Λεμόνι: Ξινό και αγαπημένο εσπεριδοειδές
Από την Ιωάννα Σταμούλου Είναι το πιο ξινό απ’ όλα τα εσπεριδοειδή και γενικότερα απ’ όλα τα
Ζεσταίνουμε πάρα πολύ καλά ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγα κοτσάνια βασιλικού, να πάρουν γεύση κι άρωμα τα μανιτάρια και μετά από λίγο τα αφαιρούμε. Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το γάλα, τον ξερό βασιλικό, τους δύο κύβους και τις λιαστές ντομάτες στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο μέσα στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και 2 λεπτά λιγότερο αν τα προτιμάμε al dente. Μόλις βράσουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να «δέσει» λίγο η σάλτσα και να καλυφθούν τα ζυμαρικά απ’ αυτήν. Σε περίπτωση που η σάλτσα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό από τα λιγκουίνι.
Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστά, με λίγο φρέσκο βασιλικό από πάνω.
Δεν ρίχνουμε αλάτι στη σάλτσα γιατί οι κύβοι που έχουμε βάλει έχουν αρκετό αλάτι. Σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε αλάτι, δοκιμάζουμε πρώτα και προσθέτουμε μετά.