Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αγαπημένο ορεκτικό οι κεφτέδες που με τη συνοδεία κάποιας σαλάτας ή άλλης γαρνιτούρας μετατρέπονται σε κυρίως πιάτο. Οι συγκεκριμένοι είναι μια νόστιμη εναλλακτική πρόταση, αφού δεν φτιάχνονται με βάση το κρέας, αλλά με βάση όσπρια, πατάτα, ακόμη και μπαγιάτικο ψωμί.
Ρεβιθοκεφτέδες
Σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο οι ρεβιθοκεφτέδες είναι γνωστοί ως φαλάφελ, μια 100% vegan πρόταση που γίνονται με βάση ωμά, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα ρεβίθια, αρωματισμένα με μπόλικα μυρωδικά.
Υλικά για 4 άτομα
- 300γρ. ρεβίθια
- 1 πατάτα μέτρια βρασμένη, καθαρισμένη και πολτοποιημένη,
- ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα καθαρισμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 ματσάκι άνηθο χοντροκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα μόνο)
- Λίγο κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
- Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια μια μέρα πριν (τουλάχιστον 24 ώρες) σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα περνάμε σε 2-3 δόσεις από επεξεργαστή τροφίμων.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσουμε), τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο στον πολυκόφτη και τα ψιλοκόβουμε. Όταν πολτοποιηθούν τα υλικά τα μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με τα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη πατάτα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με κουτάλι της σούπας. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε κεφτεδάκια. Για μεγαλύτερη ευκολία βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα να σφίξουν για μια ώρα τουλάχιστον.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες σε δόσεις αφού τους περάσουμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφού ροδίσουν από τη μια, τους γυρίζουμε να ροδοκοκκινίσουν και από την άλλη.
- Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.
Πατατοκεφτέδες με φρέσκα μυρωδικά
Μια χορτοφαγική πρόταση που μπορεί να γίνει και νηστίσιμη αν αντικαταστήσουμε το τριμμένο τυρί με 80γρ. ταραμά. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε πολύ προσεκτικοί με το αλάτι, γιατί ο ταραμάς περιέχει αρκετό.
Υλικά για 4 άτομα:
- 3 μεγάλες πατάτες
- ½ κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 κ.σ. δυόσμο ξερό
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
- 2 αυγά
- 100γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί
- 3-4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή φρυγανιά τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
- Λίγο αλεύρι
- Ελαιόλαδο ή μείγμα αραβοσιτέλαιου κι ελαιολάδου
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κάνουμε τη δοκιμή με ένα πιρούνι, πρέπει να τρυπιούνται με ευκολία.
- Τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις διαχειριστούμε τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, τις βάζουμε όσο είναι ακόμη ζεστές μέσα σε ένα μπολ. Τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ.
- Προσθέτουμε το ξυσμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα και τα ξερά μυρωδικά, τα αυγά, το τριμμένο τυρί, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να γίνουν ομοιογενές μείγμα που θα πλάθεται, αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη, και πλάθουμε μικρούς κεφτέδες.
- Τους περνάμε από ένα ελαφρό αλεύρωμα και τους αφήνουμε σε ταψάκι στο ψυγείο μέχρι να τους χρειαστούμε.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι , να είναι τουλάχιστον 2 δάχτυλα, και όταν κάψει καλά ρίχνουμε σε δόσεις τους πατατοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βγάζουμε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν πριν τους σερβίρουμε.
Χορτοκεφτέδες
Γίνονται με βάση μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο, όλα τα αγαπημένα μας χόρτα και φρέσκα μυρωδικά και είναι υπέροχοι!
Υλικά για 4 άτομα:
- 250γρ. ψίχα από μπαγιάτικο (ζυμωτό) ψωμί
- 250γρ. χόρτα διάφορα (σπανάκι, λάπαθα, ζωχούς κλπ) καθαρισμένα, πλυμένα, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό
- Λίγο ελαιόλαδο
- 150γρ. φέτα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- Λίγο αλεύρι
- Σπορέλαιο της επιλογής μας
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό (χωρίς την κόρα) και το στύβουμε καλά με τα χέρια.
- Σοτάρουμε με 2-3 κουταλιές τα κρεμμυδάκια και τα χόρτα μέχρι να βγάλουν το νερό τους και να το πιουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα συμπαγές μείγμα που θα πλάθεται εύκολα. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο, σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το πλάθουμε σε κεφτέδες. Τους πιέζουμε για να πλατύνουν ελαφρώς και τους περνάμε από ένα ελαφρό αλεύρωμα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις και από τις δυο πλευρές γυρίζοντάς τους προσεκτικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει το περιττό λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς.