867
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ο καύσωνας μόνο με δροσιά καταπολεμάται. Κι αυτά τα δροσερά light γλυκά με βάση τα φρούτα που δεν θα χορταίνουμε να φτιάχνουμε και να απολαμβάνουμε είναι ό,τι πρέπει!
Ζελέ με αληθινά βερίκοκα
Ένα πολύ ελαφρύ φρουτένιο γλυκάκι με βερίκοκα, που μπορούμε να το φτιάξουμε και με άλλα φρούτα.
Υλικά (για 8 άτομα)
- 800 γρ. βερίκοκα ζυγισμένα αφού τα καθαρίσουμε
- 20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη ή σε φύλλα
- 100 γρ. – 150 γρ. ζάχαρη άχνη (όσο γλυκό το προτιμάτε)
- Λίγο ξύσμα σοκολάτας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στραγγίζουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι από τα βερίκοκα αφού τα ανοίξουμε στη μέση. Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε λίγο νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στο μεταξύ ρίχνουμε τη ζελατίνη σε μπρίκι και τη μουλιάζουμε με κρύο νερό.
- Στραγγίζουμε τα βερίκοκα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ σε δόσεις μαζί με τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
- Αν δεν έχουμε φόρμα πλαστική ή φορμάκια ατομικά για ζελέ, ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη ένα μπολ περιεκτικότητας ενός λίτρου και κάτι. Το ίδιο κάνουμε και για τα ατομικά μπολ.
- Βάζουμε το μπρίκι με τη φουσκωμένη ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά και τη ζεσταίνουμε ανακατεύοντας με κουταλάκι μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Την ανακατεύουμε με τον πολτό των βερίκοκων.
- Μεταφέρουμε το μείγμα του ζελέ σε φόρμα περνώντας το από σουρωτήρι. Με την ανάποδη ενός κουταλιού βοηθάμε το μείγμα να περάσει καλύτερα.
- Αφήνουμε το ζελέ στο ψυγείο για 6-7 ώρες να πήξει καλά. Αναποδογυρίζουμε το ζελέ σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά τη ζελατίνη. Αν θέλουμε διακοσμούμε με κομμάτια βερίκοκου και ξύσμα σοκολάτας.
Τούρτα με φρούτα και γιαουρτοζελέ
Μια τούρτα που γίνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο κι εντυπωσιάζει με τη δροσιά και την ελαφριά της γεύση.
Υλικά
- 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ή άλλα της επιλογής μας
- Λίγο γάλα
- 750 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 φάκελο φρουί ζελέ με γεύση της επιλογής μας
- 1 φλιτζάνι νερό
- Φρούτα εποχής διάφορα ψιλοκομμένα (ροδάκινο, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα)
- Φράουλες ή κεράσια για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Διαλύουμε το ζελέ της επιλογής μας σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό ανακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με το γιαούρτι, χρησιμοποιώντας αβγοδάρτη.
- Ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο. Απλώνουμε στον πάτο τα μπισκότα αφού τα βουτήξουμε προηγουμένως σε κρύο γάλα.
- Ρίχνουμε το γιαουρτοζελέ και το αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Ύστερα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα και ξαναβάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
- Όταν πήξει το ζελέ διακοσμούμε με τα φρούτα της επιλογής μας και ξεφορμάρουμε την τούρτα σε πιατέλα.
Παγωτίνια με μπανάνα σοκολάτα και φουντούκια
Το πιο light παγωτίνι του καλοκαιριού φτιάχνεται με μπανάνες που παγώνουμε στην κατάψυξη και βουτάμε στη σοκολάτα.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 3 μπανάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 50 γρ. φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
- Μερικές οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε χοντρές ροδέλες 3-4 εκ. Τις μπήγουμε με ξυλάκια του παγωτού και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και μετά στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη μέρα.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη.
- Βουτάμε μία μία τις ροδέλες της μπανάνας στη λιωμένη σοκολάτα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεροποιηθεί. Χρειάζεται μόλις μερικά λεπτά.
- Αφήνουμε πάλι στην κατάψυξη ή σερβίρουμε αμέσως.