702
Αυτές τις ημέρες η Madame Ginger βρίσκεται στο νέο μας κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και μαγειρεύει μαζί μας μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα πεντανόστιμα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και γεμίζει το κατάστημά μας εορταστικά αρώματα και μοναδικές γεύσεις. Εμείς δοκιμάσαμε τις συνταγές και τις μοιραζόμαστε μαζί σου για να φτιάξεις κι εσύ σπιτικά μελομακάρονα και παραδοσιακούς κουραμπιέδες!
Μελομακάρονα
Μερίδες: 50 μικρά μελομακάρονα, Χρόνος προετοιμασίας: 30-40 λεπτά, Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά
Υλικά
- 2 φλ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. καρύδια
Υλικά για το σιρόπι
- 700 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
Εκτέλεση
- Ξεκίνησε με το σιρόπι. Βάλε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά. Βράε για 5 λεπτά (μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μέλι) και άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.
- Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το baking powder και τη σόδα. Χτύπησε για 1-2 λεπτά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι και συνέχισε το ανακάτεμα με το χέρι. Ζύμωσε τόσο ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι (όχι παραπάνω γιατί θα αρχίσει να ζεσταίνεται η ζύμη και να βγάζει λάδι).
- Άπλωσε σε 2 ταψιά λαδόκολλα. Πλάσε μικρά μελομακάρονα και αράδιασέ τα στα ταψιά.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170oC, για 20-25 λεπτά.
- Μόλις βγάλεις τα μελομακάρονα από το φούρνο, σιροπιάσέ τα όσο είναι ακόμα ζέστα, ρίχνοντας τα στο σιρόπι για 2-3 λεπτά.
- Άπλωσέ τα σε μία πιατέλα και πασπάλισε με τα καρύδια τα οποία έχεις πρώτα θρυμματίσει.
Super Tip: Παίξε με παραλλαγές στη γεύση, την εμφάνιση και την υφή: Γέμισε τα μελομακάρονα με σπασμένους ξηρούς καρπούς ή βούτηξέ τα στη σοκολάτα αφού τα σιροπιάσεις. Εγώ κρατάω το μισό σιρόπι, το ξαναβράζω με λίγο φρέσκο ginger για πιο spicy άρωμα στα μελομακάρονα μου.
Κουραμπιέδες
Μερίδες: 30-40 μπουκίτσες, Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος Ψησίματος: 15-20′
Υλικά
- 400 γρ. βούτυρο λιωμένο από αιγοπρόβειο γάλα
- 150 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 2 βανίλιες
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 30 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1/2 κ.γ. baking powder
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Άπλωσε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα. Ψήσ’τα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC και άφησέ τα να κρυώσουν τελείως.
- Βάλε στον κάδο της κουζινομηχανής το λιωμένο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και χτύπησε με το φτερό για 5-6 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
- Χαμήλωσε τελείως την κουζινομηχανή και πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, πρόσθεσε το κονιάκ και χτύπησε για άλλο 1 λεπτό.
- Κατέβασε την κουζινομηχανή και πρόσθεσε τα αμύγδαλα σπασμένα. Ανακάτεψε καλά και πλάσε μικρά κουραμπιεδάκια τα οποία τοποθέτησε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 15-20 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και όσο είναι ζεστοί, πασπάλισε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη για να κολλήσει.
- Μόλις κρυώσουν καλά, βούτηξέ τους στην άχνη ζάχαρη και μετέφερέ τους σε πιατέλα. Πασπάλισε με επιπλέον άχνη ζάχαρη και σέρβιρε.
Super Tip: Στην σπάνια περίπτωση που θα περισσέψουν κουραμπιέδες, γίνονται φοβερή βάση για cheesecake.
Παρακάτω μπορείς να δεις τις ημέρες και τις ώρες που η Madame Ginger μαγειρεύει ζωντανά στο κατάστημά μας στη Σταδίου 34 & Κοραή!