3,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ό,τι κρέας κι αν βάλουμε στη σχάρα με αυτές τις μαρινάδες θα γίνουν ακόμη πιο νόστιμα!
Μαρινάδα μεσογειακή για χοιρινές μπριζόλες και κοψίδια
Υλικά
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαζάκι, σκεπάζουμε με το καπάκι και χτυπάμε καλά.
- Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ταψί και περιχύνουμε με την μαρινάδα φροντίζοντας να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε τις μπριζόλες στο ψυγείο να μαριναριστεί από 2 έως 5 ώρες.
- Σκουπίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και αφήνουμε εκτός ψυγείου για μισή ώρα πριν ψήσουμε.
Γλυκόξινη μαρινάδα για χοιρινό και αρνί
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γλυκό σαμιώτικο κρασί
- Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο ξυσμένο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο σπασμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπλεντεράκι και χτυπάμε.
- Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί και περιχύνουμε με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε στο ψυγείο για 2 έως 5 ώρες.
- Σκουπίζουμε, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα και ψήνουμε.
Μαρινάδα για κοτόπουλο με γιαούρτι
Υλικά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. κουρκουμάς
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 κ.σ. σόγια σος
- ½ κ.γ. κύμινο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψάκι.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά και το ρίχνουμε στο κρέας. Ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα παντού και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Σκουπίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά πριν τα ψήσουμε.
Ξηρή μαρινάδα για μπριζόλες (μοσχάρι ή χοιρινό) και παϊδάκια (αρνίσια)
Υλικά
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 15 γρ. αλάτι
- 5 γρ. μαύρο πιπέρι, θρυμματισμένο
- 4 κάψουλες κάρδαμο σπασμένους (τα μαύρα σποράκια)
- 2 γρ. σκόνη μουστάρδας
- 1 γρ. σκόνη πάπρικας
- 10 γρ. σκόνη κρεμμύδι
- 10 γρ. σκόνη σκόρδου
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μύλο του καφέ ή σε μπλεντεράκι και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
- Πασπαλίζουμε το κρέας της επιλογής μας με μια ομοιόμορφη στρώση από το μίγμα και αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
- Ξεπλένουμε τη μαρινάδα με κρύο νερό, στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και αφήνουμε εκτός ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν τα ψήνουμε στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου.