Δραστηριότητες για να αξιοποιείς τις ώρες που είσαι μόνος στο σπίτι

Κάθε άνθρωπος αξιοποιεί με διαφορετικό τρόπο τον χρόνο που περνάει στο σπίτι. Είναι μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση και ενασχόληση με αγαπημένα πράγματα. Αν είσαι μόνος στο σπίτι και σκέφτεσαι πως θα αξιοποιήσεις τις ελεύθερες ώρες σου, υπάρχουν δραστηριότητες και ιδέες για να περάσεις όμορφα.

 

Διάβασμα

Είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να ασχοληθείς με όλα εκείνα τα βιβλία που έχεις αγοράσει εδώ και καιρό, αλλά δεν τα έχεις διαβάσει και πιθανότατα σχηματίζουν πύργους σε κάποια γωνία του σπιτιού σου. Το καλό με τα βιβλία είναι ότι έχουν ταυτόχρονα αγχολυτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ η ποικιλία σε θεματολογία και κατηγορίες είναι τεράστια και για όλα τα γούστα. Μπορείς να επιλέξεις και τα λεγόμενα ψηφιακά βιβλία (eBooks) για διάβασμα μέσα από τάμπλετ, κινητό ή υπολογιστή. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα πολλά δωρεάν ψηφιακά βιβλία.

 

Υπηρεσίες streaming

Οι υπηρεσίες streaming, όπως Netflix και Amazon είναι γνωστές σε όλους. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές σε σειρές, ταινίες, καρτούν και ντοκιμαντέρ για όλα τα ενδιαφέροντα.

Όσο περνάς χρόνο στο σπίτι σου θα έχεις την ευκαιρία να αφιερωθείς σε όλα αυτά, μιας και πολλές σειρές έχουν αρκετά επεισόδια διάρκειας περίπου 45 με 60 λεπτά το καθένα (καμία φορά είναι και πολλές σεζόν). Όλα αυτά είναι βέβαια ευχάριστα, θέλουν πολύ χρόνο, αλλά και η συνδρομή σε τέτοιες υπηρεσίες είναι πολύ φθηνή, αναλογικά με το προϊόν και τις ώρες που θα ξοδέψεις.

 

Βιντεοπαιχνίδια

Η χαρά μικρών και μεγάλων και μία πολύ αγαπητή σύγχρονη μορφή διασκέδασης. Φυσικά, μπορείς να παίξεις σε κονσόλα, υπολογιστή και κινητό ή τάμπλετ.

Το καλό με τα videogames είναι ότι υπάρχει ποικιλία και μπορούν να είναι πολύ ψυχαγωγικά, διαδραστικά ακόμη και εκπαιδευτικά. Για αρκετά από αυτά ίσως χρειαστείς πολλές ώρες για να τα τερματίσεις, ενώ τα διαδικτυακά μπορούν να σε κρατήσουν σε επαφή με φίλους και γνωστούς, αρκεί να έχεις ακουστικά και μικρόφωνο. Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί στο XBOX Game Pass, το οποίο στην ουσία είναι το αντίστοιχο του Netflix για βιντεοπαιχνίδια. Επίσης, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που σου δίνουν την δυνατότητα να παίξεις παλαιότερα retro παιχνίδια online δωρεάν.

 

Σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Η αγαπημένη συνήθεια όλων που μπορεί να γίνει σχεδόν από κάθε σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή. Θα μπορέσεις να κρατήσεις επαφή με φίλους και συγγενείς (μέσω ειδικών apps και social media), να διασκεδάσεις (π.χ. ακούγοντας μουσική), αλλά και να ενημερωθείς από τις πηγές που προτιμάς (και όχι μόνο από τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια).

 

 

Μαγειρική

Είναι ευκαιρία να ασχοληθείς με κάτι άκρως αγχολυτικό και χρήσιμο τώρα που έχεις χρόνο στη διάθεσή σου. Η μαγειρική θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα, δεν θα χρειαστεί να παραγγείλεις απ’ έξω, ενώ μπορείς να κάνεις και γαστρονομικά πειράματα/δοκιμές. Φυσικά, μέσω διαδικτύου μπορείς να επεκτείνεις τις γνώσεις σου πάνω στο θέμα και να βρεις εξαιρετικές ιδέες.

 

 

Μουσική, Γυμναστική και Διαλογισμός

Πολλά χαλαρωτικά πράγματα, που ενισχύουν τις ψυχικές αντοχές, μπορούν να γίνουν και μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, να διαλογιστείς ή να κάνεις γυμναστική και χορό. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βιντεάκια ασκήσεων ειδικά για κλειστούς χώρους και ημερήσια προγράμματα άθλησης, ενώ μπορείς πάντα να παραγγείλεις κάποιο όργανο γυμναστικής.

 

Δουλειές του σπιτιού

Τα μερεμέτια και οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι για όλους και πάντα ευχάριστα. Εντούτοις, θα γεμίσουν τον χρόνο σου και θα απασχολήσουν το μυαλό σου! Είναι ευκαιρία να ασχοληθείς τώρα με την καθαριότητα και κάποιες μικροεπισκευές .

 

Εξ αποστάσεως εργασία

Αν ανήκεις στις ομάδες που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι τους μέσω υπολογιστή τότε να το αξιοποιήσεις. Η δουλειά βοηθά στην καλή ψυχολογία και γεμίζει τις κενές ώρες. Η εξ αποστάσεως εργασία σου επιτρέπει να μιλάς συχνότερα (π.χ. μέσω Skype) με κόσμο και να διατηρείς τις κοινωνικές σου επαφές.

 

Κηπουρική

Αν έχεις σπίτι με κήπο ή μεγάλη βεράντα τότε σκέψου σοβαρά την κηπουρική ή την απλή φροντίδα φυτών. Είναι μία δραστηριότητα που διώχνει το άγχος, αλλά κυρίως διώχνει το αίσθημα «κλεισούρας» στο σπίτι. Υπάρχει σίγουρα πολύ ενημερωτικό υλικό online, ενώ μπορείς ακόμη και να καλλιεργείς τα δικά σου λαχανικά.

 

 

Φτιάξε Βιντεάκια και μοιράσου τα

Τον εξοπλισμό τον έχεις ακόμη και ένα απλό smartphone αρκεί. Οπότε μπορείς να φτιάξεις βιντεάκια για να τα διαμοιράσεις σε φίλους και γνωστούς. Για την ακρίβεια, μπορείς απλά να κάνεις κάτι χιουμοριστικό ή να ενημερώνεις για κάποια δεξιότητά σου. Γίνε δημιουργικός και θα δεις ότι η ώρα θα περάσει ευχάριστα και γρήγορα, ενώ θα επικοινωνήσεις και με πολλούς γνωστούς σου. Μπορείς ακόμη και να φτιάξεις δικό σου κανάλι στο YouTube.

 

Ανέπτυξε και ενίσχυσε δεξιότητες

Αν για παράδειγμα παίζεις κάποιο μουσικό όργανο ή γενικά αν έχεις κάποια δεξιότητα μπορείς να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στο να την τελειοποιήσεις. Το σπίτι είναι ιδανικό για πρόβες, ενώ εσύ θα είσαι λογικά ξεκούραστος.

 

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Όταν μένουμε πολύ καιρό στο σπίτι συνήθως ξεχνάμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Φρόντισε την υγεία σου και τη διατροφή σου. Κάνε απλές ασκήσεις γυμναστικής. Επίσης, μπορείς να κάνεις ένα απολαυστικό αφρόλουτρο, να περιποιηθείς το πρόσωπό σου ή τα νύχια σου. Μην ξεχνάς πώς πάντα γίνεται να παραγγείλεις προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. Εν ολίγος φρόντισε να νιώθεις καλά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη