Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κλείνουμε στο βάζο τα πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά της εποχής και τα απολαμβάνουμε για όσο περισσότερο γίνεται…
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Τα μαύρα δαμάσκηνα δίνουν σκούρο καφεκόκκινο χρώμα, ενώ τα κίτρινα πιο ανοιχτό και κοκκινωπό. Η πρότασή μου είναι να τα βάλουμε μισά μισά στην κατσαρόλα για ένα πιο φωτεινό αποτέλεσμα, αλλά όπως και να τη φτιάξουμε αυτή η μαρμελάδα είναι απλά υπέροχη!
Υλικά για 2 μεγαλούτσικα βάζα
- ½ κιλό μαύρα δαμάσκηνα
- ½ κιλό κίτρινα δαμάσκηνα
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ½ λεμόνι (ο χυμός)
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγουμε στη μέση και απομακρύνουμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με το νερό.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια δυο δυνατές βράσεις τα φρούτα και στο μεταξύ αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που τυχόν σχηματιστεί στην επιφάνεια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός και δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Όταν δέσει η μαρμελάδα και μείνει με λίγα υγρά, προσθέτουμε τις βανιλίνες, τον χυμό του λεμονιού και της δίνουμε μια τελευταία βράση. Για να βεβαιωθούμε πως έχει δέσει σωστά, η μαρμελάδα, βγάζουμε 1 κουταλίτσα σε ένα πιατάκι κι αφού κρυώσει χαράζουμε με το δάχτυλο ένα διάδρομο στη μέση. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, είναι έτοιμη.
- Αν δεν θέλετε να έχει μεγάλα κομμάτια η μαρμελάδα σας την πολτοποιείτε ελαφρώς με ραβδομπλέντερ όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα για να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή. Εγώ προτιμώ να ανακαλύπτω μέσα της κομμάτια φρούτου.
- Μοιράζουμε τη μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε καθαρά και στεγνά βάζα που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει στα μικροκύματα για ένα λεπτό. Κλείνουμε με τα καπάκια τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε αυτή τη στάση. Αυτό τη βοηθά να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό. Όταν κρυώσει, γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και τα αφήνουμε στο ντουλάπι. Αν ανοίξουμε τα βάζα διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας
Η συγκεκριμένη μαρμελάδα δεν θα τη φάμε στο πρωινό με βούτυρο και ψωμί, αλλά παρέα με τυριά και αλλαντικά κι ένα ποτήρι δροσερό κρασί.
Υλικά για 2 μικρά βαζάκια
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές
- 1 μικρό προς μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι από κρασί
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 1 καλή τσιμπιά μαραθόσπορους ή γλυκάνισο
- 1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού, καθαρισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι και χυμό από το μισό
Εκτέλεση
- Χαράζουμε τις ντομάτες με ένα σταυρό στη βάση τους και τις περιχύνουμε με καυτό νερό από τον βραστήρα. Μετά από ένα λεπτό τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε κρύο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε με ευκολία. Τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη βάση από το κοτσάνι τους.
- Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι μακαρονιών πάνω σε ένα μπολ. Τις ζουλάμε μέσα στο σουρωτήρι να βγουν τα σποράκια τους αλλά να μαζευτούν τα ζουμάκια τους στο μπολ από κάτω. Ύστερα τις ψιλοκόβουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, τα ζουμιά από τις ντομάτες, την κανέλα, το μαραθόσπορο, το μισό τζίντζερ ξυσμένο και το άλλο μισό σε μπαστουνάκια, το μπούκοβο. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στην πιο ψηλή σκάλα και αφού πάρει η μαρμελάδα μια δυο βράσεις και την ανακατέψουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει μέχρι να δέσει και να μελώσει χάνοντας όλα τα υγρά της. Ενδιάμεσα θα την ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα γιατί η μαρμελάδα εύκολα μπορεί να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Την ξεσκεπάζουμε εντελώς, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και της δίνουμε μια τελευταία βράση χωρίς καπάκι.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά το ξύλο της κανέλας μεταφέρουμε τη μαρμελάδα καυτή όπως είναι σε βάζα αποστειρωμένα. Τα κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Μόνο όταν κρυώσει η μαρμελάδα θα γυρίσουμε τα βάζα από την καλή.
- Αφού ανοίξουμε τη μαρμελάδα τη διατηρούμε στο ψυγείο. Τη σερβίρουμε μαζί με τυριά και αλλαντικά, φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί και παξιμάδια.
Μαρμελάδα σύκο με σαμιώτικο κρασί
Η απόλυτη μαρμελάδα του φθινοπώρου, που δεν τη βρίσκει ποτέ ο χειμώνας αφού από τη στιγμή που εμφανίζεται στο τραπέζι, καταναλώνεται σε χρόνο dt.
Υλικά για 2 βάζα μεγάλα
- 1400 γρ. σύκα
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί σαμιώτικο
- 1 ξύλο κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα σύκα στη μέση ή στα τέσσερα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα βαθιά και μαζί με τη ζάχαρη, το κρασί και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
- Ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει. Προσοχή δεν πρέπει να την παραβράσουμε γιατί θα σφίξει πολύ. Κάνουμε το τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένουμε να κρυώσει και ελέγχουμε την υφή της. Υπολογίζουμε πως στο ψυγείο θα σφίξει ακόμη περισσότερο.
- Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και της δίνουμε μια τελευταία βράση πριν σβήσουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζουμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνουμε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο.
- Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα πριν γυρίσουμε τα βάζα από την καλή. Η μαρμελάδα μας διατηρείται εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα βάζα θα διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, βραστήρας, ραβδομπλέντερ.