Σουφλέ κόκκινης κολοκύθας με chevre και κολοκυθόσπορους

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα πληθωρικά νόστιμο πιάτο εποχής που μπορούμε να σερβίρουμε στα κυριακάτικα ή τα γιορτινά τραπέζια μας είτε σαν πρώτο πιάτο, είτε σαν συνοδευτικό ψητών κρεατικών, είτε σαν κυρίως πιάτο, συνοδεία πράσινης σαλάτας.

 

Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος 20Χ30εκ.

  • 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 1 φινόκιο σε φέτες, μαζί με τα φυλλαράκια
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 4 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζάνι αρσενικό Νάξου ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας + λίγο για το ταψί
  • 200 γρ. γιαούρτι 2-5% λιπαρά
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 150 γρ. κατσικίσιο κορμό chevre σε μεγάλα καρέ
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσποροι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με σπάτουλα να βγάλουν τα αρώματά τους.
  2. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο και η κολοκύθα.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να πιει τα υγρά της και να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.
  4. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μίγμα πριν το μεταφέρουμε σε ευρύχωρο μπολ και το πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός πυρίμαχου σκεύους κατάλληλου για σερβίρισμα και το πασπαλίζουμε με κοπανισμένη φρυγανιά και τριμμένο τυρί.
  6. Προσθέτουμε στον πουρέ της κολοκύθας τους κρόκους των αβγών, το γιαούρτι, το κορν φλάουρ και το τριμμένο τυρί.
  7. Βάζουμε τα ασπράδια των αβγών σε ξεχωριστό μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  8. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα της κολοκύθας σε τρεις δόσεις κάνοντας απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα και αδειάζουμε το μίγμα στο πυρίμαχο σκεύος που προετοιμάσαμε.
  9. Τοποθετούμε από πάνω κομμάτια chevre σε διάφορα σημεία καλύπτοντας ομοιόμορφα την επιφάνεια του σουφλέ και πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου και σερβίρουμε το σουφλέ στο τραπέζι μέσα στο σκεύος που το ψήσαμε, αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη