Πως να διατηρείς το blender σου πάντα σε… φόρμα

 

Αν έχεις ήδη blender, ή σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα, είναι σημαντικό να ξέρεις πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιείς σωστά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την περίπτωση βλάβης. Έτσι, θα είσαι σίγουρος πως η συσκευή σου θα σε «συντροφεύει» για πολλά χρόνια, για να εξασφαλίζει για τον οργανισμό σου τον γευστικότερο τρόπο πρόσληψης των πολύτιμων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και των μετάλλων που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Παρακάτω θα βρεις πέντε tips που θα διατηρήσουν το blender σου σαν ολοκαίνουριο, ακόμη και μετά από αμέτρητες χρήσεις.

 

«Όχι» στην παρατεταμένη λειτουργία

Ο Νο1 κανόνας για την «υγεία» της συσκευής είναι πως δεν πρέπει να παραμένει σε συνεχή λειτουργία για παραπάνω από λίγα λεπτά της ώρας. Αυτό θα μπορούσε πιθανά να «κάψει» το μοτέρ από την υπερθέρμανση. Μάλιστα, για να την «ανάψεις» ξανά θα πρέπει να περιμένεις να κρυώσει ο κινητήρας.

Το πιο ασφαλές, βέβαια, είναι να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή, ο οποίος ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την «αντοχή» της συσκευής του. Ενδεικτικά, υπάρχουν blender με ανώτερο χρονικό όριο λειτουργίας τα 40-60 δευτερόλεπτα, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά 3 λεπτά της ώρας. Άλλα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα έως και 2 λεπτά της ώρας, και χρειάζονται περίπου 1 λεπτό για να κρυώσει το μοτέρ τους.

 

 

Κάνε παύση μετά από κάθε χρήση της παλμικής λειτουργίας

Η παλμική λειτουργία (Pulse) «ζορίζει» ακόμη περισσότερο το μοτέρ, με συνέπεια να κινδυνεύει ακόμη πιο γρήγορα να πάθει βλάβη λόγω υπερθέρμανσης. Επομένως, πρέπει να τη χρησιμοποιείς κάθε φορά για ελάχιστα δευτερόλεπτα, και να περιμένεις επίσης για λίγα δευτερόλεπτα πριν την ξαναχρησιμοποιήσεις.

Αρκετοί κατασκευαστές συστήνουν η χρήση του Pulse να μην ξεπερνά τα 2-3 δευτερόλεπτα, και να περιμένεις επίσης για 2-3 δευτερόλεπτα πριν την ενεργοποιήσεις ξανά.

 

Προσοχή στα υλικά που αναμειγνύεις

Εκτός από τα blender που είναι ειδικά κατασκευασμένα ώστε να αναμειγνύουν και καυτά υγρά (π.χ. σούπες), τα υλικά των περισσότερων μοντέλων δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, κάποια θα παρουσιάσουν βλάβη αν προσθέσεις συστατικά με θερμοκρασία πάνω από 60°Κελσίου.

Σημαντικό είναι επίσης να μην βάζεις ποτέ στην κανάτα μόνο ξηρές τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς), φροντίζοντας να υπάρχει πάντοτε νερό ή κάποιο άλλο υγρό. Επίσης, δεν θα πρέπει να θέτεις τη συσκευή σε λειτουργία όταν είναι άδεια η κανάτα, ή αντίθετα να ξεπερνάς τη μέγιστη ποσότητα ανάμειξης, γιατί τότε μπορεί να ξεχειλίσει η κανάτα.

 

 

Ανάλαβε αμέσως δράση αν «κολλήσουν» οι λεπίδες

Στην περίπτωση που σταματήσουν να περιστρέφονται οι λεπίδες, ή δεν ξεκινήσουν καν να γυρίζουν, απενεργοποίησε αμέσως το blender για να αποτρέψεις τη βλάβη του μοτέρ. Η πιο πιθανή αιτία είναι ότι έχεις βάλει πολλά υλικά στην κανάτα ή ότι δεν τα έχεις τεμαχίσει σε αρκετά μικρά κομμάτια. Βγάλε τη συσκευή από την πρίζα και άνοιξε μετά την κανάτα, ώστε να μειώσεις την ποσότητα των υλικών ή να τα κόψεις σε μικρότερο μέγεθος.

 

Μην τοποθετείς την κανάτα στο ψυγείο

Στα περισσότερα blender, η κανάτα δεν προορίζεται να αναλάβει και ρόλο δοχείου φύλαξης, για να συντηρείς στο ψυγείο τα smoothie ή τις σούπες που παρασκευάζεις. Αντίθετα, αν παραμένει συχνά, και για αρκετές ώρες, στις χαμηλές θερμοκρασίες του θαλάμου συντήρησης του ψυγείου, είναι πιθανό προοδευτικά να φθαρούν τα ελαστικά με τα οποία εφαρμόζει σε αυτήν η βάση με τις περιστρεφόμενες λεπίδες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη