1,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα κυδώνια μπορεί να είναι το ιδανικό φρούτο για γλυκά κουταλιού, τάρτες, κέικ και μαρμελάδες, όμως ταιριάζει απόλυτα και με πάσης φύσεως κρέατα. Εδώ το συνδυάζουμε με μοσχάρι, χοινινό και κιμά και το μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα, τηγάνι και ταψί.
Μοσχαράκι κατσαρόλας με γλυκό κρασί και κυδώνια
Ένα απίστευτα νόστιμο φαγητό για κυριακάτικα τραπέζια με άρωμα γιορτής.
Υλικά
- 200 γρ. μοσχαρίσιο χτένι ή ελιά, κομμένο σε μερίδες
- λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 3 κυδώνια
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 κουτ. σούπας κύμινο τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι κρασί σαμιώτικο
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ πάνω σε δυνατή φωτιά. Αλευρώνουμε τις φέτες του μοσχαριού και τις τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τις σοτάρουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και τις βγάζουμε στην άκρη σε πιατέλα.
- Ρίχνουμε στο καυτό λάδι το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμη. Ξαναβάζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα κάνουμε ένα ανακάτεμα και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα περιχύνουμε με τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Στο μεταξύ κόβουμε τα κυδώνια στα τέσσερα και μετά σε οκτώ κομμάτια το καθένα. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα σοτάρουμε με το βούτυρο σε ξεχωριστό τηγάνι.
- Γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε τα κυδώνια και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν και τα κυδώνια.
- Στο τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό με τον μαϊντανό και σερβίρουμε σε πιάτα συνοδεύοντας με πιλάφι ή κουσκούς.
Χοιρινός λαιμός με κονιάκ και κυδώνια
Το πιο μαλακό κόμματι του χοιρινού είναι το πλέον ιδανικό για τηγανιές και ταιριάζει απόλυτα με τα κυδώνια.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό χοιρινός λαιμός σε μερίδες ή μεγάλες μπουκιές
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κυδώνια
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- Μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ και πλατύ τηγάνι και ρίχνουμε τις μπουκιές του χοιρινού. Ροδίζουμε το κρέας πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα ζουμιά του το κρέας και να μαλακώσει. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και τα μπαχάρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε έξτρα νερό για να μαλακώσει καλά.
- Παράλληλα κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και μετά πάλι στη μέση άλλες δυο φορές ώστε να πάρουμε 8 φέτες από κάθε κυδώνι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα στεγνώνουμε.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ξεχωριστό τηγάνι και σοτάρουμε τα κυδώνια και από τις δυο πλευρές να μαλακώσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Όταν μαλακώσει το κρέας σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε το οινόπνευμα να εξατμιστεί. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κυδώνια μαζί με το βούτυρό τους και συμπληρώνουμε λίγο νερό καυτό και το θυμάρι.
- Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
- Στο τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό με έξτρα θυμάρι και σερβίρουμε το φαγητό στο τραπέζι ζεστό, μαζί με το τηγάνι.
Κυδώνια γεμιστά με κιμά
Ένα εξαιρετικό ορεκτικό με γιορτινό χαρακτήρα και απίθανα αρώματα που θα κάνει εντύπωση στα τραπέζια σας.
Υλικά
- 5 κυδώνια
- 1 λεμόνι, το χυμό
- 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό ή ζυγούρι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 50 γρ. κουκουνάρια
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ρόδι ξεσπυρισμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά και τρίβουμε με τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού τα κυδώνια να φύγει το χνούδι τους. Τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
- Με κοφτερό μαχαιράκι απομακρύνουμε τα κουκούτσια και στη συνέχεια με κουταλάκι παριζιέν αφαιρούμε μέρος της σάρκας τους, όση περισσότερη μπορούμε. Αφήνουμε τα κυδώνια σε λεκανίτσα με κρύο νερό και χυμό λεμόνι και ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα ώστε να μην σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα κυδώνια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συχνά.
- Ρίχνουμε την κανέλα και το μπαχάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώστε να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λάδι του.
- Προσθέτουμε τότε τα κουκουνάρια και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Αραδιάζουμε τα κυδώνια σε ταψί και γεμίζουμε το κενό που δημιουργήσαμε με το μείγμα του κιμά. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο κρασί και ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια.
- Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα οι άκρες των κυδωνιών.
- Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλίζοντας, αν θέλουμε με λίγους σπόρους ροδιού κι έξτρα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ, βρες όλα τα σκεύη που χρειάζεσαι για την κουζίνα σου και δημιούργησε τις πιο νόστιμες συνταγές!