Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το απόλυτο trend, ιδιαίτερα μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν τη σωματική άσκηση, το διαλογισμό και την υγιεινή διατροφή. Γιατί από τα μπολ του Βούδα δεν λείπει απολύτως τίποτα, αφού περιέχουν ό,τι καλό χρειαζόμαστε στη διατροφή μας: χρώμα, άρωμα, φρεσκάδα, υγεία, πληρότητα.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι γιόγκι για να γνωρίσεις τα Buddha bowls. Πρόκειται για χορτοφαγικά κρύα πιάτα που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά τα οποία μπαίνουν όλα μαζί σε ένα μπολ, σε μικρές ποσότητες το καθένα, όχι ανακατεμένα, αλλά όμορφα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας χρωματικές παλέτες χάρμα οφθαλμών που δεν ανοίγουν μόνο την όρεξη αλλά τέρπουν το σώμα και την ψυχή. Ξεκίνησαν σαν πιάτα της βουδιστικής κουζίνας, σιγά σιγά όμως ξεπέρασαν τα σύνορα των βουδιστικών μοναστηριών και της Ασίας. Έπαψαν να είναι μόνο χορτοφαγικά, αφού μικρά κομμάτια από ψάρι και κρέας προστέθηκαν στην πολύχρωμη παλέτα τους κι έγιναν ακόμη πιο πλήρη και χορταστικά.
Πώς να φτιάξουμε το δικό μας Buddha bowl;
Η βασική ιδέα είναι να δημιουργούμε κάθε φορά ένα μπολ με ισορροπία σε υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Πιο αναλυτικά ένα Buddha bowl περιέχει φυλλώδη πράσινα ή χρωματιστά ωμά λαχανικά (μαρούλι, ντομάτα, ντοματίνια, αγγούρι, καρότο, λάχανο, αβοκάντο, ραπανάκια, φύτρες διάφορες, ψιλοκομμένα αρωματικά), ψημένα λαχανικά μαζί με σόγια και μπαχαρικά (κολοκύθα, μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα, μανιτάρια, πατάτα κλπ), ρύζι, κινόα, κους κους, φαγόπυρο ή κεχρί, κάποια φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη (φασόλια, ρεβίθια, φακές, τόφου), κάποιο ντρέσινγκ (χούμους, σος από παντζάρι, ταχίνι, λαδολέμονο κλπ), σπόρους διάφορους (κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, σουσάμι) και ξηρούς καρπούς. Τα μη χορτοφαγικά μπολ μπορεί να περιέχουν και κομμάτια από μαριναρισμένο ωμό ψάρι ή ψημένο κρέας. Μπορούν ακόμη να περιέχουν φρέσκα φρούτα, γιαούρτι, δημητριακά, butters ξηρών καρπών (φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντοκοβούτυρο κλπ), σπόρους, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα.