“Κινούμαι Ηλεκτρικά” με Ηλεκτρικό Ποδήλατο

by Admin_
Ηλεκτρικό ποδήλατο

 

Ηλεκτρικό ποδήλατο

 

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα περιλαμβάνονται στα ηλεκτρικά οχήματα που επιδοτούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ». Για τα φυσικά πρόσωπα, μέσω της δράσης ως οικολογικό bonus για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, δίνεται ποσοστό 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ. Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται επιπλέον επιδότησης είναι οι πολύτεκνοι με 4 και πάνω εξαρτώμενα τέκνα και τα άτομα με αναπηρίες, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον 500 ευρώ για την αγορά ποδηλάτου.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα που επιδοτούνται είναι τα μοντέλα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση, όπως τα προϊόντα που θα βρεις στα καταστήματά μας και στο www.kotsovolos.gr. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ποδήλατα εξοπλισμένα με βοηθητικό ηλεκτροκινήτηρα μέγιστης ονομαστικής ισχύος έως 250 W, στα οποία η ισχύς του κινητήρα διακόπτεται όταν σταματήσει η περιστροφή των πεντάλ από τον αναβάτη και μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται πριν η ταχύτητα του δίκυκλου φτάσει τα 25 χλμ/ώρα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να διαθέτουν εγκατεστημένο μηχανισμό που να τα θέτουν σε αυτόνομη κίνηση (δηλαδή χωρίς τη χρήση των πεντάλ) μέσω του ηλεκτροκινητήρα, εκτός της περίπτωσης που ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται όταν η ταχύτητα του δικύκλου υπερβεί τα 6 χλμ/ώρα

Η λειτουργία της πλατφόρμας θα ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποιο ηλεκτρικό ποδήλατο και να λάβει την επιδότηση. Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων δεν υπάρχουν αξιολογικά κριτήρια, παρά μόνο η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Το μόνο που χρειάζεται για αρχή είναι μια προσφορά από ένα κατάστημα Κωτσόβολος.

 

Γιατί να επιλέξω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο

Ευκολία και άνεση στην κίνηση μέσα στην πόλη, σωματική άσκηση ήπιας έντασης, οικονομία στις μετακινήσεις. Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποκτούν ολοένα περισσότερους φανατικούς «οπαδούς» σε όλο τον κόσμο, με τη δημοφιλία τους να αυξάνεται κατακόρυφα χρόνο με τον χρόνο.

Το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στην ηλεκτρική υποβοήθηση, δηλαδή στο γεγονός ότι για να διατηρήσουν την ταχύτητά τους ή για να επιταχυνθούν, υποβοηθούν τον αναβάτη με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο παίρνει ρεύμα από επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες όπως είναι φυσικό ισχύουν και για τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν μοτέρ ισχύος 250 W και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα.

Χάρις στην ηλεκτρική υποβοήθηση, το ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί ιδανικό μέσο μεταφοράς για την πόλη, κατ’ αρχάς γιατί συγκριτικά με το συμβατικό ποδήλατο, η μετακίνηση γίνεται πολύ πιο άνετα. Επίσης, σε σχέση με τα βενζινοκίνητα δίκυκλα ή το αυτοκίνητο, προσφέρει αισθητά μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πλεονεκτήματα αυτού του νέου τρόπου μετακινήσεων.

 

Φυσική άσκηση χωρίς κούραση

Η ύπαρξη του μοτέρ σημαίνει ότι οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς κούραση και ιδρώτα. Μάλιστα, όλα τα μοντέλα διαθέτουν 4-5 επίπεδα ηλεκτρικής υποβοήθησης, ώστε να αυξομειώνεται η ισχύς του κινητήρα. Έτσι, ακόμη κι αν το δρομολόγιό σου περιλαμβάνει ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα ανώτερα επίπεδα υποβοήθησης, για να φτάνεις ξεκούραστα στον προορισμό σου.

Με το ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητες (έως 25 χλμ./ώρα) που δεν θα μπορούσες εύκολα να πετύχεις με ένα συμβατικό ποδήλατο, ώστε να φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου, όποτε το χρειάζεσαι. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να καλύπτεις χωρίς κόπο σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Αποτελεί μάλιστα την ιδανική επιλογή για άτομα σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ασφάλειας, αποφεύγουν το συμβατικό ποδήλατο.

 

Σωματική και πνευματική ευεξία

Χάρις στην ευκολία στη χρήση, το ηλεκτρικό ποδήλατο γίνεται βασικός τρόπος μετακίνησης, ενισχύοντας τα οφέλη για τη φυσική κατάσταση. Σε μελέτη στις ΗΠΑ σε 1.800 κατόχους e-ποδηλάτου που πριν είχαν συμβατικό ποδήλατο, προέκυψε ότι πλέον ποδηλατούν πιο συχνά, ενώ επιπλέον διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Εκεί που ηλεκτρικό και συμβατικό ποδήλατο φαίνεται να μην διαφέρουν είναι στη χαρά της ποδηλασίας!

 

Άνεση και ασφάλεια στις μετακινήσεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια μέσα στα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα ή ακόμη και τα λεωφορεία. Έτσι, αν και η τελική ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα που μπορούν να αναπτύξουν μοιάζει μικρή, στην πράξη πολλές φορές ξεπερνά τη μέση ταχύτητα του Ι.Χ. ή του λεωφορείου στο κέντρο της πόλης. Επίσης τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ολοένα μεγαλύτερα δίκτυα ποδηλατοδρόμων που κατασκευάζονται στις ελληνικές πόλεις, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, αν κανείς επιλέξει κάποιο αναδιπλούμενο μοντέλο, τότε μπορεί να το συνδυάσει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. το μετρό) ώστε να έχει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φτάσει στον προορισμό του. Τέλος, η υψηλότερη επιτάχυνση κατά την εκκίνηση και η μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια, σε σχέση με το συμβατικό ποδήλατο.

 

Οικονομία

Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όχημα εσωτερικής καύσης, είτε δίκυκλο είτε αυτοκίνητο, το «φουλάρισμα» ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου κοστίζει πολύ φθηνότερα. Η τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή την τιμή της κιλοβατώρας), με συνέπεια να εξοικονομούνται χρήματα σε κάθε δρομολόγιο. Η πλήρως φορτισμένη μπαταρία προσφέρει αυτονομία από 25 έως 45 χιλιόμετρα, ανάλογα με το επίπεδο υποβοήθησης που χρησιμοποιείται.

 

«Αντίδοτο» στη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μάς χρειάζεται όλους συμμάχους. Έτσι, η χρήση ενός μέσου μεταφοράς που «καίει» ρεύμα σημαίνει μετακινήσεις με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με κάποιο όχημα που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι κατά 100% μη ανανεώσιμα. Επίσης, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι λιγότερο ενεργοβόρα, αφού για παράδειγμα καταναλώνουν 100 φορές λιγότερη ενέργεια από τα αυτοκίνητα. Και βέβαια, δεν εκπέμπουν ρύπους, κάτι που σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα.

 

Μεγάλη γκάμα μοντέλων

Απόδειξη της δημοφιλίας που έχουν αποκτήσει τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι η ποικιλία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό σημαίνει πως είναι βέβαιο πως θα βρεις ένα προϊόν το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη