995
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η πιο νόστιμη και υγιεινή εκδοχή του γύρου κοτόπουλου ψήνεται στον φούρνο και σερβίρεται πάνω σε ψημένες πίτες με σος γιαουρτιού και δροσερή ντοματοσαλάτα.
Υλικά
Για τον γύρο
- 600γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
- 3-4 κ. σ. σόγια σος
- 3 κ. σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κ. γ. θυμάρι
- 1 κ. σ. μουστάρδα
- Λίγο ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- Πίτες για σουβλάκι ή αραβικές ελαφρά ψημένες
- 100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100γρ. μαγιονέζα
- 1-2 κ. σ. μουστάρδα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό
- Ντομάτες ψιλοκομμένες
- Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε ένα μπολ. Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα ανακατεύοντας στον πολυκόφτη τη σόγια σος με τα μπαχαρικά, το σκόρδο, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα φιλέτα.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε μια μικρή φόρμα του κέικ και απλώνουμε τα φιλέτα σε στρώσεις μαζί με τη μαρινάδα τους. Ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις γαρνιτούρες: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε τη σος στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε τη σαλάτα ανακατεύοντας την ψιλοκομμένη ντομάτα με το κρεμμυδάκι και το μαϊντανό κι αλατίζουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε ελαφρά τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Αναποδογυρίζουμε τον ψημένο γύρο πάνω σε αλουμινόχαρτο. Τυλίγουμε σφιχτά και ξεκινάμε να κόβουμε από την άκρη λεπτές φέτες.
- Απλώνουμε τον ψιλοκομμένο γύρο πάνω σε ψημένες πίτες. Προσθέτουμε σος γιαουρτιού, ντοματοσαλάτα και σερβίρουμε τις πίτες ανοιχτές ή τυλιγμένες σε ρολά.