853
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα κόκκινα βρασμένα αυγά αφού τα τσουγκρίσουμε συνήθως περισσεύουν. Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε χορταστικές σαλάτες προσθέτοντας απλά υλικά που έχουμε ήδη στο ψυγείο μας.
Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, βραστά αυγά και κρεμμύδι τουρσί
Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με κρεμμύδι που απλώς θα αλατίσουμε και θα αφήσουμε να μαραθεί για ένα μισάωρο. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε τη δική μας συνταγή για κρεμμύδι τουρσί που θα κάνει ξεχωριστή κάθε σαλάτα που μπορούμε να το προσθέσουμε. Τα υλικά απλά, μαρούλι, ντομάτα, σπασμένα κόκκινα αυγά, άνηθος, ελαιόλαδο.
Υλικά
- 1 μεγάλο μαρούλι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 ματσάκι άνηθο σε μικρά κλαδάκια
- 2 ντομάτες σε κομμάτια
- 4-5 αυγά βραστά κομμένα στη μέση
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Για το τουρσί
- 4 κρεμμύδια κόκκινα κομμένα σε φετούλες
- 50 γρ. αλάτι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 – 1 ½ φλιτζάνι μηλόξιδο
- Κόκκοι από μουστάρδα
- Κόκκοι από μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε το τουρσί του κρεμμυδιού το οποίο θα μείνει στο βάζο για να το προσθέτουμε όχι μόνο σε αυτή αλλά και σε επόμενες σαλάτες. Αλατίζουμε λοιπόν το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά μέσα σε σουρωτήρι. Το ξεβγάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και το στραγγίζουμε.
- Σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ρίχνουμε τους κόκκους της μουστάρδας και του πιπεριού, τη μισή ζάχαρη και λίγο ξίδι. Κλείνουμε το βάζο με καπάκι και κουνάμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη στο ξίδι.
- Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια σε στρώσεις. Ενδιάμεσα προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. Απογεμίζουμε το βάζο με το μηλόξιδο, κλείνουμε με το καπάκι και κουνάμε καλά. Αφήνουμε το βάζο στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε και τα λαχανικά μας: πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού και αφήνουμε να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε τα αυγά από τα τσόφλια, ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, κόβουμε τα μαρουλόφυλλα σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατίζουμε και τα απλώνουμε σε μεγάλη πιατέλα ή σαλατιέρα.
- Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και κόβουμε από πάνω την ντομάτα. Διακοσμούμε τη σαλάτα με τα αυγά και λίγο από το τουρσί κρεμμυδιού.
- Αλατίζουμε, περιχύνουμε με 1-2 κουταλιές ξίδι από το βάζο με το τουρσί, ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Πράσινη σαλάτα με αυγά, αβοκάντο, φέτα και ντομάτα
Υλικά
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο ή μείγμα πράσινων σαλατικών
- 1 ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια
- 1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες
- 2-3 αυγά βραστά καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- ½ φλιτζάνι τρίμμα φέτας
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε το μαρούλι ή το μείγμα πράσινων σαλατικών σε λεπτά κομμάτια. Τα απλώνουμε σε σαλατιέρα.
- Από πάνω μοιράζουμε τις φετούλες του αβοκάντο, τα κυβάκια της ντομάτας και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το τρίμμα της φέτας.
- Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού κι ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Πράσινη σαλάτα με αυγά, σαλάμι, κρουτόν και κάππαρη
Υλικά
- 200 γρ. πράσινη ανάμεικτη σαλάτα
- 3 αυγά βραστά κομμένα στη μέση
- 80 γρ. σαλάμι ή άλλο αλλαντικό που έχετε στο σπίτι σε καρεδάκια
- 100 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια ή όποιο άλλο τυρί που έχετε σπίτι
- 2-3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο κομμένο σε κυβάκια
- 1 κ.σ. κάππαρη
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά την πράσινη σαλάτα. Αφήνουμε να στεγνώσει και την απλώνουμε σε σαλατιέρα.
- Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά. Ψήνουμε τα κυβάκια του ψωμιού γυρίζοντάς τα υπομονετικά με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να γίνουν τραγανά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Μοιράζουμε πάνω από την πρασινάδα τα κυβάκια του ανθότυρου και του αλλαντικού, τα αυγά και μερικά κρουτόν.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με βαρύ πιρούνι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο μαζί με το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως.