Τηλεκπαίδευση και Παιδιά: τι μπορείς να κάνεις ώστε να τα βοηθήσεις

by K-Admin 1

 

Τον τελευταίο καιρό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ή αλλιώς τηλεκπαίδευση) έχει μπει για τα καλά στα σπίτια των περισσότερων οικογενειών, ακόμη και για πολύ μικρές ηλικίες (δηλαδή για παιδιά δημοτικού ακόμη και νηπιαγωγείου).

Συνεπώς, το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις ως γονιός ώστε να βοηθήσεις στο σημαντικό αυτό κομμάτι. Ειδικότερα, αυτό μπορεί να γίνει σε δύο διακριτά επίπεδα: στο καθαρά παιδαγωγικό κομμάτι (ώστε ο μαθητής να μην χάσει τον ρυθμό, την όρεξη, αλλά και τη «ρουτίνα» του) και στη σωστή επιλογή και διαρρύθμιση του χώρου διαβάσματος μαζί με την επένδυση στον κατάλληλο εξοπλισμό.

Για αυτό δες τις παρακάτω συμβουλές ώστε τελικά τα παιδιά σου να είναι πιο συγκεντρωμένα και πιο αποδοτικά κατά τη διάρκεια του νέου αυτού τρόπου μαθήματος μέσω κάμερας και διαδικτύου.

 

Πρόγραμμα και Ύπνος

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο μαθητής να είναι ξεκούραστος και να έχει μία αίσθηση ρουτίνας, αλλά και κανονικότητας, όπως και πριν το distant learning. Έτσι, πρέπει να υπάρχει αυστηρό ημερήσιο πρόγραμμα με δραστηριότητες και διαλείμματα. Επίσης, θα πρέπει το παιδί να μην μένει στο κρεβάτι παραπάνω ώρες, ενώ συνετό είναι να βγάζει τις πιτζάμες ή τα «πρόχειρα ρούχα για μέσα στο σπίτι» και να ντύνεται κανονικά (σαν να πήγαινε στον φυσικό χώρο του σχολείου).

Φυσικά, σε όλο αυτό σημαντικότατος είναι ο ύπνος. Άλλωστε, πέρα από όλα είναι και θέμα υγείας και ανάπτυξης ειδικά σε μικρές ηλικίες, ενώ ρυθμίζει και το βιολογικό ρολόι για την καθημερινότητα. Επίσης, λειτουργεί ενισχυτικά ώστε το παιδί να είναι ξεκούραστο και να συγκεντρώνεται ευκολότερα σε αυτό που έχει να κάνει.

 

 

Σωστή Διατροφή

Προφανώς η σωστή διατροφή την κατάλληλη χρονική στιγμή είναι εξίσου σημαντική. Άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος ώστε τα παιδιά να είναι υγιή λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και ώστε ο εγκέφαλός τους να δουλεύει αποδοτικότερα (ειδικά στο μαθησιακό επίπεδο). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφύγουν τα γρήγορα γεύματα τύπου junk food, τα τσιμπολογήματα, αλλά και το λεγόμενο «συναισθηματικό φαγητό»! Αυτό βέβαια, προϋποθέτει πλάνο και ωράριο, φαγητό και χυμό μόνο στα προβλεπόμενα διαλείμματα, αλλά και ένα σωστό πλήρες πρωινό!  Μην λησμονείς το γεγονός ότι οι υγιεινές επιλογές γίνονται γρήγορα συνήθεια στα παιδιά, ενώ καλό είναι και ως γονιός να ενισχύσεις αυτήν τη στάση με το παράδειγμά σου. Το τελευταίο δεν ισχύει μόνο στο φαγητό, αλλά γενικά και σε όλη τη στάση σου απέναντι σε παρόμοια θέματα (όπως είναι η εξ αποστάσεως εργασία).

 

Άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα είναι ένα μεγάλο θέμα. Καλώς ή κακώς τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και ανάγκη για σωματική εκτόνωση. Το θέμα γίνεται εντονότερο αν πρέπει να σταθούν για πολλές ώρες της ημέρας μπροστά σε μία οθόνη! Δηλαδή, πρέπει με κάποιο τρόπο να ασκηθούν. Μία λύση είναι η προβλεπόμενη έξοδος για άσκηση, η οποία είναι και μία καλή ευκαιρία για family bonding. Εναλλακτικά, υπάρχουν ειδικά παιχνίδια ή και ασκήσεις μέσω ίντερνετ ειδικά για παιδιά και κλειστούς χώρους, που μπορούν να γίνουν με ασφάλεια και μέτρο ακόμα και σε περιορισμένο χώρο. Επιπλέον, και μία δραστηριότητα τύπου καραόκε ή χορού με έντονο ρυθμό θα βοηθήσουν. Άλλωστε, η γυμναστική λειτουργεί σαν ασπίδα καθώς μειώνει την κορτιζόλη και το άγχος, ενώ ενισχύει άλλες ορμόνες (όπως τη σεροτονίνη). Ταυτόχρονα, προστατεύει από την παχυσαρκία και τη συναισθηματική πείνα.

 

Κατάλληλος Χώρος

Το παιδί θα χρειαστεί να δουλέψει σε ένα φροντισμένο περιβάλλον και γενικά σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Βέβαια, ακόμα και αν το σπίτι είναι μικρό πάντα υπάρχουν έξυπνες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, συνετό είναι να έχει το δικό του γραφείο ή γωνιά εργασίας μακριά από το κρεβάτι, τα παιχνίδια του ή έντονους αντιπερισπασμούς (ειδικά για τα μάτια του). Επιπρόσθετα, το σημείο αυτό πρέπει να είναι σχετικά ήσυχο, ζεστό και με τον κατάλληλο φωτισμό.

Ακόμη, ανάλογα με την ηλικία, τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα του παιδιού θα ήταν σωστό να του δώσεις κάποιο χώρο ιδιωτικότητας και αυτονομίας, χωρίς βέβαια να κάνεις εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας (αφού το μάθημα γίνεται μέσω διαδικτύου). Γενικά, προσπάθησε να είσαι διακριτικός, να βοηθάς μόνο όταν σου ζητηθεί και να του αναπτύξεις το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.

 

 

Επένδυση σε εξοπλισμό

Προφανώς για να πετύχεις τους προηγούμενους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους θα πρέπει αν σκεφτείς σοβαρά στο να επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό και συσκευές. Αυτό μπορεί να γίνει έξυπνα, στοχευμένα και με βάση πάντα το διαθέσιμο budget. Για την ακρίβεια υπάρχουν λύσεις και επιλογές για όλους.

Αναλυτικότερα, ο μαθητής θα χρειαστεί κατά προτίμηση ένα PC. Ανάλογα με τον χώρο και τις ανάγκες μπορεί να είναι desktop ή laptop, ενώ ένας απλός mid range υπολογιστής καλύπτει άνετα τις ανάγκες τις τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, μία καινούρια HD Web Camera θα βοηθήσει. Όπως ακριβώς και ένα καλό ενσύρματο ή ασύρματο headset ή επιπλέον ηχεία. Ιδανικό θα ήταν να διαθέτεις μία μεγάλη ή και μία δεύτερη συμπληρωματική οθόνη ώστε το παιδί να βλέπει καλύτερα.

Φυσικά, μπορεί μία οικογένεια (ειδικά αν έχει πολλά παιδιά) να εργαστεί και μέσω κινητού ή τάμπλετ. Δηλαδή, αξίζει να επενδύσεις σε μία αξιόλογη φορητή συσκευή που θα την αξιοποιήσεις ποικιλοτρόπως μελλοντικά. Πάντως, θα βολέψει οτιδήποτε έχει μεγάλη οθόνη, οπότε ειδικά για τάμπλετ προτίμησε από 10 ίντσες και πάνω.

Ύστερα, πρέπει να βελτιώσεις την πρόσβαση στο δίκτυο και ειδικά το Wi-Fi αν το χρησιμοποιείς στις περισσότερες συσκευές. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες σου, αλλά και τη διαρρύθμιση του σπιτιού, μπορείς να αλλάξεις router, να αγοράσεις ένα Wi-Fi extender, ένα Powerline kit ή ένα Ethernet Switch για να βελτιώσεις τη δικτύωση. Άλλωστε δεν θέλουμε να μην έχουμε σταθερό streaming και δίκτυο την ώρα του βιντεομαθήματος!

 

 

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστείς εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα για τις ασκήσεις των παιδιών. Ευτυχώς, όλες οι σύγχρονες συσκευές του είδους συνδέονται και ασύρματα, άρα δεν θα χρειαστεί να γεμίσεις με καλώδια το σπίτι.

Επιπρόσθετα, μπορείς να επενδύσεις και σε UPS ειδικά σε περιοχές της χώρας μας όπου το ηλεκτρικό δίκτυο έχει προβλήματα και οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές.

Ακόμη, μπορείς να αγοράσεις και αξεσουάρ ειδικά για το παιδί ώστε να το ενθουσιάσεις και να το βάλεις στη λογική χρήσης τους. Για παράδειγμα, ένα πολύχρωμο πληκτρολόγιο, ποντίκι και mousepad ή μία ωραία θήκη στήριξης του tablet. Καλή ιδέα είναι και η αγορά εξωτερικού αποθηκευτικού μέσου (π.χ. φλασάκι ή εξωτερικό φορητό σκληρό) ειδικά για το παιδί ώστε να αποθηκεύει το εκπαιδευτικό του υλικό και τις εργασίες του.

Πάντως, πέρα από τις ηλεκτρονικές συσκευές θα χρειαστείς σωστά έπιπλα και άλλα πράγματα.  Δηλαδή, διαφορά θα κάνει στο αποτέλεσμα μία καλή ανατομική καρέκλα και ένα σύγχρονο λειτουργικό γραφείο. Ίσως και ένα απλό υποπόδιο για έφηβους.

Βέβαια, αν επενδύσεις σε κάποια ή όλα από τα προηγούμενα δεν θα το κάνεις αποκλειστικά μόνο μέσα στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να βελτιώσεις τον τρόπο που ζεις οικογενειακά στο σπίτι σου.

Τέλος, επειδή τα παιδιά θα ξοδέψουν αναγκαστικά πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη, καλό θα ήταν να μην το συνεχίσουν αυτό και στις ώρες χαλάρωσης και εκτός μαθήματος. Βρες οικογενειακά μία δραστηριότητα για όλους, μίλησε και ενίσχυσε τους οικογενειακούς δεσμούς, παίξε επιτραπέζια, διάβασε βιβλία στα παιδιά και γενικά κάνε κάτι διαφορετικό. Ας εκμεταλλευτείς τις παραπάνω ώρες στο σπίτι για πράγματα που ίσως δεν είχες την ευκαιρία να κάνεις πιο πριν…

Μπορείς να δεις ακόμη