη και ρητίνες, υλικά που εξασφαλίζουν αντοχή στην κρούση, τη θερμότητα και τις χημικές ουσίες. Ένα ακόμα σημαντικό όφελος των γρανιτένιων νεροχυτών είναι ότι παρέχουν υψηλό βαθμό υγιεινής και καθαρίζονται εξαιρετικά εύκολα. Διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, πράγμα που τους καθιστά εξαιρετικά ευέλικτους από διακοσμητικής άποψης.

 

Συνθετικό

Οι συνθετικοί νεροχύτες είναι συνήθως η πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με τις παραπάνω προτάσεις. Σε ό,τι αφορά στο υλικό κατασκευής αυτό καθαυτό, αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο, ρητίνες και άλλες ουσίες που συνθέτουν ένα συμπαγές υλικό. Ωστόσο, οι συνθετικοί νεροχύτες έχουν μικρότερη αντοχή στη θερμότητα και την κρούση, σε σύγκριση με τους γρανιτένιους και ανοξείδωτους νεροχύτες. Από διακοσμητικής άποψης, οι συνθετικοί νεροχύτες διατίθενται σε μια πληθώρα χρωμάτων και μπορούν να τονίσουν την αισθητική οποιασδήποτε κουζίνας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη