Φοιτητική κουζίνα: εξόπλισε την με τα απαραίτητα

by K Admin

 

Τα αποτελέσματα των βάσεων βγήκαν και τα κατάφερες. Μπήκες στη σχολή των ονείρων σου και η φοιτητική σου ζωή μόλις ξεκίνησε. Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει πολλά νέα ξεκινήματα και προκλήσεις, ειδικά όταν φεύγεις από την οικογενειακή εστία και μετακομίζεις για να εγκατασταθείς σε νέο σπίτι, αφού η σχολή στην οποία πέρασες βρίσκεται σε άλλη πόλη. Οι πρώτες προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι να βρεις τη νέα σου στέγη και να την οργανώσεις σωστά. Και όλα ξεκινάνε από την κουζίνα φυσικά.

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα σου και θα πρέπει να εξοπλίσεις την κουζίνα σου κατάλληλα έτσι ώστε η διατροφή σου να μην εξαρτάται από τις εστίες σίτισης, τα κυλικεία της σχολής και τα delivery. Οι ικανότητες στην μαγειρική χρειάζονται, ακόμα κι αν μέχρι χθες δεν χρειάστηκε να βράσεις ούτε ένα αυγό. Γιατί όσο συχνά κι αν ταξιδεύει το δέμα με το φαγητό της μαμάς ανάλογα με την απόσταση, η καθημερινότητα και τα περιορισμένα οικονομικά απαιτούν μια στοιχειώδη μαγειρική στο σπίτι. Κυρίως για να μην πεινάσεις, αλλά και για να φωνάζεις πότε-πότε φίλους στο σπίτι για φαγητό. Και πού ξέρεις, μπορεί και να κολλήσεις με τη μαγειρική.

Όπως και να ‘χει, εμείς είμαστε εδώ για να σου πούμε ποια είναι τα απαραίτητα που πρέπει να έχει μία φοιτητική κουζίνα αλλά και όλα όσα είναι περιττά.

 

Κουζίνα και φούρνος

Σίγουρα θα χρειαστείς ένα φούρνο, είτε για να μαγειρεύεις είτε για να ζεσταίνεις το φαγητό που στέλνει η μαμά. Μια πρακτική λύση αν δεν έχεις αρκετό χώρο στην κουζίνα, είναι να επιλέξεις ένα φουρνάκι με 2 ή 3 εστίες. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα κουζινάκια / φουρνάκια τοποθετούνται οπουδήποτε δεν μπορείς να έχεις κανονική κουζίνα με φούρνο. Ειδικότερα, ένα κουζινάκι είναι ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, όπου ο χώρος της κουζίνας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, ενώ μπορείς να το συνδυάσεις με το αντίστοιχο έπιπλο και να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερο χώρο. Τα κουζινάκια διαθέτουν λειτουργία φούρνου και εστίες στο επάνω μέρος – σε αντίθεση με τα φουρνάκια που δεν διαθέτουν εστίες. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή κανονικής κουζίνας, την οποία και θα επιλέξεις σύμφωνα με τις διαστάσεις του χώρου που θα τοποθετηθεί και τις διατροφικές σου ανάγκες. Υπάρχουν κουζίνες σε διάφορες διαστάσεις / χωρητικότητες και με λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Απορροφητήρας

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απορροφητήρας στο χώρο της κουζίνας, τα σωματίδια και τα λίπη που παράγονται από το μαγείρεμα θα κολλάνε στους τοίχους και τα ντουλάπια. Ο απορροφητήρας μπορεί να τοποθετηθεί είτε με λειτουργία εξαγωγής με αγωγό που διοχετεύει τον αέρα προς τα έξω, είτε με λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα. Στην πρώτη περίπτωση, η κουζίνα θα πρέπει να διαθέτει εξωτερικό αεραγωγό, στον οποίο και θα συνδέσεις τον απορροφητήρα για να αποβάλλει τον στάσιμο αέρα. Για κουζίνα χωρίς εξωτερικό αεραγωγό θα χρειαστείς απορροφητήρα ανακύκλωσης, ο οποίος φιλτράρει και καθαρίζει τον αέρα μέσα από μια σειρά φίλτρων, αφαιρώντας σωματίδια και οσμές προτού τον επιστρέψουν στο χώρο.

 

Ψυγείο

Ακόμα και τίποτα άλλο να μην αγοράσεις (που λέει ο λόγος), ένα ψυγείο θα πρέπει να υπάρχει στο φοιτητικό σπίτι και μάλιστα, με ικανοποιητικό χώρο συντήρησης και κατάψυξης. Αφιερώνοντας λίγες ώρες την Κυριακή μπορείς να έχεις μαγειρεμένο, έτοιμο φαγητό στο ψυγείο ή την κατάψυξη σχεδόν για όλη την εβδομάδα. Μπορείς να μαγειρέψεις μερικές ώρες παραπάνω και να φτιάξεις λαχανικά, κοτόπουλο, μπριζόλες, ρύζι, ψητές πατάτες ή ό,τι άλλο θέλεις και να το βάλεις σε πλαστικά δοχεία. Ανακάτεψέ τα και θα έχεις γρήγορα γεύματα για τις επόμενες μέρες ή όλη την εβδομάδα στην περίπτωση που τα καταψύξεις. Οι επιλογές στο ψυγείο είναι πραγματικά αμέτρητες, ωστόσο δεν πρόκειται να μπερδευτείς εάν έχεις στο νου σου τα εξής δύο βασικά στοιχεία: τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί το ψυγείο και τη χωρητικότητα που θέλεις να έχει η συντήρηση και η κατάψυξη, η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Για παράδειγμα, εάν η μαμά θα σε εφοδιάζει συχνά με φαγητά, ίσως χρειαστείς ψυγείοκαταψύκτη με ευρύχωρη κατάψυξη.

 

 

 

Τοστιέρα

Το πιο εύκολο και διαδεδομένο φοιτητικό φαγητό είναι… το τοστάκι! Εξαιρετικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ, ενώ θα σε χορτάσει μετά το ξενύχτι ή ακόμα κι όταν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις. Βέβαια, οι σημερινές τοστιέρες δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτό, αφού πολλά μοντέλα έρχονται και με γκριλιέρα για να ψήνεις τα πάντα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως μόνο τυχαίο δεν είναι που η τοστιέρα έχει περίοπτη θέση στη λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό μιας φοιτητικής κουζίνας.

 

Πολυμίξερ

Το πολυμίξερ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Λύνει τα χέρια του κάθε μάγειρα, ανεξαρτήτως εμπειρίας και ικανοτήτων. Ειδικά όταν μιλάμε για πολυμίξερ όπως το Kenwood FPM250 Multi Pro, σίγουρα δεν θα χρειαστείς περιττά σκεύη και εργαλεία κουζίνας, όπως έξτρα μαχαίρια, λεμονοστύφτη και άλλα εργαλεία κουζίνας, εξοικονομώντας έτσι χώρο και χρήματα.

 

Βραστήρας

Πάντα θα χρειάζεσαι βραστό νερό, είτε για την προετοιμασία κάποιου ροφήματος, όπως τσάι, χαμομήλι, καφές κ.λπ., είτε για να επιταχύνεις την διαδικασία του μαγειρέματος. Σε ελάχιστο χρόνο μπορείς να βράσεις τη ποσότητα του νερού που θέλεις, χωρίς να χρειάζεται να ανάψεις κάποια από τις εστίες της κουζίνας. Επίσης είναι προτιμότερο να ρίχνεις βραστό νερό στην κατσαρόλα, αντί να περιμένεις ώρα να ζεσταθεί το μάτι. Για μεγαλύτερη ευκολία κατά το καθαρισμό του βραστήρα, μπορείς να επιλέξεις κάποιο μοντέλο με αποσπώμενο φίλτρο νερού και ακόμα καλύτερα να βρεις κάποιο που έχει καλυμμένη την αντίσταση.

 

Καφετιέρα

Όσον αφορά στην καφετιέρα, θα επιλέξεις ανάλογα με το είδος καφέ που προτιμάς καθώς και τα ροφήματα που σου αρέσουν. Οι πολυκαφετιέρες, για παράδειγμα, προσφέρουν μια ευρεία γκάμα ροφημάτων. Εάν πάλι θέλεις μόνο καφέ φίλτρου εννοείται ότι θα επιλέξεις μηχανή καφέ φίλτρου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσεις βάση στη χωρητικότητα, δηλαδή στο πόσα φλιτζάνια μπορεί να παράγει η καφετιέρα. Ανάλογα με το πόσα φλιτζάνια καφέ πίνεις εσύ και η παρέα σου κάθε μέρα, καλό είναι να βρεις την μηχανή καφέ φίλτρου που προσφέρει την αντίστοιχη χωρητικότητα, για να έχεις πάντα διαθέσιμο καφέ. Πάντως, καλό είναι να υπάρχει και μια συσκευή φραπέ σε κάποιο ντουλάπι ή στον πάγκο της κουζίνας σου. Μπορείς μάλιστα να επιλέξεις φραπεδιέρα με διπλό εξάρτημα ανάμιξης και κύπελο για να φτιάχνεις και άλλα ροφήματα – εκτός από φραπέ – όπως freddo espresso και cappuccino, αφρόγαλα, milkshake και πολλά άλλα.

 

 

Σκεύη και εργαλεία κουζίνας

Είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν το λάθος να αγοράζουν σκεύη και μικρο-εργαλεία μαγειρικής που είναι εντελώς αχρείαστα για μια φοιτητική κουζίνα. Κανείς δεν θέλει να μπαίνει σε μια κουζίνα γεμάτη με περιττά σκεύη και διάφορα «ψιλολόγια» και να μαγειρεύει με εκνευρισμό γιατί δεν μπορεί να βρει αυτά που πραγματικά χρειάζεται. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις εξειδικευμένα σκεύη και εργαλεία κουζίνας που ίσως να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ. Το σοφότερο είναι να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με σκεύη και μικροσυσκευές που θα αποτελέσουν τη βάση για να μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά φαγητά, ακόμα και αν οι μαγειρικές σου γνώσεις είναι περιορισμένες.

Ήδη αναφέραμε το πολυμίξερ, όπου ανάλογα το μοντέλο μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα όπως να ψιλοκόψεις, να τεμαχίσεις, να τρίψεις, να πολτοποιήσεις, να αναδέψεις, να στύψεις, και, τέλος πάντων, να κάνεις πολλές εργασίες για να προετοιμάσεις σωστά το φαγητό σου. Άρα μάλλον δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις π.χ. λεμονοστύφτη, πρέσα σκόρδου, τρίφτη, ψαλίδι κουζίνας κ.λπ. Επίσης, καλό είναι να αποφύγεις τα πολλά μπολ. Ειδικά αυτά τα μικροσκοπικά μπολ δεν θα σου χρησιμέψουν σε τίποτα, οπότε απλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν στην κουζίνα σου. Εάν χρειάζεσαι οπωσδήποτε μπολ, επένδυσε σε ένα καλό, μεσαίο ή μεγάλο μπολ το οποίο θα μπορείς να χρησιμοποιείς για όλες τις μαγειρικές σου εργασίες.

Αυτά που σίγουρα θα χρειαστείς από εργαλεία και σκεύη είναι ένα σετ μαχαίρια κουζίνας (γενικής χρήσης): ένα με λάμα 6-7 εκατοστών και ένα λίγο μεγαλύτερο 9-10 εκατοστών είναι αρκετά. Προτίμησε μαχαίρια με κεραμική λεπίδα. Είναι ελαφρύτερα, πιο ανθεκτικά στη διάβρωση από τα συμβατικά μαχαίρια από χάλυβα, ενώ η λεπίδα είναι υπό-αλλεργική, αντί-κολλητική και εξασφαλίζει βέλτιστη υγιεινή. Φυσικά, απαραίτητη είναι και η επιφάνεια κοπής. Το ιδανικό υλικό είναι το τεφλόν, ενώ ίσως χρειαστεί να προμηθευτείς πάνω από μια επιφάνεια κοπής για λόγους υγιεινής: μία για κοτόπουλο, μία για τα υπόλοιπα κρέατα και μία για λαχανικά. Πάρε και ένα σουρωτήρι για μακαρόνια ή και για να πλένεις τα λαχανικά σου. Επίσης, στην κουζίνα σου θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον από μία κουτάλα, σπάτουλα (για να μπορείς π.χ. να φτιάξεις μια ομελέτα), και τουλάχιστον μία λαβίδα για μακαρόνια και λαχανικά. Προτίμησε σπάτουλες και κουτάλες από ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο ή από υψηλής ποιότητας σιλικόνη, που είναι ανθεκτική ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Εάν, για παράδειγμα, ανακατεύεις το φαγητό με μια πλαστική κουτάλα ή μια πλαστική σπάτουλα, μπορεί να μεταφερθούν επικίνδυνα για την υγεία σου συστατικά από το πλαστικό που θερμαίνεται στο φαγητό.

Όσον αφορά στα «κατσαρολικά», και εδώ δεν χρειάζονται υπερβολές. Απλά όταν επιλέγεις τηγάνια, κατσαρόλες, ταψί και άλλα σκεύη μαγειρικής, φρόντισε να τσεκάρεις τη συμβατότητα του σκεύους με τις εστίες ή και το φούρνο σου για ευκολότερο και οικονομικότερο μαγείρεμα. Για παράδειγμα, μια κατσαρόλα γκαζιού έχει διαφορετική «συμπεριφορά» σε μια κεραμική εστία, ενώ μια κουζίνα με επαγωγικές εστίες χρειάζεται και τα αντίστοιχα σκεύη. Σου συστήνουμε λοιπόν, να εφοδιαστείς με ένα σετ (με δύο) αντικολλητικά τηγάνια: ένα μεσαίο για όλες τις «δουλειές», για να μπορείς π.χ. να φτιάξεις μια ομελέτα ή να τηγανίσεις ένα αβγό, και ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (κατά προτίμηση με καπάκι), το οποίο θα αξιοποιήσεις για λίγο πιο απαιτητικές συνταγές και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Απαραίτητη είναι και η κατσαρόλα, τουλάχιστον μία μεγάλη που να χωράει π.χ. ένα πακέτο σπαγγέτι, ενώ καλό θα ήταν να έχεις και μία μεσαία κατσαρόλα για να ζεσταίνεις φαγητό ή και για σάλτσες. Τέλος, για φαγητά φούρνου θα χρειαστείς ένα βαθύ και – κατά προτίμηση – παραλληλόγραμμο ταψί.

Είναι προτιμότερο λοιπόν, να εφαρμόσεις τη στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας», που σημαίνει ότι αρχικά επενδύεις στα απολύτως απαραίτητα σκεύη για να φτιάξεις μια τακτοποιημένη και λειτουργική κουζίνα, και στην πορεία – αν χρειαστεί – ανανεώνεις τον εξοπλισμό σου, παρά να ξοδέψεις χρήματα σε συσκευές και σκεύη που ίσως να μην χρειαστείς ποτέ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη