Το ξέρεις πως το ψυγείο, ο καταψύκτης και το κλιματιστικό σου είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια βλάβη το καλοκαίρι απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη εποχή, δηλαδή ακριβώς την περίοδο του χρόνου που τα έχεις περισσότερο ανάγκη; Ο λόγος είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν δοκιμάζουν τις “αντοχές” μόνο του οργανισμού σου, αλλά και του ηλεκτρικού σου εξοπλισμού.
Πιο συγκεκριμένα, το κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω συσκευών είναι πως εξασφαλίζουν ψύξη σε κάποιον εσωτερικό χώρο (π.χ. στο θάλαμο της συντήρησης τροφίμων ή στο δωμάτιό σου), μεταφέροντας θερμότητα από αυτόν στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο “ζορίζονται” για να λειτουργήσουν και επομένως τόσο πιο επίφοβο είναι να χαλάσουν.
Όπως είναι φυσικό, τα παραπάνω δε σημαίνουν πως οι ηλεκτρικές συσκευές σου θα παρουσιάσουν απαραίτητα βλάβη μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος, αφού άλλωστε είναι κατασκευασμένες για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν όλες τις εποχές στην Ελλάδα. Αντίθετα, συνήθως τα προβλήματα προκύπτουν όταν η ζέστη συνδυαστεί με κάποιο γεγονός που κάνει ακόμη πιο αντίξοη την… αποστολή τους, όπως ότι δεν είναι τοποθετημένες σε κατάλληλη θέση, δεν έχουν συντηρηθεί ή δεν χρησιμοποιούνται σωστά.
Έτσι, παρακάτω περιγράφουμε μερικές απλές κινήσεις, για να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή τους, τους θερινούς μήνες, και να τις βοηθήσεις να τα βγάλουν πέρα στις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, θα βρεις tips και για ορισμένες ακόμη συσκευές που, για διαφορετικούς λόγους, μπορεί το καλοκαίρι να αποδειχθεί και πάλι… ανθυγιεινό.
Ψυγείο – καταψύκτης
Ακόμη και το πιο “σκληροτράχηλο” ψυγείο ή καταψύκτης, θα τα βρει σκούρα αν πρέπει να υπερλειτουργεί, επειδή π.χ. δεν είναι προστατευμένη η θέση που βρίσκεται ή δεν φροντίζεις να μην “χάνεται” χωρίς λόγο η ψύξη.
Σημείο τοποθέτησης
Τα ψυγεία και οι καταψύκτες θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε μία σκιερή θέση, που δεν τα “βλέπει” ο ήλιος. Σε αντίθετη περίπτωση, λόγω της αυξημένης εξωτερικής θερμοκρασίας, τα μοτέρ τους θα πρέπει να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, με συνέπεια να αυξάνεται όχι μόνο την κατανάλωση ρεύματος έως και 30%, αλλά και ο κίνδυνος βλάβης.
Αν όλη η κουζίνα “λούζεται” στο φως, τότε οι μόνες λύσεις είναι το παντζούρι ή ακόμη καλύτερα, η τέντα, η οποία θα βοηθά επιπλέον στο να διατηρείται δροσερός και ο χώρος. Επίσης, για να μην “ζορίζονται” οι δύο συσκευές, θα πρέπει να βρίσκονται μακριά και από εστίες θερμότητας (π.χ. το φούρνο).
Παράλληλα, για να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα, οι δύο συσκευές δεν θα πρέπει να έχουν μία απόσταση λίγων εκατοστών από τον τοίχο και τα ράφια που ίσως υπάρχουν δεξιά και αριστερά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπερθερμαίνεται ο συμπιεστής τους.
Φροντίδα – συντήρηση
Η προετοιμασία του ψυγείου ή του καταψύκτη σου για το καλοκαίρι “περνά” και από το καθάρισμά του εξωτερικά. Στην περίπτωση του ψυγείου, ξεκίνα από τη σκόνη και τα “χνούδια” που μαζεύονται στη μαύρη μεταλλική σχάρα (σερπαντίνα), στην “πλάτη” του ψυγείου, απομακρύνοντάς τα με μία μαλακή βούρτσα ή με την ηλεκτρική σου σκούπα. Η καθαριότητα της σχάρας επηρεάζει το επίπεδο ψύξης και επομένως τη λειτουργία του μοτέρ.
Τόσο στα ψυγεία όσο και στους καταψύκτες, οι κατασκευαστές συνιστούν τακτικό εξωτερικό καθάρισμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα λάστιχα της “πόρτας”. Ο λόγος είναι πως, αν τα λάστιχα είναι βρώμικα, τότε πιθανότατα η “πόρτα” δεν κλείνει αεροστεγώς, με συνέπεια να “χάνεται” ψύξη.
Αν οι συσκευές σου είναι αρκετά παλιές, τότε ίσως να μην αρκεί το καθάρισμα, αν τα λάστιχα έχουν φθαρεί από τη πολυετή χρήση και χρειάζονται αντικατάσταση. Επίσης, ένα κόλπο για να ελέγξεις αν το λάστιχο του ψυγείου κάνει επαρκώς τη δουλειά του, είναι κλείνοντας την πόρτα να τοποθετήσεις ανάμεσα ένα χαρτονόμισμα, με το μισό μέσα στο ψυγείο και το μισό εκτός. Αν το χαρτονόμισμα πέσει, τότε αυτό σημαίνει πως η πόρτα δεν κλείνει αεροστεγώς.
Στην περίπτωση και των δύο συσκευών, σημαντική “ασπίδα” στην καλοκαιρινή ζέστη είναι επίσης και η τακτική απόψυξη (σε ψυγεία που δεν είναι Full No Frost), αφού ο σχηματισμός πάγου επιβαρύνει τη λειτουργία του μοτέρ. Έτσι, όχι μόνο θα προλάβεις πιθανή βλάβη, αλλά και θα μειώσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου, αφού ένα στρώμα πάγου μόλις 5 χιλιοστών αυξάνει μέχρι και 30% την κατανάλωση ρεύματος.
Χρήση
Ρύθμισε τη θερμοκρασία της ψύξης στους 4 βαθμούς Κελσίου και της κατάψυξης στους -19 βαθμούς. Αν επιλέξεις μικρότερες τιμές, τότε χωρίς να έχεις κάποιο όφελος στη συντήρηση των τροφίμων σου, θα αναγκάσεις το μοτέρ να λειτουργεί άσκοπα.
Όσο λιγότερο αυξάνεται η θερμοκρασία από τα επιθυμητά επίπεδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να λειτουργεί και το μοτέρ για να την επαναφέρει στην τιμή που έχεις ρυθμίσει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο και για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.
Κλιματιστικό
Αν και η απόλυτη προϋπόθεση για τη “μακροζωία” του air-condition είναι η ετήσια συντήρηση του από αδειούχο εγκαταστάτη ψυκτικό, μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις το μηχάνημά σου να αντεπεξέλθει στη ζέστη του καλοκαιριού.
Θέση εγκατάστασης
Σίγουρα ο τεχνικός που θα αναλάβει την εγκατάσταση έχει τον πρώτο λόγο για το σημείο που θα τοποθετηθεί το κλιματιστικό, αφού άλλωστε εκείνος θα εγγυηθεί πως το μηχάνημά σου θα λειτουργεί άψογα από την πρώτη στιγμή. Από κι έπειτα, το μόνο που θα πρέπει να προσέχεις είναι πάντοτε να “αναπνέει” η εξωτερική μονάδα.
Έτσι, αν τυχόν κάνεις κάποιες μικροπαρεμβάσεις στο μπαλκόνι ή την αυλή όπου είναι τοποθετημένη (π.χ. τοποθετώντας χωρίσματα) είναι απαραίτητο να μην εμποδίζεται η ροή του αέρα στον ανεμιστήρα της. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που υπάρχουν φυτά σε κοντινή απόσταση, φροντίζοντας όσο μεγαλώνουν να απέχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά από τη μονάδα.
Προετοιμασία – συντήρηση
Μία τουλάχιστον “επίσκεψη” το χρόνο από αδειούχο ψυκτικό είναι η πιο σημαντική εγγύηση πως το κλιματιστικό θα συνεχίζει να προσφέρει δροσιά για πολλά χρόνια. Μάλιστα, θα πρέπει να γνωρίζεις πως, για τους περισσότερους κατασκευαστές, η ετήσια συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για να ισχύει η εγγύηση για όσο χρόνο καλύπτει τη λειτουργία του μηχανήματος.
Πέραν όμως από το να μην αμελείς τη συντήρηση, το air-condition χρειάζεται και τη δική σου φροντίδα, αφού θα πρέπει να καθαρίζεις σε τακτική βάση τα φίλτρα του. Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές συμβουλεύουν αυτό να γίνεται κάθε έξι μήνες, στην περίπτωση που χρησιμοποιείς το μηχάνημα και το χειμώνα, καλό θα είναι να καθαρίζονται ανά τρίμηνο.
Χρήση
Ο “χρυσός κανόνας” για την αντοχή του air-condition είναι να μην το αναγκάζεις να λειτουργεί στα… όριά του. Αυτό πρώτα από όλα σημαίνει πως δεν έχει νόημα να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.
Πέρα από την “υγεία” του μηχανήματος, το όριο αυτό είναι σημαντικό και για τη δική σου υγεία, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά του εσωτερικού χώρου από το περιβάλλον, τόσο πιο πολύ θα καταπονείται ο οργανισμός σου όταν βρεθείς μακριά από τον κλιματιζόμενο χώρο. Επίσης, θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την επιβάρυνση του μηχανήματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου, που θα κληθείς να πληρώσεις από το Σεπτέμβριο.
Το μηχάνημά σου θα υπερλειτουργεί επίσης και πάλι με κίνδυνο να χαλάσει, όταν προσπαθείς να δροσίσεις με αυτό ακόμη περισσότερους χώρους στο σπίτι (π.χ. και το διπλανό δωμάτιο από αυτό που είναι εγκατεστημένο) ή όταν αφήνεις τη δροσιά να “φεύγει” στο περιβάλλον, από κάποιο ανοικτό παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.
Tips για άλλες συσκευές “ευάλωτες” το καλοκαίρι
Μπορεί τα πλυντήρια ρούχων να έχουν διαφορετικό ρόλο και επομένως να μην έχουν σχέση με ψύξη, ωστόσο και πάλι οι κατασκευαστές συνιστούν να μην εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, ειδικά μάλιστα, το καλοκαίρι που είναι πιο δυνατός. Σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος είναι πως μπορεί να εμφανίσουν βλάβη τα ηλεκτρικά τους εξαρτήματα ή να καταστραφούν τα πλαστικά τους μέρη.
Από την άλλη πλευρά, σχετική προσοχή χρειάζεται το καλοκαίρι και ο ηλιακός θερμοσίφωνας, όταν πρόκειται να λείψεις από το σπίτι για περισσότερο από 3-4 ημέρες. Τότε, επειδή το ζεστό νερό δεν θα καταναλώνεται, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκληθούν διάφορα προβλήματα, όπως να φθαρεί η επίστρωση της δεξαμενής ή να καταπονηθεί ο συλλέκτης.
Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα, πριν φύγεις από το σπίτι, να “ντύνεις” το συλλέκτη με ένα ειδικό κάλυμμα, το οποίο θα αναλάβει να ανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, εμποδίζοντας έτσι τη θερμοκρασία να αυξηθεί υπερβολικά. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ανακλαστικά καλύμματα, ώστε να είναι σίγουρο πως θα βρεις κάποιο που ταιριάζει στο δικό σου ηλιακό.