Επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

by Aggeliki Tsoukana

 

Ο εξοπλισμός κουζίνας αποτελεί βασικός παράγοντας επιτυχίας, για οποιοδήποτε χώρο μαζικής εστίασης. Κατά τον σχεδιασμό μίας επαγγελματικής κουζίνας, είναι σημαντικό να γίνουν οι σωστές επιλογές σε επίπεδο εξοπλισμού.

 

 

Τα βασικά τμήματα μιας επαγγελματικής κουζίνας

Κάθε κουζίνα (σε εστιατόριο, καφετέρια, ή ξενοδοχειακή μονάδα) έχει διαφορετικό σχεδιασμό και στιλ. Παρ’ όλα αυτά, φέρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, σίγουρα υπάρχει ένα τμήμα καθαριότητας, αποθηκευτικοί χώροι, ο χώρος προετοιμασίας φαγητού, πάσο.

Ασφαλώς, θα προηγηθεί μία ανάλυση του χώρου, όπως π.χ. ηλεκτρολογική ή και υδραυλική εγκατάσταση, όγκος χώρου κλπ., ώστε να οργανωθεί ανάλογα κι η κουζίνα. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του εξοπλισμού κουζίνας και η άψογη συνεργασία όλων των μερών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των συσκευών που θα επιλεγούν.

Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές, σε επίπεδο διαστάσεων, λειτουργικότητας, ενεργειακής απόδοσης ώστε να σχεδιάσετε εύκολα τη διαρρύθμιση του χώρου που θα «φιλοξενήσει» τον εξοπλισμό της κουζίνας σας και να πετύχετε μέγιστη απόδοση.

 

 

Επιλέξτε με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής σας

Κατά γενικό κανόνα, κάθε επιχείρηση εστίασης σχεδιάζει/στήνει την κουζίνα της βάσει των αναγκών που έχει, όπως π.χ. ο διαθέσιμος χώρος αλλά και το είδος κουζίνας. Για παράδειγμα, διαφορετικές ανάγκες έχει ένα μικρό μπιστρό, άλλες ανάγκες έχει ένα ξενοδοχείο, και διαφορετικές ένα Café Bar.

Ενδεικτικά, σε εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία πιάτων, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποικιλία του εξοπλισμού με διάφορες επιλογές σε συσκευές μαγειρικής όπως φούρνοι, εστίες ή και συσκευές για ειδικές παρασκευές.

Ακόμα κι ένας μικρός χώρος κουζίνας, μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη ποικιλία συσκευών για κάθε μαγείρεμα. Οι σύγχρονες επαγγελματικές συσκευές κουζίνας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευέλικτες από άποψη διαστάσεων και λειτουργικότητας αλλά και εργονομικές ώστε να είναι ομαλή η ροή, ακόμα και στις ώρες αιχμής. Παράλληλα αποδίδουν αποτελεσματικά. Δείτε, για παράδειγμα, πώς μπορεί να συνδυαστεί μία Σαλαμάνδρα επαγγελματικής χρήσης της Hendi, με μία επαγγελματική φριτέζα της ίδια εταιρείας.

Αντίστοιχα, σε εστιατόρια με μαζική παραγωγή, το ζητούμενο είναι το μεγάλο μέγεθος των συσκευών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα επικεντρωθείτε στην επιλογή μεγαλύτερων συσκευών μαγειρικής όπως είναι για παράδειγμα η διπλή επαγγελματική φριτέζα της Hendi. Τα ίδια ισχύουν, τόσο για τον χώρο προετοιμασίας, με τις αντίστοιχες επαγγελματικές συσκευές όπως μπλέντερ, ηλεκτρικά μίξερ κ.ά., όσο και για το κομμάτι της καθαριότητας. Ενδεικτικά, ένα μικρό επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων όπως το Belogia GW 35, είναι ιδανικό για έναν μικρό χώρο εστίασης με μικρές ποσότητες πιατικών και σκευών. Αντίστοιχα, για μία κουζίνα που χρειάζεται ένα πλυντήριο πιάτων για μεγάλες ποσότητες, θα χρειαστεί μία πιο εξελιγμένη συσκευή, όπως το επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων Whirlpool ECM 532 U.

Η ίδια λογική ισχύει και για τα επαγγελματικά σκεύη μαγειρικής, επαγγελματικά ψυγεία και επαγγελματικούς απορροφητήρες αλλά και άλλες ειδικές συσκευές, ανάλογα το είδος κουζίνας/μπουφέ.

 

 

Ενεργειακή απόδοση

Η ενεργειακή απόδοση των συσκευών αποτελεί εξίσου σημαντικό κριτήριο επιλογής. Με ενεργειακά αποδοτικές συσκευές μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης και παράλληλα εξοικονομούνται χρήματα από τα λειτουργικά κόστη. Αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζεται με τις πιο σύγχρονες επαγγελματικές συσκευές κουζίνας, που μπορείτε να βρείτε στο kotsovolos.gr.

Επιπλέον, μπορείτε να εξετάσετε την επένδυση σε εστίες και φούρνους αερίου, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη υποδομή με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση αερίου.

 

 

Ευκολία στον καθαρισμό

Ο ποιοτικός εξοπλισμός συμβάλει στην άψογη υγιεινή μιας επαγγελματικής κουζίνας αλλά και στην εύρυθμη ροή της. Ο σύγχρονος εξοπλισμός κουζίνας παρέχει τη δυνατότητα για καθαριότητα ακόμα και σε μη ορατά σημεία, όπως απορροφητήρας, γωνίες, αρμοί. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένες για να αποσυναρμολογούνται εύκολα και με ασφάλεια, έτσι ώστε να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Εν κατακλείδι, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να σχεδιάσετε την κουζίνα της επιχείρησής σας από την αρχή, αξίζει (τουλάχιστον) να εξετάσετε την αναβάθμιση του εξοπλισμού σας, με πιο σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές επαγγελματικές συσκευές κουζίνας. Το κέρδος είναι μεγάλο σε πολλά επίπεδα (υψηλότερη απόδοση, μείωση λειτουργικού κόστους, μείωση ενεργειακού αποτυπώματος), την ίδια στιγμή που θα αποσβέσετε γρήγορα τα χρήματα που επενδύσατε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού σας.

Μπορείς να δεις ακόμη