7 μυστικά για σούπες βελουτέ

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η σούπα είναι ένα πιάτο αγαπητό στους περισσότερους, απόδειξη ότι δε λείπει από καμιά κουζίνα του κόσμου. Όσο για τις βελουτέ είναι οι πλέον σύγχρονες σούπες που αγαπάμε να φτιάχνουμε στα σπίτια μας όλο και πιο συχνά. Ας δούμε όλα τα μυστικά για να τις κάνουμε ακόμη καλύτερες!

 

 

1. Ποιες σούπες μπορούμε να κάνουμε βελουτέ;

Όλες! Κοτόσουπες, ψαρόσουπες, κρεατόσουπες, χορτόσουπες, σούπες οσπρίων, λαχανικών κλπ. Απλώς στις 3 πρώτες κατηγορίες, για να μη γίνουν οι σούπες μας σαν βρεφικές θα χρειαστεί μετά το βράσιμο να ξεχωρίσουμε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο από τα υπόλοιπα υλικά, να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά με το ζουμί και να σερβίρουμε τη βελουτέ μας χωριστά από τα κρεατικά ή τα ψάρια.

2. Ποιά είναι τα βασικά βήματα της βελουτέ;

Πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε τα υλικά της συνταγής σε όμοιου μεγέθους κομμάτια για να μαγειρευτούν ταυτόχρονα. Ύστερα τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ή ένα μείγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Αφού ιδρώσουν, προσθέτουμε τα μπαχαρικά για να τα ζωντανέψουμε και μετά από λίγο σκεπάζουμε τα υλικά μας με νερό ζεστό ή κάποιον ζωμό, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος πολτοποιούμε πλήρως χωρίς να αφήσουμε κομματάκια, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στη γεύση ό,τι δε μας ικανοποιεί. Τέλος ελέγχουμε την υφή. Αν είναι πηχτή η βελουτέ, την αραιώνουμε με καυτό νερό ή ζωμό, αν είναι αραιή τη βράζουμε λίγο ακόμη να πήξει.

 

3. Πώς θα της δώσω καλύτερη γεύση;

Σε κάποιες βελουτέ επικρατούν και υπερέχουν ποσοτικά και γευστικά κάποια υλικά που δίνουν και το όνομά τους στη συνταγή πχ βελουτέ κολοκύθας, σελινόριζας, παντζαριού, καρότου, μπρόκολου, κλπ. Μπορούμε βέβαια να τις εμπλουτίσουμε με έξτρα υλικά, όπως λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά: το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, η μαραθόριζα, το σέλερι, ή τα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, σέλινο, άνηθος, βασιλικός, δυόσμος κλπ), τα μπαχαρικά (κόλιανδρος, κύμινο, μπαχάρι, κιτρινόριζα, τζίντζερ, μαραθόσπορος τριμμένος, κάρι, κανέλα) μπορούν να κάνουν θαύματα, μεγαλύτερα από κάποιον έτοιμο ζωμό σε κύβο. Το φρέσκο τζίντζερ όταν προστίθεται ξυσμένο στο τέλος του μαγειρέματος κρατάει καλύτερα τον πικάντικο χαρακτήρα του.

 

4. Πώς θα την κάνω πιο βελούδινη;

Η πατάτα λόγω αυξημένων αμύλων δίνει καλύτερη υφή στις βελουτέ, οπότε δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε τουλάχιστον μια πατάτα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Εξίσου καλό αποτέλεσμα μπορεί να δώσει κάποιο όσπριο που βράζει γρήγορα (φάβα, κόκκινη ή κίτρινη φακή, ψιλά φασόλια κλπ) ή λίγος τραχανάς.

 

 

5. Ποιά εργαλεία πολτοποιούν καλύτερα;

Στην αγορά κυκλοφορεί μεγάλη γκάμα από μπλέντερ και ραβδομπλέντερ που θα δώσουν άριστα αποτελέσματα άλεσης. Τη μεγαλύτερη ευκολία όμως μας τη δίνει ένα δυνατό ραβδομπλέντερ που μας επιτρέπει να κάνουμε την πολτοποίηση επί τόπου στην κατσαρόλα, εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς να χρειαστεί να μεταγγίζουμε τη σούπα μας από σκεύος σε σκεύος με κίνδυνο να καούμε, να λερωθούμε και να αναστατώσουμε όλη την κουζίνα.

 

6. Πώς θα την κάνω πιο ελκυστική;

Η πρώτη εντύπωση μετράει πάντα, γι’ αυτό μια σούπα με όμορφο και ζωηρό χρώμα είναι πάντα μια καλή αρχή. Αν θέλουμε λοιπόν να δώσουμε σε μια σούπα κολοκύθας ζωηρό πορτοκαλί χρώμα ή να αφήσουμε λευκή μια σούπα κουνουπιδιού, πατάτας ή σελινόριζας δεν θα τους προσθέσουμε σέλινο ή άλλα πράσινα λαχανικά γιατί θα χαλάσουμε το χρώμα τους.

 

 

7. Πώς θα την κάνω πιο εντυπωσιακή;

Αυτό θα γίνει στο σερβίρισμα. Μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω μια κουταλιά γιαούρτι, κάποιο τυρί κρέμα ή λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Επιπλέον μπορούμε να της προσθέσουμε κάποιον καβουρντισμένο ξηρό καρπό ή σπόρο (κολοκυθόσπορο, σουσάμι, ηλιόσπορο, καρύδι, φουντούκι ή αμύγδαλο ψιλοκομμένα), κάποιο μπαχαρικό (μπούκοβο, πάπρικα, πιπέρι), κρουτόν ή παξιμάδι σπασμένο, λίγο τυρί (φέτα, γραβιέρα), τραγανά κομμάτια από ψημένο μπέικον ή προσούτο. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις έξτρα θερμίδες όλων των παραπάνω topping, μερικές σταγόνες αγουρέλαιο και λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μπορείς να δεις ακόμη