ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κομμάτια (σε μέγεθος αυγού)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κιλό κριθαράκι, χοντρό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (κονσέρβας)
- 1/4 κ.γ. κανέλα, σκόνη
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, σκόνη
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-1,5 λίτρο νερό
- Κεφαλοτύρι, τριμμένο, για το σερβίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μία κατσαρόλα ή μία γάστρα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα το μοσχάρι, το λαδώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στη γάστρα ώστε να του δώσουμε πολύ καλό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Δεν το ανακατεύουμε συνέχεια γιατί θ’ αρχίσει να βράζει αντί να πάρει χρώμα. Όταν πάρει καλό χρώμα, το βγάζουμε σ’ ένα πιάτο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Προσθέτουμε στη γάστρα 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας κι έπειτα το κρέας. Μαγειρεύουμε γι’ άλλα 3 λεπτά και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά. Έπειτα, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ντομάτα κονκασέ, το νερό και τη δάφνη. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 2-2,5 ώρες. Όταν το κρέας μαγειρευτεί το βγάζουμε απ’ τη γάστρα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και το μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το κριθαράκι μαζί με 250 γρ. καυτό νερό, αλάτι, πιπέρι και το βράζουμε, για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά. Μόλις βράσει το κριθαράκι βγάζουμε τη γάστρα απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μοσχάρι ανακατεύοντας απαλά με μία κουτάλα. Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι, ή με ό,τι τυρί θέλουμε.
TIPS
Όταν μαγειρεύεις καλό είναι να κλείνεις πάντα τις κατσαρόλες μ’ ένα κατάλληλο καπάκι, γιατί χωρίς αυτό καταναλώνεις σημαντικά περισσότερη ενέργεια.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ