Καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο θρεπτικός καρπός του χωρίζεται σε εκατοντάδες μικροσκοπικούς σπόρους και είναι βασικό είδος διατροφής για σημαντικό μέρος του πληθυσμού της γης ο οποίος καταναλώνεται πότε μαγειρεμένος και πότε μεταποιημένος σε λάδι, αλεύρι, σιρόπι ή άμυλο.

 

 

Το καλαμπόκι είναι μονοετές ψηλό φυτό με χοντρό όρθιο και συμπαγή βλαστό, φύλλα σπαθωτά και κυματιστά άκρα. Η επιστημονική ονομασία του είναι Zea mays (ζέα η μαϋς ή αραβόσιτος ο κοινός). Η Ελληνική ονομασία «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος των Αράβων» και εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική αν και κατάγεται από τη Νότια Αμερική. Όσο για την ετυμολογία της λέξης “καλαμπόκι” δεν είναι σαφής. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για σιτηρό της οικογένειας των Αγρωστωδών (gramineae) ή Ποοειδών (Poaceae), έχει καταγωγή από το Μεξικό, καλλιεργούνταν από τους Μάγιας, τους Αζτέκους και του Ίνκας για τουλάχιστον 5.500 χρόνια και συναντάται σε πάρα πολλές παραλλαγές. Από το Μεξικό το καλαμπόκι εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της Αμερικής και, μετά την ανακάλυψη της Αμερικανικής Ηπείρου από τον Κολόμβο, έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο ενώ η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη. Σήμερα οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως με 285 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και την Πελοπόννησο.

 

Διατροφική αξία

Το καλαμπόκι προσφέρει 86 θερμίδες ανά 100γρ. και περιέχει αρκετή ποσότητα νερού. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και αλάτι, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του προέρχεται από υδατάνθρακες, κάτι που καθιστά το σιρόπι καλαμποκιού(γλυκόζη) μια καλή και οικονομική εναλλακτική της ζάχαρης. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου δρώντας αποτρεπτικά και στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου. Κάνει καλό στην καρδιά καθώς είναι πολύ πλούσιο σε Κάλιο αλλά και σε αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή, Βιταμίνη C και Ε).

 

 

Πώς καταναλώνεται το καλαμπόκι;

Στην αγορά το βρίσκουμε φρέσκο στο τέλος του καλοκαιριού και όλο τον χρόνο συσκευασμένο σε κονσέρβες ή κατεψυγμένο. Το καλαμπόκι τρώγεται ολόκληρο ψητό στη σχάρα ή τον φούρνο, βραστό και στον ατμό ή ξεσπυρισμένο και βρασμένο σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα, ενώ προστίθεται σε σαλάτες, σάντουιτς, πιάτα με ρύζι, σούπες, πίτσες, κέικ αλμυρά κλπ. Όπως είπαμε και παραπάνω το καλαμπόκι έχει πολλές ποικιλίες. Μια από αυτές μας προσφέρει το καλαμπόκι που γίνεται pop corn ενώ δεν ξεχνάμε τις νιφάδες καλαμποκιού (κορν φλέικς).

Μπορείς να δεις ακόμη