Τα φετινά Χριστούγεννα θα περάσεις περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Πράγμα που σημαίνει ότι ο όλος ο οικιακός εξοπλισμός θα λειτουργεί στο φουλ. Το σπίτι θα είναι διαρκώς πλημμυρισμένο από φώτα, ζεστασιά και λαχταριστές μυρωδιές από την κουζίνα και τον φούρνο. Σίγουρα θα θέλεις να περιορίσεις την ενέργεια που χρησιμοποιείς και να κρατήσεις υπό έλεγχο το χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σου.
Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, θα μπορέσεις να εξοικονομήσεις ενέργεια, και μάλιστα χωρίς καμία επίπτωση στις εορταστικές σου συνήθειες.
Χρησιμοποίησε έξυπνες λάμπες LED
Η μικρή διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικογένειά σου θα βρίσκεται πολλές ώρες στο σπίτι, σημαίνει πως θα αυξηθεί και η κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό. Δεν χρειάζεται να τριγυρίζεις όλη μέρα για να σβήνεις τα πλεονάζοντα φώτα. Η καλύτερη λύση είναι ν’ αντικαταστήσεις τους συμβατικούς λαμπτήρες με έξυπνες λάμπες LED.
Η οικονομία σε ρεύμα είναι τεράστια αφού θα απολαμβάνεις το ίδιο έντονο φως με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, συγκριτικά με τους κοινούς λαμπτήρες. Επίσης, οι LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής» που ξεπερνά τη μιάμιση δεκαετία.
Παράλληλα, οι λύσεις έξυπνου φωτισμού παρέχουν την ευελιξία να δημιουργήσεις τη δική σου ατμόσφαιρα για κάθε περίσταση, χρησιμοποιώντας την οθόνη του smartphone ή του tablet σου. Έλεγξε κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου και απόλαυσε εγγυημένη ομαλή ρύθμιση έντασης φωτισμού. Ούτε πολύ έντονο φως, ούτε πολύ χαμηλό, αλλά ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, χωρίς καλώδια, ηλεκτρολόγους ή εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, δε θα αγχωθείς ξανά εάν κάποιο μέλος της οικογένειας ξέχασε «ανοιχτά» τα φώτα σε κάποιο δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται. Με μια ματιά στην οθόνη του κινητού σου, θα μπορείς να ελέγξεις ποια φώτα είναι αναμμένα, να δημιουργήσεις χρονοδιακόπτες ή και διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου.
Ρύθμισε σωστά τον θερμοστάτη
Οικονομία στη θέρμανση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις τις γιορτές τουρτουρίζοντας στο σπίτι. Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση ή και χρησιμοποιείς κάποιο άλλο θερμαντικό μέσο, όπως κλιματιστικό, και μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία του, δε χρειάζεται να το ρυθμίζεις πάνω από τους 22°C. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας επιβάλλεται και για λόγους υγείας, αφού η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους δε θα πρέπει να είναι ποτέ υψηλότερη από 10-15°C, για όσο τουλάχιστον στο εξωτερικό περιβάλλον δεν επικρατούν ακραίες συνθήκες, όπως παγετός.
Επίσης, όποτε είναι ανοικτές άλλες πηγές θέρμανσης (π.χ. φούρνος), μπορείς να ελαττώσεις ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία. Το βράδυ, απ’ την άλλη, μπορείς να απενεργοποιείς τη θέρμανση, ή να την περιορίζεις στα υπνοδωμάτια.
Το ιδανικό θα ήταν να εξοπλίσεις το σπίτι σου με έξυπνες συσκευές θέρμανσης. Μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός έξυπνου θερμοστάτη για την κεντρική θέρμανση του σπιτιού. Συνδέεται στο Internet και μέσα από μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό μπορείς να ρυθμίζεις τα επίπεδα θερμοκρασίας σύμφωνα με τις ανάγκες σου.
Οι τεχνολογίες smart home επεκτείνονται και σε άλλες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, όπως είναι οι θερμοπομποί και τα κλιματιστικά με ενσωματωμένο δέκτη Wi-Fi, που σου δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου μέσω Internet οποιαδήποτε στιγμή, από όπου κι αν βρίσκεσαι, μέσω μιας διαισθητικής εφαρμογής στο smartphone ή του tablet σου. Δημιούργησε χρονοδιακόπτες, χρονοδιαγράμματα, ή έξυπνα σενάρια με βάση το life style σου!
Περιόρισε τις θερμικές απώλειες
Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος θέρμανσης και να μειωθεί η κατανάλωση, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει επαρκή μόνωση στο σπίτι. Πέρασε το χέρι σου γύρω στα κουφώματα. Όπου αισθανθείς ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποίησε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να κλείσεις σημεία διαρροής αέρα ή νερού. Εναλλακτικά τοποθέτησε περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία.
Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν βούρτσες στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο. Κάνε το ίδιο για τα παράθυρα. Μπορείς να πάρεις ή φτιάξεις μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διάλεξε τα σε ωραία χρώματα για να δώσεις έξτρα στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού.
Ο συχνός αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος. Αέριζε το χώρο 2-3 φορές την ημέρας αφήνοντας κάθε φορά ανοικτά τα παράθυρα για μερικά λεπτά της ώρας. Ιδανικά, τοποθέτησε στο χώρο σου έναν αφυγραντήρα με λειτουργία ιονισμού και βελτίωσε την ατμόσφαιρα στο σπίτι. Καταπολεμούν τους αέριους ρύπους, τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα. Οι αφυγραντήρες απελευθερώνουν με αυτό τον τρόπο αρνητικά ιόντα, για να εξουδετερώνουν έτσι τις εστίες μόλυνσης. Ταυτόχρονα, μειώνεται σημαντικά το κόστος θέρμανσης στο σπίτι.
Το βράδυ, κλείνε τις κουρτίνες και τα παντζούρια πριν πέσεις για ύπνο, ώστε να «εγκλωβίσεις» τη θερμότητα μέσα στο σπίτι.
Βγάλε τους φορτιστές από την πρίζα
Μπορείς να συνδέσεις υπολογιστές και συσκευές όπως η τηλεόραση, ο αποκωδικοποιητής και οι κονσόλες για video games σε ένα έξυπνο πολύπριζο ασφαλείας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να τα απενεργοποιήσεις όλα μαζί. Όσο για τους φορτιστές, πολλοί λένε ότι η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται είναι αμελητέα. Ωστόσο, αυτή την εποχή που μια οικογένεια μπορεί να έχει έως και πάνω από 5-6 φορτιστές συνέχεια στην πρίζα, η ενέργεια που καταναλώνεται δεν είναι και τόσο αμελητέα.
Μαγείρεψε αποδοτικά
Τα γλυκά και τα φαγητά έχουν την τιμητική τους την περίοδο των εορτών. Και τώρα που θα έχεις περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μάλλον θα αυξηθεί η χρήση του φούρνου. Ένας τρόπος για να εξοικονομήσεις ενέργεια είναι η παράλληλη προετοιμασία φαγητών ή γλυκών. Αν ο φούρνος σου είναι παλιός, μπορείς να προγραμματίσεις το ένα ψήσιμο μετά το άλλο, ώστε να εκμεταλλευθείς τη ζέστη που έχει αναπτυχθεί ήδη στον θάλαμο.
Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε ν’ ανοίγεις την πόρτα όσο το δυνατόν λιγότερο και κλείσε το φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε η συνταγή σου να ολοκληρωθεί από τη θερμότητα που έχει «απομείνει» στον θάλαμο.
Προτίμησε τα σκεύη που έχουν καπάκι και φρόντισε να είναι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο στο μαγείρεμα. Οι «ανοικτές» κατσαρόλες και τηγάνια καταναλώνουν έως και 4πλάσια ενέργεια, για να ετοιμάσουν το φαγητό. Επίσης, επιστράτευσε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα, ώστε τα πιάτα σου να ολοκληρωθούν σε 70% λιγότερο χρόνο και με 50% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Εξοικονόμηση ενέργειας θα πετύχεις χρησιμοποιώντας και τον βραστήρα, για να «προετοιμάσεις» καυτό νερό π.χ. για να ετοιμάσεις ζυμαρικά, ή ρύζι.
Βάλε στην κουζίνα σου ένα πλυντήριο πιάτων
Είναι η περίοδος που μάλλον θα πλύνεις αρκετά πιάτα και σκεύη κουζίνας. Εάν εξακολουθείς να πλένεις τα πιάτα στο χέρι, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσεις να αναβαθμίσεις την κουζίνα σου με ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων. Έτσι θα εξασφαλίσεις αποτελεσματικό πλύσιμο, εξοικονομώντας παράλληλα ρεύμα, νερό, αλλά και πολύτιμο χρόνο.