Συνταγές με γάλα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος την 1η Ιουνίου σας παρουσιάζουμε 4 αλμυρές και γλυκές συνταγές φούρνου με βάση το γάλα.

Mac n’ cheese με τραγανό σαλάμι αέρος

Το κρεμώδες πιάτο ζυμαρικών ψήνεται στον φούρνο μέσα σε μια πλούσια κρέμα τυριών με βάση το γάλα φυσικά.

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή άλλο κοντό της επιλογής σας
  • 4 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 650 ml γάλα αγελαδινό
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • 300 γρ. τυριά κίτρινα της επιλογής σας τριμμένα (γκούντα, τσένταρ, μοτσαρέλα, γραβιέρα)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 100 γρ. σαλάμι Λευκάδας σε λεπτές φετούλες

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε (2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία) και τα σουρώνουμε.
  2. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μόλις τσιτσιρίσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα να γίνει κρέμα. Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, εξακολουθώντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Εκτός φωτιάς της προσθέτουμε τα 250 γρ. των τριμμένων τυριών και ανακατεύουμε να λιώσουν. Προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται –αν χρειάζεται- , τη μουστάρδα και μπόλικο πιπέρι.
  4. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα απλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα των τυριών και ανακατεύουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και στο μεταξύ ψήνουμε το σαλάμι σε αντικολλητικό τηγάνι να γίνει τραγανό. Το ανακατεύουμε στα ζυμαρικά και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί πάνω από τα ζυμαρικά και να πάρει ελαφρώς χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με το σκεύος.

 

 

Αγκινάρες παπουτσάκια

Ένα πραγματικά νόστιμο φαγητό, που μπορούμε να φτιάξουμε και με προψημένες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στη μέση.

Υλικά για 4 άτομα

  • 12 πάτους αγκινάρας φρέσκους ή κατεψυγμένους
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για τον κιμά

  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό ή ροζέ
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 700 γρ. γάλα
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι λευκό
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τους πάτους της αγκινάρας σε αλατισμένο νερό με λεμόνι για 5 λεπτά να μαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουμε και τους στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
  2. Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι να μυρίσει όμορφα. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με σύρμα να ανακατευτεί με το κρεμμύδι και να σπάσει. Ψήνουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  3. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το σέλερι, τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό να σκεπαστεί ο κιμάς. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
  5. Για την μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μόλις τσιτσιρίσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα να γίνει κρέμα. Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα εξακολουθώντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε το αυγό και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να λιώσει, προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται –αν χρειάζεται- , πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με κιμά και σκεπάζουμε με μπεσαμέλ. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και να καλοψηθούν οι πάτοι της αγκινάρας.

 

 

Γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτερό σιροπιαστό γλυκό που αγαπάμε να απολαμβάνουμε πριν κρυώσει εντελώς…

Υλικά για 12-14 άτομα

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα

  • 250 ml γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού

 Για το σιρόπι

  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το γάλα και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και το βάζουμε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα βελούδινη.
  3. Προσθέτουμε τότε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
  4. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάμε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα διπλώνουμε έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.
  5. Απλώνουμε πάνω από τα φύλλα την κρύα κρέμα και φέρνουμε πάνω της τα φύλλα που εξέχουν. Ύστερα σκεπάζουμε το γλυκό με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση.
  6. Χαράζουμε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (ρόμβους, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα), χωρίς να φτάσουμε ως την κρέμα.
  7. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνουμε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι απλώς να πάρει χρώμα και το ξεφουρνίζουμε.
  8. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα βαρύ σιρόπι.
  9. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο 5 λεπτά να κρυώσει εκτός φούρνου και το περιχύνουμε με το ζεστό ακόμη σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζουμε για να μη μαλακώσουν τα φύλλα του. Καλό είναι να το σερβίρουμε την ίδια μέρα. Χλιαρό, είναι ακόμη καλύτερο!

 

 

Γαλατόπιτα με γλυκό τραχανά

Μια αλλιώτικη γαλατόπιτα, με την προσθήκη τραχανά για υπέροχη γαλακτερή γεύση και ενδιαφέρουσα υφή.

Υλικά για ένα ταψί διαστάσεων 22X28εκ.

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 2 -3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 λίτρο γάλα
  • ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 3 κουτ. σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες

Για το τελείωμα

  • Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστ. 22Χ28 εκ. Αλείφουμε ένα προς ένα τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο και αφού τα τσαλακώσουμε ελαφρώς με τα δυο χέρια, τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τον τραχανά μαζί με ενάμιση ποτήρι νερό και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να πιει ο τραχανάς το νερό και να μαλακώσει και προσθέτουμε το περισσότερο γάλα.
  3. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε μέσα με σύρμα το κορν φλάουρ, τα αυγά, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανιλίνες. Τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  4. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Την αδειάζουμε πάνω από τα προψημένα φύλλα, ισιώνουμε την επιφάνεια και συνεχίζουμε να ψήνουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνειά του. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε τη γαλατόπιτα πασπαλισμένη με κανελοζάχαρη.

 

Είσαι στην Κύπρο; Βρες όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις τις ωραιότερες συνταγές με γάλα και να απολαύσεις με όσους αγαπάς! Συσκευές μαγειρικής, Σκεύη μαγειρικής, Κουζίνες, Εντοιχιζόμενοι φούρνοι.

Μπορείς να δεις ακόμη