Ραβδομπλέντερ, ένα χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα μας

by K Admin

shutterstock_310711610

 

 

Γιατί μου είναι χρήσιμο ένα ραβδομπλέντερ, αφού δεν φτιάχνω σούπες; Τι ακριβώς μπορώ να ετοιμάσω με αυτό; Ερωτήσεις που σίγουρα έχουν κάνει οι περισσότεροι όταν σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό το χρήσιμο  “σύμμαχο” στην κουζίνα!

Ένας από τους κυρίως λόγους που καθιστούν το ραβδομπλέντερ χρήσιμο σε κάθε κουζίνα είναι η φορητότητά και το μικρό του μέγεθος.  Ένα ακόμα ατού του είναι ότι πλένεται πολύ εύκολα! Αρκεί να βάλεις τη ράβδο κάτω από το νερό, να τη σαπουνίσεις και να τη στεγνώσεις.

 

Χρήσεις

Με ένα ραβδομπλέντερ μπορείς να φτιάξεις σαντιγί, μαγιονέζα και υπέροχες βινεγκρέτ, αλλά και σάλτσες όπως πέστο. Υπάρχουν και ραβδομπλέντερ τα οποία περιλαμβάνουν έξτρα εξαρτήματα, που ουσιαστικά εξομοιώνουν τη συσκευή με multi, χωρίς να της αφαιρούν τον χαρακτήρα της.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείς να ετοιμάσεις με ένα ραβδομπλέντερ:

 

Smoothies και Milkshakes

Είτε θέλεις ένα κρεμώδες milkshake, είτε ένα smoothie με φρούτα για πρωινό ή απογευματινό, μια από τις βασικές χρήσεις του ραβδομπλέντερ είναι το να ετοιμάζει αυτά τα υπέροχα πράγματα. Σαν επιπλέον μπόνους, ο ισχυρός του κινητήρας και η ταχύτητά του επιτρέπουν να τα βγάζει πέρα και στην κοπή του πάγου και των κατεψυγμένων φρούτων.

 

Χτύπημα αυγών για κάθε χρήση

Θέλεις να φτιάξεις αυγά scrambled, ομελέτα ή φριτάτα; Το ραβδομπλέντερ είναι εδώ για να σου ετοιμάσει τα αυγά. Πέρα από το εύκολο και γρήγορο του πράγματος (δεν βγάζεις και το χέρι σου από το χτύπημα με το πιρούνι), εξασφαλίζεις ότι ασπράδια και κρόκοι ανακατεύονται ομοιόμορφα και η ανταμοιβή σου είναι αφράτα και φουσκωτά φαγητά κάθε φορά που το χρησιμοποιείς.

 

Ζύμη για τηγανίτες

Ανακάτεψε το μείγμα της ζύμης για τηγανίτες με το ραβδομπλέντερ και δεν θα ανησυχήσεις ποτέ ξανά για αλεύρι που δεν ομογενοποιήθηκε στο τελικό μίγμα.

 

Σούπα βελουτέ

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ουσιαστικά το ραβδομπλέντερ και για αυτό πολύς κόσμος νομίζει ότι κάνει μόνο αυτό. Εκπληκτικά αποτελέσματα, ελάχιστη προσπάθεια.

 

Σαντιγί

Δεν χρειάζεται να βγάλεις το ογκώδες μίξερ. Το ραβδομπλέντερ θα σου φτιάξει μια σπιτική σαντιγί σε μερικά λεπτά.

 

Σπιτική Μαγιονέζα

Με τρία συστατικά, πέντε λεπτά και ένα ραβδομπλέντερ, η σπιτική μαγιονέζα είναι πια μια εύκολη δημιουργία.

 

Σάλτσα πέστο

Με ένα ραβδομπλέντερ θα μετατρέψεις ένα ματσάκι βασιλικό και λοιπά χορταρικά, ελαιόλαδο, κουκουνάρια και παρμεζάνα στην τέλεια σάλτσα για τα μακαρόνια σου.

 

Βινεγκρέτ για σαλάτες

Με το ραβδομπλέντερ, η όλη διαδικασία της παρασκευής ντρέσινγκ για σαλάτα γίνεται πανεύκολη.

 

Βελουτέ σάλτσα ντομάτας

Συνήθως η σάλτσα με τα κομματάκια ντομάτας είναι καλύτερη, αλλά όταν θέλεις κάτι πιο απαλό και ομοιόμορφο, π.χ. για σουτζουκάκια, το ραβδομπλέντερ μπορεί να κάνει την διαφορά.

 

Σπιτικός πουρές πατάτας

Αφού βράσεις τις πατάτες και αδειάσεις το νερό  βάζεις το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα και αρχίζεις να τις πολτοποιείς. Πολύ εύκολα και γρήγορα απολαμβάνεις σπιτικό πουρέ όπως ακριβώς τον θέλεις.

 

Άλεσμα φαγητού για μωρά

Πρόκειται για την απόλυτη λύση είτε θέλεις να μετατρέψεις τα τρόφιμα σε πουρέ που περιέχει και κάποια πιο χοντρά κομμάτια μέσα ή σε απαλή κρέμα, μιας και οι μεγάλες ταχύτητές του επιτρέπουν να κόβει και αναμειγνύει, κρέας, λαχανικά ή και φρούτα σε μια ομοιόμορφη και κρεμώδη μάζα. Το ραβδομπλέντερ θα γίνει ο άγρυπνός σου φίλος, το αξεσουάρ που θα παίρνεις παντού μαζί σου και θα αναζητάς πρίζα.

 

shutterstock_333533036

 

Extra Tips

[ul type=”dot”][li] Χρησιμοποίησε το ραβδομπλέντερ με επαρκείς ποσότητες τροφίμων και όχι με πολύ μικρές μερίδες και σε σκεύη με αρκετό βάθος μιας και λειτουργεί  καλύτερα όταν έχει χώρο να κινηθεί και τροφή να αλέσει. [/li][/ul]

[ul type=”dot”][li] Σημαντικό επίσης είναι ανά πάσα στιγμή η κεφαλή της ράβδου να είναι μέσα στα τρόφιμα για να μην πιτσιλίσει το φαγητό την κουζίνα.[/li][/ul]

[ul type=”dot”][li] Την ώρα που αλέθεις μην το αφήνεις σε ένα σημείο, αλλά να το γυρνάς σε όλη την έκταση του σκεύους και την επιφάνεια του τροφίμου, κρατώντας το πάντα κάτω από αυτή. Έτσι, ό,τι και να φτιάχνεις, εξασφαλίζεις ότι δεν θα αφήσεις άκοπο κάποιο μεγάλο κομμάτι που θα χαλάσει την ομοιομορφία του πιάτου σου.[/li][/ul]

[ul type=”dot”][li] Τέλος, επειδή κάποιοι συνηθίζουν να το χρησιμοποιούν σε καυτά σκεύη και συστατικά, η συμβουλή μας είναι να αφήσεις τα τρόφιμα να κρυώσουν κάπως, όχι γιατί χαλάνε τα τρόφιμα ή το σκεύος, αλλά γιατί έτσι αποφεύγεται τυχόν πιτσίλισμα που μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Να βεβαιωθείς επίσης ότι δεν το χρησιμοποιείς σε αντικολλητική κατσαρόλα ή άλλο σκεύος που μπορεί να υποστεί ζημιά.[/li][/ul]

Μπορείς να δεις ακόμη