Πασχαλινά γλυκίσματα με το πάτημα ενός πλήκτρου!

by K Admin

shutterstock_187766579

 

Μια από τις πιο ευχάριστες πασχαλινές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων είναι να βλέπουμε τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας να βάφουν αυγά και να ετοιμάζουν κουλουράκια και πασχαλινά τσουρέκια, ενώ στο σπίτι κυριαρχούν ευχάριστες μυρωδιές. Βέβαια, επειδή οι γνώσεις της ελληνικής κουζίνας μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μπορούμε να απολαύσουμε και σήμερα το ίδιο σκηνικό, αλλά σε μια διαφορετική, πιο μοντέρνα κουζίνα και με συσκευές μαγειρικής που διευκολύνουν τη ζωή μας.

Για τραγανά, πεντανόστιμα κουλουράκια και για πασχαλινά τσουρέκια θα πρέπει να προετοιμάσεις και να χτυπήσεις καλά τα υλικά. Με μία κουζινομηχανή όλα αυτά γίνονται παιχνίδι. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ακολουθήσεις πιστά τη συνταγή της γιαγιάς και όλα τα άλλα άστα στην κουζινομηχανή σου, αρκεί να κουμπώσεις σε αυτή τα κατάλληλα εξαρτήματα και να ρυθμίσεις το χρόνο και τη ταχύτητα ανάμιξης. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις ετοιμάσει τα ταψιά με τα κουλουράκια και τσουρέκια. Γρήγορα και χωρίς κόπο!

 

Tips για τραγανά και νόστιμα κουλουράκια:

  • shutterstock_404567077 - CopyΣωστές αναλογίες – Στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι η αρχή για ένα επιτυχημένο γλυκό, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Απέφευγε να επιλέγεις συνταγές που έχουν ως μονάδα μέτρησης φλιτζάνια και ποτήρια (καθώς υπάρχουν πολλές αποκλίσεις όσον αφορά τη χωρητικότητα τους). Επομένως, εξοπλίσου με μια ζυγαριά κουζίνας και ξεκίνα το ζύγισμα. Σημείωσε επίσης ότι όλα τα υλικά σου θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Τα υλικά στην κουζινομηχανή σου – Για τραγανά κουλουράκια χτυπάς καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στη κουζινομηχανή σου (τουλάχιστον δέκα λεπτά) σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Συνέχισε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά, αφού πρώτα μειώσεις λίγο τη ταχύτητα ανάδευσης.
  • Δώσε άρωμα – Για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια πρόσθεσε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
  • Προσοχή στη ζύμη – Αφού φτιάξεις το μείγμα, καλό είναι να προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι. Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δεν κολλάει και είναι μαλακό. Επίσης, η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να πλάθεται πιο εύκολα. Σκέπασε τη με μεμβράνη για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Για ομοιόμορφο ψήσιμο – Δώσε σχήμα στα κουλουράκια σου παίρνοντας όσο γίνεται μικρές ποσότητες από τη ζύμη για να ψηθούν ομοιόμορφα. Φρόντισε να έχεις προθερμάνει το φούρνο. Για μεγαλύτερη ευκολία, υπάρχουν κουζίνες που διαθέτουν αυτόματη ταχεία προθέρμανση καθώς και ένδειξη προθέρμανσης και υπολειπόμενης θερμότητας για να ξέρεις πότε είναι η ώρα να τοποθετήσεις το ταψί στο φούρνο.
  • Σε απόσταση για να μη σου κολλήσουν – Αφού έχεις πλάσει τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, άπλωσε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας μερικά εκατοστά απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Άλειψε τα με αβγό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις πινέλο μαγειρικής για μεγαλύτερη ευκολία) και ψήσε για 15-20 λεπτά.

 

Tips για αφράτα τσουρέκια:

  • shutterstock_259983284Προσοχή στο αλεύρι – Αφού μετρήσεις το αλεύρι φρόντισε να το κοσκινίσεις πριν το προσθέσεις στα υπόλοιπα υλικά για να αφρατέψει. Για επιτυχημένο αποτέλεσμα πρέπει να διαλέξεις και το κατάλληλο αλεύρι. Το αλεύρι για τσουρέκι είναι ένα δυνατό αλεύρι, ενισχυμένο με ειδικές ουσίες για την οικιακή παρασκευή τσουρεκιού και βοηθάει στη δημιουργία μιας ελαστικής και αφράτης ζύμης, που πλάθεται πολύ εύκολα.
  • Πολύ καλό χτύπημα για να μην «κορδάρει» – Χτύπα καλά τα υλικά (τουλάχιστον 10 λεπτά) μέχρι που το μείγμα θα «γυαλίσει» και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Χρειάζεται… ξεκούραση – Αφού απομακρύνεις τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τοποθέτησε την σε ένα μπολ, κάλυψε την με μεμβράνη ή με μια πετσέτα και άφησε τη να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει (μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος) για τουλάχιστον δύο ώρες. Μόλις φουσκώσει τη χωρίζεις σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία ανοίγεις σε μπαστούνια και στη συνέχεια τα αφήνεις και πάλι να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Προσοχή στο ψήσιμο – Αφού δώσεις στο τσουρέκι το σχήμα που θέλεις (π.χ. πλεξούδα) τοποθέτησε το σε ταψί με λαδόκολλα και άλειψε με λίγο ασπράδι αβγού. Δώσε προσοχή στο ψήσιμο έτσι ώστε να μη φουσκώσει υπερβολικά. Πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.
  • Μετά το ψήσιμο η τελευταία πινελιά! – Για να παραμείνουν αφράτα τα τσουρέκια σου και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, άφησε τα να κρυώσουν (δηλαδή να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και τύλιξε τα με μεμβράνη κουζίνας.

 

Με τα δυο χεράκια, πλάθω κουλουράκια

Και αφού με μια κουζινομηχανή το μαγείρεμα γίνεται παιχνίδι, ας διασκεδάσουμε! Τα παιδιά λατρεύουν να πλάθουν με ζυμαράκια και να φτιάχνουν κουλουράκια ή τσουρεκάκια σε διάφορα σχήματα. Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει και θα τους έχεις χαρίσει αναμνήσεις που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή.

Μπορείς να δεις ακόμη