Φοιτητής σε άλλη πόλη: Επέλεξε σωστές συσκευές για το νέο σου σπίτι

by K Admin

 

Επιτέλους ήρθε η στιγμή που περίμενες και πέρασες στη σχολή σου. Συγχαρητήρια! Αν το ότι πέρασες στη σχολή σου σημαίνει και μετακόμιση, τότε μην ανησυχείς καθόλου. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές  θα φτιάξεις ένα σπίτι, ναι μεν οικονομικό, το οποίο όμως θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα που θα χρειαστείς για τα επόμενα τέσσερα (τουλάχιστον) έτη της φοιτητικής σου ζωής.

Είναι γνωστό ότι σε αυτό το σπίτι δε θα μείνεις όλη σου τη ζωή, ωστόσο, αν αυτό περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εφόδια, αφενός μπορείς να τα πάρεις μαζί σου και αργότερα αν μετακομίσεις, κι αφετέρου θα δημιουργήσουν το απαραίτητο κλίμα και την ενέργεια να διαβάσεις ή απλά θα απλοποιήσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής σου.

 

Κουζίνα

Καλό το delivery αλλά αφενός δεν είναι οικονομικό -ακόμη κι αν παραγγέλνεις μόνο σουβλάκια- κι αφετέρου δεν είναι υγιεινό.  Επίσης, δεν θα μπορείς να βολεύεσαι για πάντα με το φαγητό της μαμάς. Ακόμη κι αν δεν είσαι master chef, ένα μακαρόνι ή ένα αυγό για αρχή θα τα φτιάξεις. Οπότε, δες τι πρέπει να έχει απαραίτητα η κουζίνα σου για να  μπορέσεις να πραγματοποιήσεις την αποστολή αυτή όταν έρθει η ώρα.

Ηλεκτρική κουζίνα ή κουζινάκι

Το βασικό φυσικά σε μια κουζίνα είναι μια ηλεκτρική κουζίνα ή ένα κουζινάκι, προκειμένου να φέρεις εις πέρας την αποστολή του μαγειρέματος. Αν το σπίτι σου περιλαμβάνει ήδη εξοπλισμό κουζίνας, τότε μπορείς να συνεχίσεις στον επόμενο τομέα αυτού του άρθρου. Αν όχι, ανάλογα το budget και τη χρήση, θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε μια ηλεκτρική κουζίνα ή ένα κουζινάκι.

Αν γενικά «το έχεις» με τη μαγειρική, ή τουλάχιστον σκοπεύεις να το αποκτήσεις, τότε καλύτερα να επενδύσεις σε μια ηλεκτρική κουζίνα, καθώς θα μπορείς να μαγειρέψεις περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα, άρα και σε λιγότερη ώρα. Στην περίπτωση αυτή, έρχεται η δεύτερη επιλογή, εμαγιέ ή κεραμική εστία; Η κεραμική εστία έχει το πλεονέκτημα του εύκολου καθαρισμού, αλλά τυχόν βλάβες πάνω στην εστία κοστίζουν περισσότερο απ’ ότι σε μια εμαγιέ, ενώ και το κόστος της συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερο. Για οικονομία στο ρεύμα, μπορείς να διαλέξεις μια κουζίνα υγραερίου, όπως είναι για παράδειγμα η Hotpoint – Ariston H6GG1F(X)IT .

Αν πάλι έχεις πειστεί ότι η μαγειρική σου καριέρα θα περιοριστεί σε πατάτες, αυγά και μακαρόνια, τότε και ένα κουζινάκι θα κάνει τη δουλειά του και θα είναι πολύ οικονομική λύση.  Να προσέξεις, όμως, το κουζινάκι να έχει και μάτια. Φυσικά όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα. Ένα παράδειγμα είναι το Davo 4503 Futura  το οποίο έρχεται με 3 μάτια. Να θυμάσαι ότι ένα μικρό μάτι για το μπρίκι είναι πολύ βολικό.

Επίσης, στην περίπτωση που αγοράσεις ένα κουζινάκι, να έχεις σκεφτεί από πριν που θα το βάλεις. Αν στην κουζίνα στο νέο σου σπίτι δεν έχει κάπου να το ακουμπήσεις, τότε να αγοράσεις ένα μικρό τραπεζάκι, μεταλλικό κατά προτίμηση και να το βάλεις σε κάποια απόσταση κι όχι κολλητά στον τοίχο καθώς μπορεί να δημιουργήσεις λεκέδες.

 

Μαχαιροπίρουνα και κουζινικά

Αφού τελείωσες με την αγορά της κουζίνας, απαραίτητα για να φας είναι και τα μαχαιροπίρουνα και τα κουζινικά. Χρειάζεσαι για αρχή οπωσδήποτε μια κατσαρόλα, μαχαίρια, κουτάλια και πιρούνια καθώς και κούπες. Σταδιακά μπορείς να προσθέσεις στη συλλογή σου ένα τηγάνι, ένα μπρίκι, ένα πυρέξ (συνήθως οι κουζίνες έρχονται με το ανάλογο ταψί), σπάτουλες, ποτήρια και κουτάλες.

 

Καφετιέρα ή βραστήρας

Μια καφετιέρα ή ένας βραστήρας θα ήταν επίσης χρήσιμα στο καινούριο σου σπίτι καθώς θα σου εξοικονομήσουν χρόνο από το να ζεσταίνεις νερό. Ωστόσο, αν δεν το επιτρέπει το budget σου, για αρχή θα μπορούσες και να τα αποφύγεις, εκτός αν φυσικά δεν μπορείς χωρίς καφέ φίλτρου, οπότε μπορείς να ξεκινήσεις με μια οικονομική καφετιέρα φίλτρου.

 

Ψυγείο

Το ψυγείο είναι πάλι κάτι που απαραίτητα θα πρέπει να βρίσκεται στην κουζίνα σου και ίσως είναι και πιο σημαντικό από την ίδια την κουζίνα διότι, ακόμη κι αν είσαι φανατικός υπέρμαχους του delivery, κάπου θα πρέπει να αποθηκεύσεις ότι περισσεύει… για να μην πιάσεις μύγες ή δεχτείς επιδρομή από έντομα.

 

Καθαρισμός

Σίγουρα το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να καθαρίζεις, αλλά αναγκαστικά κάποιος πρέπει να το κάνει και αυτό. Αν και για αρχή μπορεί να τη βγάλεις με κλασική σκούπα και φαράσι (μην ξεχάσεις και μια σφουγγαρίστρα), στη συνέχεια θα δεις ότι μια ηλεκτρική σκούπα θα σου λύσει τα χέρια καθώς κάνει τα πράγματα αρκετά πιο εύκολα και όσο να είναι, η απόδοση στην καθαριότητα δεν συγκρίνεται.

Φυσικά, μια σκούπα-ρομπότ όπως η Miele Ρομπότ Scout RX1, την οποία μπορείς να ρυθμίζεις να σκουπίζει κάθε μέρα μόνη της θα ήταν η ιδανική λύση, αλλά δεδομένου του περιορισμένου budget καθώς και του γεγονότος ότι σαν φοιτητής δεν θα έχεις και τόσο μεγάλη ανάγκη καθημερινού σκουπίσματος, μια απλή ηλεκτρική σκούπα είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Για την αγορά της ηλεκτρικής σκούπας να έχεις υπόψη την ενεργειακή κλάση και την απόδοση καθαριότητας σε χαλί και δάπεδο. Φυσικά, όσο πιο κοντά στο Α τείνουν, τόσο καλύτερα.

 

Θέρμανση-κλιματισμός

Αν το σπίτι δεν έχει από μόνο του θέρμανση, τότε θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο για να ζεσταθείς. Από πλευράς διευκόλυνσης ένα κλιματιστικό είναι το βολικότερο καθώς το χειμώνα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν αερόθερμο και το καλοκαίρι σαν κλιματιστικό.

Για την επιλογή του κλιματιστικού θα πρέπει να λάβεις υπόψη τα BTU,  όσο μεγαλύτερος ο χώρος που θέλεις να θερμάνεις ή να δροσίσεις, τόσο περισσότερα θα πρέπει να είναι. Στο site μας θα βρεις μια χρήσιμη εφαρμογή που σου δείχνει ποιο είναι το κατάλληλο κλιματιστικό για εσένα ανάλογα με το έτος κατασκευής του σπιτιού και τον χώρο που θέλεις να κλιματίσεις.

Αν δεν βρίσκεσαι σε κάποια ζεστή πόλη, τότε το καλοκαίρι μπορείς το περάσεις με έναν ανεμιστήρα, που έχει οικονομικό κόστος απόκτησης και να επενδύσεις σε μια καλή θερμαντική λύση.

Σχετικά με τη θέρμανση, πριν βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, να έχεις υπόψη ότι όσα περισσότερα Watt γράφει στην απόδοσή του το θερμαντικό σώμα, τόσο πιο υψηλός θα σου έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος. Οπότε μην επιλέγεις την πιο οικονομική λύση. Ένα μικρό αερόθερμο ή ένας κονβέκτορας μπορεί να κοστίζουν μερικά ευρώ και αν δεν σκοπεύεις να τα έχεις σε λειτουργία  πάνω από 2-3 ώρες τη μέρα ίσως είναι και η καλύτερη επιλογή. Αν όμως σκοπεύεις να τα έχεις σε λειτουργία συχνά, τότε δες και άλλες λύσεις. Εκτός από την κατανάλωση, να κοιτάξεις και το μέγεθος του χώρου που μπορεί να θερμάνει οποιαδήποτε λύση διαλέξεις. Μην κινηθείς με κριτήριο την τιμή.

Από τις οικονομικές λύσεις είναι οι θερμάστρες πετρελαίου ή υγραερίου καθώς έχεις άμεσο έλεγχο του πόσο καις. Μια άλλη καλή λύση είναι ο θερμοπομπός Mica (διάβασε περισσότερα για αυτούς στο σχετικό άρθρο).

 

Μπάνιο

Το μπάνιο είναι από τα δωμάτια που θα σε απασχολήσουν το λιγότερο καθώς χρειάζεται ένα πιγκάλ μόνο και τα υπόλοιπα έρχονται. Όμως, εδώ υπάρχει μία συσκευή που είναι απαραίτητη κι ακούει στην ονομασία πλυντήριο ρούχων! Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι αν το πλυντήριο δε χωράει στο μπάνιο, μπορείς να το βάλεις στην κουζίνα. Συνήθως το σπίτι έχει την κατάλληλη έξοδο για να φεύγουν τα νερά, αλλιώς «σύνδεσέ» το με την μπανιέρα.

Όταν επιλέγεις ένα πλυντήριο να έχεις υπόψη σου τις στροφές, την ενεργειακή του κλάση (Α είναι η χαμηλότερη κι ακολουθούν τα Α+ κλπ) και τη χωρητικότητά του. Όσο περισσότερες στροφές τόσο καλύτερα καθώς τα ρούχα θα βγαίνουν πιο στεγνά. Όσο για τα προγράμματα, αφού κατάφερες να περάσεις στη σχολή σου, σίγουρα θα καταφέρεις να κάνεις το πλυντήριο να δουλέψει!

Ένα άλλο απαραίτητο «αξεσουάρ» για το μπάνιο σε περίπτωση που έχεις μακριά μαλλιά είναι το σεσουάρ. Και να έχεις υπόψη σου ότι όσο περισσότερα watt, τόσο πιο γρήγορα γίνεται το στέγνωμα.

 

 

Γραφείο

Το πιθανότερο είναι ότι σαν φοιτητής, το γραφείο σου θα είναι το δωμάτιό σου. Η καταλληλότερη επιλογή είναι ένα laptop ή 2 in 1. Αυτό γιατί οι δύο προαναφερθείσες λύσεις εξασφαλίζουν φορητότητα, κάτι που θα σου χρειαστεί και στη σχολή και όταν μαζεύεσαι με τους συμφοιτητές σου για εργασίες, αλλά και για να το μεταφέρεις όταν επιστρέφεις στην πόλη σου.

Για την αγορά laptop ή λύσης 2-in-1 θα πρέπει να λάβεις υπόψη τις ανάγκες σου. Αν απλά θέλεις το laptop σου για να κάνεις τις εργασίες σου, να περιηγείσαι στο διαδίκτυο και να βλέπεις ταινίες και σειρές, τότε με ένα απλό laptop με σχετικά υψηλή χωρητικότητα έχεις λύσει το πρόβλημά σου. Για παράδειγμα το HP 17-x001nv Laptop έρχεται με χωρητικότητα δίσκου 1ΤΒ, αλλά αν θες κάτι ακόμη πιο φορητό, το Acer ES1-523-89KN  πάλι έρχεται με χωρητικότητα δίσκου 1ΤΒ και αρκετά καλές επιδόσεις.

Αν έχεις πιο υψηλές απαιτήσεις και σαν φοιτητής σκέφτεσαι ότι θα επιδοθείς στο αγαπημένο σου gaming, τότε πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω. Σε γενικότερο πλαίσιο όμως δες το laptop σαν επένδυση και η αλήθεια είναι ότι καλό θα ήταν να είχες ξεχωριστό budget για αυτό σα να μην ήταν μέρος του φοιτητικού σου εξοπλισμού.

 

Σαλόνι

Αφήσαμε τελευταίο το σαλόνι καθώς μπορεί το σπίτι που θα επιλέξεις να μην έχει σαλόνι, για παράδειγμα να είναι μια μικρή γκαρσονιέρα, όπου τότε θα πρέπει να αγοράσεις έναν καναπέ κρεβάτι και να συνδυάσεις το σαλόνι με το υπνοδωμάτιο. Όπως και να έχει, είτε έχει, είτε όχι, κάπου θα βρεις να «βάλεις» τους καλεσμένους σου. Αυτό που είναι απαραίτητο λοιπόν, για κάθε φοιτητή που σέβεται τον εαυτό του είναι μια τηλεόραση ή μια οθόνη υπολογιστή που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν τηλεόραση.

Ναι, ακόμη κι αν δεν βλέπεις ποτέ σου τηλεόραση, θα υπάρξουν άπειρα βράδια που οι φίλοι σου απλά θα ξεμείνουν και θα καταλήξετε να χαζεύετε οτιδήποτε παίζει εκείνη την ώρα ή απλά να κάνετε μαραθώνιο της αγαπημένης σας σειράς. Κι ενώ δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο το που θα κάτσετε, καθώς 1000 καλοί παντού χωράνε, το σύστημα προβολής έχει τον ρόλο του.

Στην προκειμένη δεν χρειάζεται να έχεις το τέλειο σύστημα που όλοι θα ζήλευαν. Όμως μια μεγάλη οθόνη θα εκτιμηθεί δεόντως, γιατί κακά τα ψέματα την προτιμάς από το να στήνεστε τρία τουλάχιστον άτομα γύρω από ένα laptop, συν του ότι προσφέρει και άνεση καθώς δεν χρειάζεται να είσαι πάνω από το laptop.

Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις μια περιουσία για μιας καλής ποιότητας. Αν ο χώρος σου δεν επιτρέπει γραφείο και τηλεόραση, μπορείς, όπως αναφέραμε, να στραφείς σε ένα monitor TV όπως η LG 29MT49VF 29″ που θα ικανοποιήσει και εσένα και τους φίλους σου. Αν ο χώρος σου επιτρέπει δύο ξεχωριστές συσκευές, τότε τσέκαρε την 32άρα Philips 32PHT4132. Αν δεν σκοπεύεις να βάλεις την τηλεόραση στο γραφείο σου, μην ξεχάσεις ένα έπιπλο τηλεόρασης γιατί το τραπέζι της κουζίνας ή το πάτωμα, σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες λύσεις.

 

_____

 

Κι αφού έλυσες το πρόβλημα των απαραίτητων συσκευών που θα πρέπει να έχει το φοιτητικό σου σπίτι να μην ξεχάσεις να προμηθευτείς ένα κρεβάτι ή καναπέ κρεβάτι, ένα κομοδίνο, καρέκλες και τραπέζι και βέβαια σεντόνια, πάπλωμα ή κουβέρτα καθώς και μερικά χαλάκια για τον χειμώνα. Επίσης συρταριέρες και κρεμάστρες.  Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, το κρεβάτι είναι πιο προαιρετικό από ένα κουζινάκι, καθώς ουκ ολίγοι φοιτητές στην αρχή την έβγαλαν με στρώμα!

Πάνω απ΄όλα όμως εφοπλίσου με αισιοδοξία και μην ανησυχείς. Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές δεν θα σου λείπει τίποτα και το σπίτι σου θα αποτελέσει το νούμερο 1 φοιτητικό προορισμό των φίλων σου.

 

Καλή φοιτητική αρχή και ρίξε μια ματιά στα φοιτητικά πακέτα που έχουμε ετοιμάσει για το νέο σου σπίτι! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη