|  | 

Κουζίνα

Ξεδιψάμε με κρύα αφεψήματα βοτάνων

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Γιατί να προτιμήσεις αναψυκτικό κι όχι ένα τσάι βοτάνων; Συνδυάζουμε, σουρώνουμε, παγώνουμε και απολαμβάνουμε τη δροσιά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων λίγο ως πολύ είναι γνωστές σε όλους και τα αφεψήματά τους τα απολαμβάνουμε συνήθως ζεστά. Το καλοκαίρι όμως μπορούμε να τα παγώνουμε στο ψυγείο και τα απολαμβάνουμε δροσερά ή κρύα με μπόλικο πάγο που φτιάχνουμε πανεύκολα από το ίδιο αφέψημα της επιλογής μας ώστε να μην αραιώνουν. Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση συνδυάζουμε βότανα μεταξύ τους και προσθέτουμε αρώματα μπαχαρικών, εσπεριδοειδών και φρούτων.

 

Κρύο τσάι από Iβίσκο και μέντα

 

Δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και χάρμα οφθαλμών με χρώμα-ρουμπίνι. Συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, στην καλύτερη κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων αλλά και στην ελαστικότητα του δέρματος, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικών. Εδώ το απολαμβάνουμε παγωμένο με φλούδες πορτοκαλιού.

 

Υλικά (για 1,5 λίτρα νερό)

  • 3 κ.γ. ιβίσκο
  • 2 κ.γ. μέντα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • Μέλι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό στον βραστήρα για να ζεσταθεί καλά, αλλά δεν αφήνουμε να πάρει βράση.
  2. Ρίχνουμε σε κανάτα τη μέντα, τον ιβίσκο και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Βρέχουμε με το καυτό νερό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  3. Ανακατεύουμε μέσα το μέλι, αν χρησιμοποιήσουμε και σουρώνουμε. Μεταφέρουμε σε μπουκάλι και παγώνουμε στο ψυγείο.
  4. Σερβίρουμε σε ποτήρια με φέτες πορτοκαλιού και πάγο.

 

Κρύο τσάι με λουίζα, τριαντάφυλλο και χαμομήλι

Οι διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λουίζας ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού και φτιάχνουν ένα υπέροχο ρόφημα να το πιεις κρύο στο ποτήρι.

Υλικά (για 1, 5 λίτρο νερού)

  • 3 κ.σ. ξερά φύλλα λουίζας
  • 2 κ.γ. χαμομήλι
  • 1 κ.σ. τριανταφυλλάκι
  • 3-5 κ.σ. μέλι
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό στον βραστήρα να ζεσταθεί καλά χωρίς να αφήσουμε να πάρει βράση.
  2. Ρίχνουμε σε κανάτα το χαμομήλι, τα τριανταφυλλάκια θρυμματισμένα και τη λουίζα και βρέχουμε με το καυτό νερό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  3. Ανακατεύουμε μέσα το μέλι και σουρώνουμε. Μεταφέρουμε σε μπουκάλι και παγώνουμε στο ψυγείο.
  4. Σερβίρουμε σε ποτήρια με φέτες λεμονιού και πάγο.

 

Κρύο τσάι του βουνού με ροδάκινο και κανέλα

Ο ελληνικός σιδερίτης συνδυάζεται με κανέλα και ροδάκινο και γίνεται το καλύτερο δροσιστικό ρόφημα.

Υλικά (για 1,5 λίτρο νερό)

  • 2-3 κλαδάκια τσάι του βουνού σπασμένα σε κομματάκια
  • 1 ξύλο κανέλας σπασμένο στη μέση
  • ½ ροδάκινο με τη φλούδα σε κομματάκια
  • 0 - 50 γρ. μαύρη ζάχαρη (υγρή)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό στον βραστήρα να ζεσταθεί καλά χωρίς να αφήσουμε να πάρει βράση.
  2. Τοποθετούμε το σιδερίτη σε μια κανάτα, προσθέτουμε το ροδάκινο, την κανέλα και τη ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσουμε.
  3. Βρέχουμε με καυτό νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε. Αφήνουμε το αφέψημα στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  4. Σερβίρουμε σε ποτήρια με φέτες από ροδάκινο.

 

Δείτε ακόμη