Πάσχα χωρίς σούβλα… γίνεται!

Το αρνί στη σούβλα, είναι το βασικό πασχαλινό φαγητό αλλά και έθιμο. Ωστόσο, για να ευχαριστηθείς το Πάσχα και να νιώσεις παραδοσιακά κάθε έθιμο δεν χρειάζεται απαραίτητα να σουβλίσεις στην ύπαιθρο. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση και η καλή παρέα. Κι επειδή πασχαλινό τραπέζι χωρίς ψητά της ώρας δεν υφίσταται, παρακάτω σου προτείνουμε μια πληθώρα λύσεων, για να ψήσεις στον κήπο, στο μπαλκόνι, ή στην κουζίνα σου.

 

Ψησταριά στα μέτρα σου

Το «μπάρμπεκιου» είναι συνήθως συνδεδεμένο με το ψήσιμο στα κάρβουνα, κυρίως γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος προσδίδει αισθητά στο γευστικό αποτέλεσμα. Όμως, επιτυχημένα ψησίματα μπορείς να έχεις και με ψησταριά υγραερίου, ακόμα και με ηλεκτρική ψησταριά. Αρκεί να έχεις όρεξη και μεράκι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλή ή κακή επιλογή όταν πρέπει να διαλέξεις ψησταριά, αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τι ακριβώς «ζητάς» από την ψησταριά σου.

 

Ψησταριά υγραερίου

Η ψησταριά υγραερίου απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν θέλουν να «μπλέκουν» με κάρβουνα και προσανάμματα, καθώς η προετοιμασία και το άναμμα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα με την συγκεκριμένη συσκευή. Με το πάτημα ενός διακόπτη, η ψησταριά θα ανάψει και αρχίσει να ψήνει μέσα σε 10-15 λεπτά. Με την ψησταριά υγραερίου μπορείς να έχεις επιτυχημένα ψησίματα, ακόμα κι αν έχεις βασικές γνώσεις για σωστή λειτουργία.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η έλλειψη καπνού από τα κάρβουνα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για χρήση σε μπαλκόνια και βεράντες, καθώς δεν υπάρχει ο ενοχλητικός καπνός που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους γείτονες όσο και σε εσένα. Επίσης, καθαρίζεται πολύ εύκολα χωρίς να χρειαστεί μετά το ψήσιμο να πλύνεις και τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που ίσως χρειαστεί να κάνεις με την παραδοσιακή ψησταριά κάρβουνου.

Οι ψησταριές υγραερίου είναι κατά κανόνα δυσκίνητες λόγω όγκου και βάρους της μπουκάλας υγραερίου. Γι’ αυτό μία παράμετρος που πρέπει να εξετάσεις πριν προχωρήσεις σε αγορά ψησταριάς υγραερίου είναι και ο διαθέσιμος χώρος που έχεις. Επίσης με μία μπουκάλα των 10 Kg υγραερίου θα βγάλεις περίπου 4-6 μήνες ψησίματος. Σε περίπτωση βέβαια μη συνεχούς χρήσης μπορεί να σου κρατήσει πολύ παραπάνω.

 

Ψησταριά κάρβουνου

Αν ρωτήσεις κάποιον έμπειρο ψήστη, σίγουρα θα σου πει ότι η γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα είναι αξεπέραστη. Όπως επίσης θα σου πει ότι με τα κάρβουνα επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο, αφού μπορεί να τα μετακινεί όπου θέλει τα κάρβουνα και να ελέγχει έτσι την ένταση και τη θερμοκρασία. Οι ψησταριές κάρβουνου είναι ιδανικές για κήπο ή ευρύχωρο μπαλκόνι.

Το ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο προϋποθέτει την ύπαρξη χρόνου και αρκετού χώρου. Η προετοιμασία απαιτείται μια εξοικείωση με τη διαδικασία ανάματος της φωτιάς, όπως και της συντήρησης της θράκας. Ακόμα κι αν τα έχεις ετοιμάσει όλα, από τη στιγμή που θα ανάψεις τη φωτιά πρέπει να περιμένεις γύρω στα 30-40 λεπτά για να αρχίσεις να ψήνεις. Θα χρειαστείς επίσης και χώρο για να αποφύγεις κάποια ανεπιθύμητη πυρκαγιά από ανάφλεξη κάποιου αντικειμένου, λόγω περιορισμένου χώρου κινήσεων και άνεσης χειρισμού της φωτιάς.

Θα πρέπει, επίσης, να λάβεις υπόψη σου ότι το κάρβουνο, όσο καλής ποιότητας κι αν είναι, σηκώνει αρκετό καπνό, ενώ πρέπει να καθαρίσεις τις στάχτες από την προηγούμενη φορά που έψησες ή ακόμη και αν σου τελειώσει το κάρβουνο. Οι ψησταριές κάρβουνου είναι σχεδόν πάντα πιο ελαφριές, ενώ συνήθως αποθηκεύονται πιο εύκολα.

 

Ηλεκτρική ψηστιέρα

Χάρη στις ηλεκτρικές ψηστιέρες – γκριλιέρες, το “indoor ψήσιμο” γίνεται παιχνίδι. Αν δεν έχεις χώρο στο μπαλκόνι για μεγάλη ψησταριά, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για να απολαύσεις ψητά της ώρας. Ενδείκνυνται για οικιακή χρήση καθώς δεν υπάρχει ο καπνός του κάρβουνου, μπορούν να χωρέσουν άνετα στην κουζίνα σου και δεν απαιτούν προετοιμασία. Το άναμμα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας βοηθάει στην ακρίβεια του ψησίματος και στον ευκολότερο έλεγχο του αποτελέσματος, ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο ψήσιμο. Όπως και να ‘χει, μπορείς να ανακαλύψεις τον ψήστη που κρύβεις μέσα σου!

 

Και να θυμάσαι…

Το ψήσιμο θέλει υπομονή, οργάνωση και καλή διάθεση. Μόνο έτσι θα απολαύσεις στο έπακρο τη διαδικασία, και από «απλό» ψήσιμο θα την μετατρέψεις σε μια μοναδική εμπειρία.

 

Καλό Πάσχα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη