7 πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε για το αυγό

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυγού εστιάζουμε στα σημαντικότερα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση τους.

 

 

Η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου –που φέτος πέφτει στις 8 του μήνα- έχει θεσπιστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών ως Παγκόσμια Ημέρα Αυγού με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του. Ας θυμηθούμε κι εμείς πως το αυγό είναι πλήρης τροφή, κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες. Είναι επίσης πολύ οικονομικό, μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους και μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα ή σνακ, αλλά και ως συστατικό φαγητών ή γλυκών. Ακόμη…

  1. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. λίπους. Όπως αντιλαμβανόμαστε το αυγό δεν παχαίνει, όμως μπορεί να μας επιβαρύνει με θερμίδες ο τρόπος που θα το μαγειρέψουμε.
  2. Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μεγαλύτερης από αυτήν του γάλακτος, του κρέατος, των φασολιών ή του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων. Σκεφτείτε πως το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες και πως ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.
  3. Το αυγό είναι φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως: βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο.
  4. Το αυγό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου
  5. Το αυγό περιέχει λιπαρά οξέα (Ω3 και Ω6) τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου, στην υγεία των ματιών και το κυκλοφορικό.
  6. Το αυγό παρέχει μεγάλη ικανότητα κορεσμού που βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων και τη διατήρηση του υγιούς βάρους. Σύμφωνα με μια έρευνα, εθελοντές που βρίσκονταν σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων, όταν κατανάλωναν πρωινό που βασιζόταν στην πρωτεΐνη των αυγών, στο τέλος της ημέρας κατανάλωναν 400 θερμίδες λιγότερο.
  7. Το αυγό έχει κατηγορηθεί πως ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης, ωστόσο έρευνες των τελευταίων χρόνων το «αθωώνουν» γιατί περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε λογικές ποσότητες μπορεί να καταναλώνεται ακόμη και καθημερινά εφόσον ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Μπορείς να δεις ακόμη