|  | 

Κουζίνα

Περίσσεψαν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τι τα κάνω;

 

Οι χριστουγεννιάτικες πιατέλες με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες δεν άδειασαν ακόμα, παρά το γεγονός ότι έφαγες μπόλικα και πρόσφερες άλλα τόσα σε φίλους και συγγενείς. Τι μπορείς να κάνεις με όλα αυτά τα γλυκά που περίσσεψαν και τα οποία ίσως να έχουν χάσει λίγο τη φρεσκάδα τους; Εννοείται ότι δεν τα πετάς, αλλά ούτε είναι και σοφό να τα φας όλα – για ευνόητους λόγους! Αντ’ αυτού μπορείς να τα αξιοποιήσεις ως πρώτη ύλη για να φτιάξεις εύκολα, γρήγορα (και σχεδόν ανέξοδα) άλλα πεντανόστιμα γλυκά!

Ας δούμε μερικές εύκολες συνταγές.

 

Τι μπορείς να φτιάξεις με μελομακάρονα

 

Τσιζκέικ

Το τσιζκέικ είναι μια πολύ εύκολη συνταγή που κυκλοφορεί σε διάφορές παραλλαγές. Αν γνωρίζεις κάποια συνταγή, μπορείς αντικαταστήσεις τα μπισκότα για τη βάση με θρυμματισμένα μελομακάρονα, χωρίς να προσθέσεις βούτυρο. Διαφορετικά, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω γρήγορη συνταγή – για τσιζκέικ χωρίς ψήσιμο!

 

Θα χρειαστείς:
  • 10-12 μελομακάρονα
  • 90 γρ. βούτυρο (προαιρετικά)
  • 800 γρ. τυρί κρέμα
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Μαρμελάδα φράουλα για το γαρνίρισμα ή γλυκό βύσσινο ή μαρμελάδα της αρεσκείας σου

 

Εκτέλεση:
  1. Θρυμμάτισε τα μελομακάρονα με τα χέρια μέσα σε ένα μπολ και ανακάτεψε τα καλά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Άπλωσε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό στρογγυλό ταψί (23-25 εκ.) ή σε μία ειδική φόρμα για τσιζκέικ. Πίεσε την επιφάνεια με κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση πάχους περίπου 1 εκατοστό.
  3. Χτύπησε στο μίξερ ή στην κουζινομηχανή – στη μεσαία ταχύτητα - την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, ώσπου να αποκτήσει παχύρρευστη υφή.
  4. Έπειτα πρόσθεσε το τυρί κρέμα και συνέχισε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Άπλωσε με κουτάλι τη κρέμα πάνω από τη βάση και τοποθέτησε το τζικέικ στην κατάψυξη για 2 ώρες, ώσπου να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  6. Άπλωσε τη μαρμελάδα ή το γλυκό πάνω στην κρέμα και έπειτα ξεφορμάρεις.

 

Tips:
  • Αν τα μελομακάρονα είναι τραγανά, δηλαδή δεν τα έχεις μελώσει αρκετά, πρόσθεσε βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για να δέσουν καλύτερα.
  • Αντί για μελομακάρονα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουραμπιέδες.
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις τη μαρμελάδα με τριμμένα καρύδια, μέλι και κανέλα

 

 

 

 

Κέικ

Το κέικ είναι πάντα ένα υπέροχο συνοδευτικό για το καφεδάκι, για το γάλα ή το τσάι! Γιατί λοιπόν να πάνε χαμένα τόσα μελομακάρονα;

 

Θα χρειαστείς:
  • 5-6 μελομακάρονα
  • 3 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτάλι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Λίγο βούτυρο για τη φόρμα

 

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 170°C.
  2. Θρυμμάτισε καλά τα μελομακάρονα στο multi.
  3. Χτύπησε στο μίξερ – στη δυνατή ταχύτητα – τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη, ώσπου να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
  4. Πρόσθεσε το αλεύρι μαζί με το μπέκιν πάουντερ και την κανέλα, ανακατεύοντας παράλληλα με μία σπάτουλα σιλικόνης.
  5. Πρόσθεσε τα τριμμένα μελομακάρονα και συνέχισε το ανακάτεμα προκειμένου να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Άδειασε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνεις στο φούρνο για 30 λεπτά.
  7. Έπειτα χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνεις για ακόμα 30 λεπτά.
  8. Αφήνεις το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρεις.

 

Tips:
  • Οι παλιές νοικοκυρές έμπηγαν ένα μαχαιράκι στο κέντρο του κέικ για να τσεκάρουν αν έχει ψηθεί καλά το μείγμα: Το μαχαίρι πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλεις, για να καταλάβεις ότι έχει ψηθεί καλά το κέικ σου.
  • Μπορείς να σερβίρεις το κέικ με λίγο μέλι και πασπαλίζοντας το με χοντροκομμένα καρύδια ώστε να θυμίζει και στην όψη μελομακάρονο!

 

 

 

Σοκολατάκια με μελομακάρονα

Θέλεις ακόμη πιο γρήγορες συνταγές; Υπάρχουν! Μία από αυτές είναι και τα σπιτικά σοκολατάκια με μελομακάρονα.

 

Θα χρειαστείς:
  • Μελομακάρονα
  • Κουβερτούρα (κατά προτίμηση υψηλή σε περιεκτικότητα κακάο)
  • Φόρμα σιλικόνης για σοκολατάκια (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:
  1. Τεμάχισε τη κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια.
  2. Για να λιώσεις την κουβερτούρα, χρησιμοποίησε ένα ανοξείδωτο μπολ το οποίο θα στερεώσεις πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Ανακατεύεις συνεχώς και μόλις λιώσει, αποσύρεις από τη φωτιά.
  3. Ανακατεύεις συνεχώς μέσα σε μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης, με κυκλικές κινήσεις μέχρι να κρυώσει και να γίνει πιο λεία και γυαλιστερή.
  4. Αν τα μελομακάρονα είναι μεγάλα, κόψε τα σε μικρά κομμάτια, ώστε να χωράνε στη φόρμα σιλικόνης.
  5. Τοποθέτησε στις θήκες της φόρμας τα μελομακάρονα και γέμισε τες με τη λιωμένη κουβερτούρα. Εναλλακτικά, μπορείς να βουτάς ένα-ένα (με λαβίδα ή με τρυπητή κουτάλα) τα μελομακάρονα μέσα στην κουβερτούρα και τα αφήνεις να στραγγίσουν σε λαδόκολλα ή σε σχάρα.

 

Tips:
  • Κόψε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, ώστε να λιώσουν εύκολα και ομοιόμορφα.
  • Καλό λιώσιμο κουβερτούρας μπορείς να πετύχεις και στο φούρνο μικροκυμάτων. Απλά, κόψε σε μικρά κομμάτια τη κουβερτούρα και τοποθέτησε τη σε ειδικό για μικροκύματα σκεύος. Ζέστανε για λίγα λεπτά σε μέτρια ένταση και έπειτα ανακάτεψε καλά.
  • Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις κουβερτούρα με λευκή σοκολάτα.
  • Η δοσολογία κουβερτούρας εξαρτάται από το πόσα σοκολατάκια θα φτιάξεις. Ενδεικτικά, 400-500 γρ. κουβερτούρας αρκούν για 25-30 μικρά σοκολατάκια.

 

 

 

Smoothie παγωτό

Ένα δροσερό smoothie είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ακόμα και το χειμώνα. Ας φτιάξουμε λοιπόν ένα χριστουγεννιάτικο smoothie με μελομακάρονα και παγωτό βανίλια.

 

Θα χρειαστείς:
  • 2 μελομακάρονα θρυμματισμένα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (πλήρες ή άπαχο)
  • 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια
  • 6-8 παγάκια

 

Εκτέλεση:
  1. Ρίξε στο μπλέντερ το γάλα, το παγωτό και τα παγάκια και χτύπα τα υλικά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  2. Πρόσθεσε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα και χτύπα για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
  3. Μοιράζεις το μείγμα σε δύο ποτήρια και σερβίρεις αμέσως.

 

Tips
  • Αν τα μελομακάρονα είναι πολύ μικρά, π.χ. μπουκίτσες, βάλε 3 με 4 κομμάτια (αντί για 2).
  • Μπορείς να ρίξεις και λίγη κανέλα στο μείγμα για άρωμα και γεύση.

 

 

Με κουραμπιέδες

 

 

Tράϊφλ (trifle)

Το τράϊφλ (trifle) είναι βρετανικό παραδοσιακό γλυκό, το οποίο παρασκευάζεται σε στρώσεις από παντεσπάνι, κρέμα, σαντιγί και φρούτα. Ωστόσο, η εν λόγω συνταγή διατίθεται σε διάφορες παραλλαγές. Και αυτό γιατί είναι μια εύκολη συνταγή που μπορείς να φτιάξεις με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Λίγη φαντασία χρειάζεται! Έτσι λοιπόν εμείς λέμε να φτιάξουμε ένα τράϊφλ σοκολάτας με στρώσεις από κουραμπιέδες (φυσικά… όχι ολόκληρους!).

 

Θα χρειαστείς:
  • 4-6 κουραμπιέδες
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις – σε μέτρια θερμοκρασία – 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (με προσοχή να μη βράσει).
  2. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις την κουβερτούρα.
  3. Ανακατεύεις τη κουβερτούρα μέχρι να ομογενοποιηθεί και όταν είναι έτοιμη, την αφήνεις μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Χτύπα στο μίξερ 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.
  5. Αναμειγνύεις την κρέμα γάλακτος με τη λιωμένη κουβερτούρα και την αφήνεις στην άκρη.
  6. Για να φτιάξεις την κρέμα, χτύπησε στον κάδο του μίξερ - σε δυνατή ταχύτητα - 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχεις ένα σφιχτό μείγμα.
  7. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ θα στρώσεις 1-2 κουραμπιέδες θρυμματισμένους σε χοντρά κομμάτια. Από πάνω απλώνεις το 1/3 της κρέμας και στη συνέχεια ρίχνεις το 1/3 της σοκολάτας. Επαναλαμβάνεις την παραπάνω διαδικασία για δύο ακόμα στρώσεις – ή μέχρι να γεμίσει το μπολ.
  8. Τοποθέτησε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Tips
  • Για γαρνίρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δημητριακά ή ψιλοκομμένο ξηρό καρπό της επιλογής σου, ή μπορείς να θρυμματίσεις κουραμπιέδες.
  • Μπορείς να μοντάρεις το γλυκό απευθείας σε ποτηράκια ή σε ατομικά βαζάκια.

 

 

Μωσαϊκό με κουραμπιέδες

Ο κορμός σοκολάτας (γνωστό και ως μωσαϊκό) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Είναι νόστιμο, τρώγεται άνετα και ως επιδόρπιο, ενώ φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά!

 

Θα χρειαστείς:
  • 300 γρ. κουραμπιέδες (περίπου 7-8 κομμάτια)
  • 1 αβγό
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. κονιάκ

 

Εκτέλεση:
  1. Θρυμματίζεις με τα χέρια τους κουραμπιέδες.
  2. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάς ελαφρώς με πιρούνι το αβγό.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.
  4. Αδειάζεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτεις τη ζάχαρη, το αβγό, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Προσθέτεις τους θρυμματισμένους κουραμπιέδες και ανακατεύεις απαλά με την κουτάλα, ώστε να ενσωματωθούν τα θρύμματα στο μείγμα.
  6. Σε ταψί στρώνεις λαδόκολλα και απλώνεις το μείγμα στο κέντρο και κατά μήκος και με τα χέρια τυλίγεις σφιχτά τη λαδόκολλα γύρω από το μείγμα σε κυλινδρικό σχήμα. Έπειτα στρίβεις τις δύο άκρες, ώστε να σχηματιστεί μια μεγάλη καραμέλα.
  7. Τοποθετείς στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, ώσπου να σφίξει.
  8. Το βγάζεις από την κατάψυξη και σερβίρεις ξετυλίγοντας τη λαδόκολλα και κόβοντας το ρολό σε φέτες.

 

Tips:
  • Για πιο εύκολο τύλιγμα τοποθέτησε τη λαδόκολλα πάνω από ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και έπειτα άδειασε το μείγμα.
  • Αντί για κονιάκ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βινσάντο (Vinsanto). Δίνει επίσης φοβερό άρωμα.

 

 

Τρουφάκια από κουραμπιέδες

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, την οποία θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να έχεις λαχταριστά τρουφάκια σοκολάτας για εσένα και τους αγαπημένους σου!

 

Θα χρειαστείς:
  • 20 κουραμπιέδες
  • 40 γρ. βούτυρο (περίπου 2 ½ κ.σ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη (περίπου 4 κ.σ.)
  • 25 γρ. κουβερτούρα

 

Εκτέλεση:
  1. Θρυμματίζεις τους κουραμπιέδες σε μεγάλο μπολ και προσθέτεις το κακάο.
  2. Σε κατσαρολάκι λιώνεις σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη και μόλις είναι έτοιμη ρίχνεις μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αποσύρεις το μείγμα από τη φωτιά και το περιχύνεις πάνω από τους κουραμπιέδες και ανακατεύεις καλά με την κουτάλα.
  4. Αφήνεις τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  5. Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και έπειτα πασπαλίζεις με κακάο.
  6. Τοποθέτησε τα τρουφάκια σε μια πιατέλα με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και άφησε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να σφίξουν καλά.

 

Tips:
  • Μπορείς να πασπαλίσεις με τρούφα σοκολάτα ή με τριμμένη καρύδα ή ζάχαρη άχνη.
  • Αν θέλεις περισσότερα κομμάτια, μπορείς να προσθέσεις διπλάσια δόση υλικών.

 

Με όλες αυτές τις υπέροχες ιδέες δεν πρόκειται να πάνε χαμένα τόσα υλικά, ενώ παράλληλα θα ξετρελάνεις τους αγαπημένους σου!

 

Δείτε ακόμη