Λουκουμάς με γλάσο καφέ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ο κλασικός λουκουμάς με γλάσο καφέ espresso αποκτά άλλο ενδιαφέρον.

 

Υλικά για 10 κομμάτια περίπου

  • 175 ml γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 465 γρ. αλεύρι σκληρό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά μέτρια ελαφρώς χτυπημένα
  • 75 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

 

Για το γλάσο

  • 300 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 δόση espresso

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη και όλη τη μαγιά. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά να αφρίσει.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο και το προζύμι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
  3. Τη ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το χέρι να γίνει λεία και ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε καθαρό μπολ αλειμμένο με λάδι. Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε για 30 δευτερόλεπτα πριν την ανοίξουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους όσο ένα δάχτυλο.
  5. Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 6-7εκ. περίπου, κόβουμε δίσκους ζύμης και τους ακουμπάμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Με ένα δεύτερο κουπ πατ διαμ. 2εκ. κόβουμε ένα μικρό δίσκο από το κέντρο του κάθε δίσκου και το αφαιρούμε.
  6. Την υπόλοιπη ζύμη (μαζί και τους μικρούς δίσκους) την πλάθουμε σε κορδόνι που κόβουμε σε μήκος 18-20 εκατοστά περίπου κι ενώνουμε τις άκρες τους φτιάχνοντας κουλούρια που ακουμπάμε επίσης στο ταψί. Καλύπτουμε με λαδωμένο χαρτί ψησίματος και αφήνουμε τους λουκουμάδες σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  7. Γεμίζουμε με λάδι ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ μέχρι να καλυφθεί το ⅓ του σκεύους. Το βάζουμε στη φωτιά να κάψει και να φτάσει τους 180°C (κάνουμε τεστ ρίχνοντας ένα κομματάκι ψωμί μέσα, θα πρέπει σκουρύνει σε 45 δευτερόλεπτα). Προσθέτουμε τους λουκουμάδες ανά 2, για να μη στριμωχτούν. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα σκούρο, χρυσό χρώμα. Τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους.

 

Για το γλάσο

Κοσκινίζουμε την άχνη σε ένα μπολ και ρίχνουμε σταδιακά τον καφέ κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε ένα πηχτό γλάσο μέσα στο οποίο βουτάμε τους λουκουμάδες από την μία πλευρά και αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν τους σερβίρουμε.

 

Μπορείς να δεις ακόμη