980
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Γνωστές και σαν ντοφινουάζ αυτές οι πατάτες μισοβράζουν σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και το μαγείρεμά τους ολοκληρώνεται στον φούρνο έτσι ώστε να μείνουν ζουμερές, αλλά να κάνουν από πάνω μια τραγανή τυρένια κρούστα.
Υλικά για 4-6 άτομα:
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
- 300γρ. γάλα
- 300ml κρέμα γάλακτος
- Μερικά κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- 100γρ. πανσέτα καπνιστή σε κυβάκια ή μπέικον
- 150γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε με το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το γάλα, τη μισή κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, τη μισή παρμεζάνα και ½ κούπα νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις πατάτες για 15-25 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε και τον φούρνο στους 200°C.
- Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με το μπέικον, την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πάρουν χρώμα.
- Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και σερβίρουμε.