Περίσσεψε γαλοπούλα από το γιορτινό τραπέζι; Ιδέες για να την απολαύσεις και την επόμενη μέρα!

by K Admin

 

 

Πάντα περισσεύει γαλοπούλα μετά το γιορτινό τραπέζι και επειδή (όσο κλισέ κι αν ακούγεται) είναι πραγματικά κρίμα να πετάμε φαγητό, παρακάτω θα βρεις ορισμένες έξυπνες ιδέες για μετατρέψεις τη γαλοπούλα που περίσσεψε σε ένα νόστιμο σνακ ή φαγητό, το οποίο μπορείς να απολαύσεις την επόμενη μέρα. Άλλωστε, πολλές φορές οι καλύτερες συνταγές έρχονται από υλικά που απλά ξέμειναν στο ψυγείο μας!

 

Σάντουιτς με γαλοπούλα

Το σάντουιτς είναι μια εύκολη λύση όταν θέλεις να φας κάτι γρήγορο, νόστιμο και φυσικά χορταστικό. Και η γαλοπούλα προσφέρεται για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Το ψαχνό της γαλοπούλας, κυρίως το στήθος, είναι ιδανικό για σάντουιτς ή τοστ. Το κόβεις σε λωρίδες και το προσθέτεις σε μπαγκέτα ή ζαπατάκια ψωμάκια μαζί με μαρούλι ή ρόκα, 2-3 φέτες ντομάτας, πιπεριά και μαγιονέζα / μουστάρδα. Και έχεις ένα πεντανόστιμο κρύο σάντουιτς! Σέρβιρέ το απευθείας ή τύλιξέ το με διαφανή μεμβράνη για να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή στην εκδρομή.

Για γευστικά τοστάκια, κόψε σε φέτες λίγο στήθος γαλοπούλας και πρόσθεσε ένα μαλακό τυρί, όπως μανούρι. Ψήσε τα στην τοστιέρα, ή ακόμη καλύτερα, φτιάξε ένα γευστικό κλαμπ σάντουιτς με καπνιστό μπέικον και ψαχνό γαλοπούλας.

 

 

Εναλλακτικό, υγιεινό σουβλάκι

Κόψε τη γαλοπούλα σε μπουκίτσες και πέρασε τες μαζί με λαχανικά (π.χ. πιπεριά και ντομάτα), σε καλαμάκια για σουβλάκια. Ψήσε για λίγη ώρα στο grill, και έτοιμα! Φυσικά, μπορείς πάντα να τη κόψεις σε λωρίδες και να τη βάλεις σε πίτα για σουβλάκι. Φτιάξε και μία σάλτσα μουστάρδας με γιαούρτι και έχεις μία εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν κάτι πιο υγιεινό από ένα κλασικό σουβλάκι με χοιρινό.

 

Σούπερ δροσερές σαλάτες

Γαλοπούλα, έχουμε. Μαρούλι στο ψυγείο, υπάρχει. Άρα μπορείς άνετα να φτιάξεις μια πλούσια πράσινη σαλάτα με μερικά κομμάτια ψαχνό γαλοπούλας. Μπορείς να δώσεις περισσότερη γεύση, προσθέτοντας μια βινεγκρέτ μουστάρδας και λίγα μικρά κομμάτια αβοκάντο. Από την άλλη, εάν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο, ετοίμασε μία σαλάτα με κομμάτια κρύας γαλοπούλας, ντομάτα, ψιλοκομμένο άνηθο, λίγα τραγανά κρουτόν και μια ροζέ σάλτσα μαγιονέζας και γιαουρτιού.

Εντάξει, το ξέρουμε ότι υπάρχει και η Caesar salad (Σαλάτα του Καίσαρα), όπου αντί για κοτόπουλο θα χρησιμοποιήσεις ψαχνό γαλοπούλας. Γι’ αυτό θα σου δώσουμε μία ιδέα για μία εύκολη, αλλά νόστιμη ceasar sauce. Ετοίμασε το μπλέντερ σου και ρίξε: 1 κρόκο αυγού, 1 κουτάλι του γλυκού μουστάρδα, 1 κ.γ. ξίδι, λίγο σκόρδο σε σκόνη (ή 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη), 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ένα φλιτζανάκι νερό και λίγο παρμεζάνα. Χτύπα όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αυτό ήταν. Έτοιμο το ντρέσινγκ μας!

 

 

Φτιάξε νόστιμες πίτες με leftovers γαλοπούλας

Μία έξυπνη ιδέα για να αξιοποιήσεις τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα που περίσσεψε, είναι να την ψιλοκόψεις και να φτιάξεις μία εύκολη γέμιση για πίτα. Ή μπορείς να φτιάξεις μία πεντανόστιμη, light τάρτα με κομμάτια γαλοπούλας, μανιτάρια, ανθότυρο και πράσο.

 

Μαγειρευτά για να χορτάσει το μάτι αλλά και το στομάχι!

Εδώ κι αν υπάρχουν πολλές ιδέες για να αξιοποιήσεις τη γαλοπούλα τις προηγούμενης ημέρας… δημιουργικά! Μαγείρεψε τη με κινέζικο στιλ: κόψε το ψαχνό (στήθος ή μπούτι γαλοπούλας) σε λωρίδες και τηγάνισε στο wok με διάφορα λαχανικά και σάλτσα κάρυ, ή όποια σάλτσα προτιμάς. Φτιάξε γλυκόξινη γαλοπούλα με ρύζι ή χρησιμοποίησε τη για μία σάλτσα ζυμαρικών, λευκή ή κόκκινη.

Ακόμη, μια ομελέτα είναι πάντα η πρώτη επιλογή για γρήγορο φαγητό, αφού μπορείς να τη φτιάξεις συνδυάζοντας πολλά διαφορετικά υλικά και γεύσεις. Για παράδειγμα, μια ομελέτα φούρνου με κομμάτια γαλοπούλας και διάφορα τυριά, θα γίνει λατρεμένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους.

 

Και αν περίσσεψε μεγάλη ποσότητα γαλοπούλας, φρόντισε να την αποθηκεύσεις σωστά:
  • Χώρισε τη σε μερίδες και φύλαξε τη στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να ξεπαγώνεις μόνο όσες μερίδες χρειάζεσαι.
  • Τα μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη. Ωστόσο δεν θα πρέπει να μένουν στη συντήρηση πάνω από 4 μέρες.
  • Πριν αποθηκεύσεις μαγειρεμένο φαγητό στη συντήρηρη θα πρέπει να περιμένεις να κρυώσει ώστε να μην υπάρχουν υδρατμοί. Έπειτα σκέπασε το αεροστεγώς και τοποθέτησε το στο ψυγείο.
  • Αν ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμό μη το βάζεις πάλι στην κατάψυξη ή στη συντήρηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν παθογόνα βακτήρια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη