3 λόγοι για να βάλεις έναν καφεκόπτη στην κουζίνα σου

by K-Admin 1

 

Αν είσαι coffee lover και θέλεις να απογειώσεις το άρωμα και τη γεύση σε κάθε φλιτζάνι που πίνεις, τότε πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στην κουζίνα σου ένα μύλο άλεσης κόκκων καφέ (ή καφεκόπτης). Είτε σου αρέσει ο καφές φίλτρου είτε είσαι φανατικός του espresso, παρακάτω παραθέτουμε τους πιο σημαντικούς λόγους για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς φρεσκοαλεσμένο καφέ, από τα δικά σου χέρια.

 

 

Όλα τα αρώματα και η ένταση του καφέ στο φλιτζάνι σου

Αν ο χρόνος είναι εχθρός του αλεσμένου καφέ και τον κάνει να «ξεθυμαίνει» ο λόγος είναι το οξυγόνο. Έτσι, μόλις εκτεθεί στον αέρα, ξεκινά μία χημική αντίδραση (οξείδωση) που έχει ως συνέπεια να διασπάται προοδευτικά ολοένα μεγαλύτερη ποσότητα των αρωματικών ελαίων που, πέρα από την απόλαυση της όσφρησής σου, ευθύνονται και για τη φρουτώδη γεύση του ροφήματος.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί τη διάσπαση μεγάλης περιεκτικότητας σε αρωματικά έλαια. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό γίνεται μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την άλεση με συνέπεια να έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος των αρωμάτων και της γεύσης. Αν λοιπόν χρησιμοποιείς προ-αλεσμένο καφέ, στην πράξη παραμένει αναλλοίωτη μόνο η πρώτη δόση από κάθε αεροστεγή συσκευασία που χρησιμοποιείς.

Το πρόβλημα είναι πως μόλις ανοίξεις μία συσκευασία ο καφές είναι σε σκόνη κι έρχεται σε επαφή όλη η ποσότητά του με τον αέρα. Αντίθετα, στους κόκκους του καφέ, εκτεθειμένη στο οξυγόνο είναι μόνο η εξωτερική τους επιφάνεια, με αποτέλεσμα να μην οξειδώνονται τα συστατικά στο εσωτερικό τους. Επομένως, αν αλέσεις μία δόση και παρασκευάσεις με αυτήν αμέσως το ρόφημά σου, μειώνεις την επίδραση της οξείδωσης.

 

 

Ποικιλίες καφέ για κάθε γούστο

Ο προ-αλεσμένος καφές είναι πράγματι συνώνυμο της ευκολίας. Ωστόσο, περιορίζεσαι στο ότι θα πρέπει πάντα να διαλέγεις ανάμεσα στις εκ των πραγμάτων περιορισμένες ποικιλίες που υπάρχουν στην αγορά. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας κόκκους καφέ, θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις περισσότερες ποικιλίες.

Επίσης, θα μπορείς και να αναμείξεις κόκκους από διαφορετικές ποικιλίες, ώστε να πειραματιστείς με εντελώς καινούρια χαρμάνια. Κάτι που σημαίνει πως πρακτικά έχεις αμέτρητες επιλογές, ώστε να καταλήξεις σε εκείνη την «πρώτη ύλη» που σου αρέσει περισσότερο.

 

 

Προσωποποιημένη εμπειρία καφέ

Εκτός από το είδος του καφέ, από τον βαθμό άλεσης εξαρτάται και το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και η ένταση του ροφήματος. Ο λόγος είναι πως το νερό εξάγει όσο περισσότερα συστατικά στο ρόφημα, τόσο πιο λεπτή είναι και η σκόνη που εκχυλίζει.

Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές κι αν είναι επηρεάζουν σημαντικά την τελική γεύση. Έτσι, όταν η σκόνη είναι πιο χοντρόκοκκη, τότε είναι μικρότερη η ένταση αλλά και το άρωμα του καφέ. Από την άλλη, αν ο καφές είναι υπερβολικά ψιλοκομμένος, τότε μπορεί να «περάσει» στο φλιτζάνι υπερβολική ποσότητα από τανίνες. Αυτό προκαλεί πικρή γεύση.

Έτσι, με έναν καφεκόπτη θα μπορείς να φέρεις απολύτως στα μέτρα σου τη «δύναμη» του καφέ που πίνεις. Θα έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με περισσότερες ποικιλίες από αυτές που θα βρεις στις συσκευασίες με προ-αλεσμένη «πρώτη ύλη».

Όταν πρωτοδοκιμάσεις τον καφεκόπτη σου, είναι πιθανό να μην πετύχεις από την πρώτη φορά το τέλειο αποτέλεσμα. Ωστόσο, έχεις τη δυνατότητα να βελτιώνεις σε κάθε φλιτζάνι τη γεύση και την ένταση, δοκιμάζοντας ελαφρώς διαφορετικό βαθμό άλεσης σε κάθε καινούριο ρόφημα. Πολύ γρήγορα θα φτιάχνεις καφέδες «κομμένους και ραμμένους» στα γούστα σου.

Ακόμη κι αν δεν έχεις καμία ιδέα για το πώς πρέπει να αλέθεται σωστά ο καφές, ένας ηλεκτρικός καφεκόπτης θα αναλάβει τη διαδικασία για λογαριασμό σου. Με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού προετοιμάζει κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι. Υπάρχουν κι αρκετά μοντέλα που πάλι με το πάτημα ενός κουμπιού, δίνουν επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τον βαθμό άλεσης. Έτσι θα μπορείς να την προσαρμόσεις στην ποικιλία καφέ που χρησιμοποιείς ή στις γευστικές σου προτιμήσεις.

 

 

Επιλέγοντας τον κατάλληλο καφεκόπτη

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μύλων άλεσης για οικιακή χρήση: οι μύλοι άλεσης με λεπίδα και οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής.

Οι περισσότεροι μύλοι με λεπίδα αποτελούνται από μια μεταλλική λεπίδα που είναι συνδεδεμένη με ένα περιστρεφόμενο μοτέρ. Η περιστροφική κίνηση της λεπίδας τεμαχίζει τους κόκκους καφέ κι ο βαθμός άλεσης καθορίζεται με γνώμονα τον χρόνο λειτουργίας του μύλου. Οι συγκεκριμένοι μύλοι άλεσης είναι απλοί στη χρήση και πολύ πιο οικονομικοί σε σχέση με τους μύλους άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής. Ωστόσο δεν θεωρούνται ιδανικοί για τους γνώστες της τέχνης του καφέ, καθώς προσφέρουν ανομοιόμορφη άλεση, με αποτέλεσμα μία μίξη από χοντροκομμένους και λεπτοκομμένους κόκκους καφέ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εκχύλιση δεν θα είναι ομοιογενής και, ίσως να μην σε ικανοποιήσει.

Αντίθετα, οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής χρησιμοποιούν έναν σταθερό και έναν περιστρεφόμενο οδοντωτό δίσκο κοπής, όπου ανάμεσα τους μπαίνουν οι κόκκοι και αλέθονται. Όσο πιο κοντά είναι οι δίσκοι μεταξύ τους, τόσο πιο λεπτοκομμένο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Η απόσταση ανάμεσα στους δύο δίσκους είναι αυτή που καθορίζει το βαθμό άλεσης και μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί. Τα σωματίδια του καφέ στιβάζονται χωρίς κενά μεταξύ τους και προβάλλουν την κατάλληλη αντίσταση στο νερό. Οι οδοντωτοί δίσκοι αλέθουν ομοιόμορφα τα σωματίδια του καφέ και προστατεύεται το άρωμα των κόκκων. Στη συνέχεια, ο αλεσμένος καφές συλλέγεται σε ένα δεύτερο δοχείο και είναι έτοιμος να παρασκευαστεί.

Κάποια μοντέλα, όπως ο Delonghi KG79 Μύλος Άλεσης Κόκκων Καφέ, είναι σχεδιασμένα για να μην υπερθερμαίνονται και να διατηρούν το άρωμα. Επιπρόσθετα, ο μύλος αποσπάται από το επάνω μέρος της συσκευής για εύκολο καθάρισμα.

 

 

Μηχανές espresso με μύλο άλεσης

Οι πιο διαδεδομένες μηχανές καφέ espresso είναι αυτές που διαθέτουν δοχείο με ρυθμιζόμενους μύλους άλεσης. Οι μηχανές espresso με μύλο άλεσης έχουν κατασκευαστεί για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς εραστές του espresso. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το αρωματικότερο χαρμάνι καφέ σε κόκκους, να το τοποθετήσεις στο μύλο άλεσης και η μηχανή θα το αλέσει όσο «βαρύ» το επιθυμείς.

Μπορείς να δεις ακόμη