Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αν δεν βάλεις αυγά στο τραπέζι, δεν είναι brunch. Εδώ τα κάνουμε βραστά, ομελέτα, μάτια και στραπατσάδα αλά αγγλικά…
Scrumbled eggs σε σάντουιτς ή χωρίς…
Το μυστικό της «αγγλικής στραπατσάδας» κρύβεται στο καλό ανακάτεμα με πιρούνι -όχι με σύρμα- στο υπομονετικό ψήσιμο και στο απαλό ανακάτεμα πάνω σε σιγανή φωτιά ώστε να μην κάνουν κρούστα και μας γίνουν σαν σπασμένη ομελέτα…
Υλικά:
- 6 αυγά
- 2 κουτ. σούπας γάλα
- 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού βούτυρο
Για το σερβίρισμα
- Κουλούρι με σουσάμι ή φρυγανισμένες φέτες από ζυμωτό ψωμί
- Φύλλα σαλάτας
- Ντομάτα ή Ντοματίνια
- Τυρί που λιώνει σε φέτες ή χοντροτριμμένο (προαιρετικά)
- Μπέικον ψημένο (προαιρετικά)
- Αβοκάντο σε φέτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, αλατίζουμε, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Όσο ακόμα είναι κρύο το τηγάνι προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και τα αφήνουμε χωρίς να τα ανακατέψουμε μέχρι να νιώσουμε πώς έχει λιώσει το βούτυρο και η κάτω πλευρά των αυγών αρχίζει να σταθεροποιείται.
- Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρά κι αφήνουμε πάλι τα αυγά για λίγο χωρίς να τα ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μερικές φορές ακόμα. Αυτό που θέλουμε είναι να σταθεροποιηθεί όλη η μάζα των αυγών να πάρει ένα απαλό κίτρινο χρώμα και να δείχνει αφράτη και λαχταριστή. Όχι να γίνει ομελέτα.
- Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τα αυγά στο τραπέζι μαζί με το σκεύος πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή τα κάνουμε σάντουιτς χρησιμοποιώντας τα υλικά της επιλογής μας.
Tip: Επειδή τα αυγά συνεχίζουν να ψήνονται κι εκτός φωτιάς από τη θερμότητα του τηγανιού, τραβάμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Μαφιν-ομελετίτσες
Οι ομελέτες φούρνου είναι ό,τι πιο εύκολο και πολυμορφικό μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα brunch. Εδώ τις ομελέτες τις φτιάχνουμε σε ταψάκι για μάφινς και στην καθεμιά προσθέτουμε ό,τι μας αρέσει!
Υλικά για 12 ομελετίτσες
- 8 αυγά
- 50 ml γάλα
- Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
- Φέτα τρίμμα
- Ψιλοκομμένη ντομάτα
- Ζαμπόν ψιλοκομμένο
- Μπέικον ψιλοκομμένο
- Τριμμένο τυρί της επιλογής μας
- Ψιλοκομμένη πιπεριά
- Σολομός καπνιστός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο τις υποδοχές ενός ταψιού για μάφινς με 12 θέσεις.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και ανάλογο αλατοπίπερο στο μπλέντερ και μοιράζουμε το μίγμα στις 12 θέσεις του ταψιού. Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν οι ομελετίτσες.
- Τις ξεφορμάρουμε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα τις βγάλουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με λίγη ρόκα ή άλλη σαλάτα της επιλογής μας. Γίνονται τέλεια σάντουιτς!
Αυγά μάτια με αβοκάντο και μπέικον
Εδώ τα αυγά θα τα σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και αβοκάντο, πασπαλισμένα με τραγανισμένα κομματάκια μπέικον σαν ανοιχτά σάντουιτς!
Υλικά για 3 άτομα:
- 3 αυγά
- 1 αβοκάντο ώριμο
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 3-4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ψωμί της επιλογής μας σε φέτες
Εκτέλεση
- Ψήνουμε στη φρυγανιέρα το ψωμί της επιλογής μας.
- Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τη φλούδα και το κόβουμε σε φέτες. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον. Ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανό και το βγάζουμε στην άκρη.
- Μοιράζουμε φέτες από αβοκάντο στις ψημένες φέτες του ψωμιού κι ετοιμάζουμε τα αυγά.
- Προσθέτουμε στο κέντρο του ίδιου τηγανιού 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Κουνάμε το τηγάνι να απλωθεί το λάδι και σπάμε μέσα τα αυγά αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο. Αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με καπάκι. Ψήνουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να αρχίσει να ασπρίζει ο κρόκος.
- Μοιράζουμε από 1 αυγό πάνω στο ψωμί με το αβοκάντο, πασπαλίζουμε από πάνω πρώτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι έπειτα με το τραγανό μπέικον και σερβίρουμε αμέσως.
Sandwich με βραστά αυγά, ζαμπόν κι αγγούρι
Το απλόν και χάριν έχει. Όπως αυτά τα υπέροχα σάντουιτς με βραστό αυγό, ζαμπόν και αγγούρι πάνω με φέτες από φρέσκο ψωμί. Ή φρυγανισμένο αν προτιμάτε…
Εκτέλεση
- Φρέσκο ψωμί της επιλογής μας σε φέτες
- 3-4 αυγά
- 4 φέτες ζαμπόν μπούτι
- 1 μικρό αγγούρι σε φέτες
- Μαγιονέζα
- Άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε 1 κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα με προσοχή για να μην σπάσουν. Το σωστό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και να τα βάλουμε με κουτάλι στο νερό.
- Τα βράζουμε για 6 λεπτά ακριβώς και τραβάμε το κατσαρόλι από τη φωτιά. Χύνουμε το ζεστό νερό και το γεμίζουμε με κρύο. Επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμη τη διαδικασία κι αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία των αυγών ώστε να μπορούμε να τα καθαρίσουμε.
- Στο μεταξύ έχουμε κόψει το ψωμί και το αγγούρι σε φέτες. Αλείφουμε το ψωμί με μαγιονέζα και απλώνουμε πάνω του φέτες από αγγούρι. Αλατίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με άνηθο.
- Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε στη μέση ή σε φέτες και τα απλώνουμε πάνω από το αγγούρι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε στο καθένα από μια διπλωμένη φέτα ζαμπόν και σερβίρουμε αμέσως.