Από την Ιωάννα Σταμούλου
Εύκολες, γρήγορες και χορταστικές συνταγές για… πρωτοετείς μάγειρες και μαγείρισσες νέας κοπής που γίνονται με ένα μικρό μάτι, στο φουρνάκι ή στο air fryer. Αφού πέρασες στο πανεπιστήμιο και έστησες το πρώτο σου σπιτικό αυτές οι συνταγές θα σου φανούν οι πιο νόστιμες του κόσμου. Γιατί θα είναι από τα χεράκια σου!
Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο
Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες σαν της μαμάς σου, γιατί μάλλον σου έχουν λείψει και γιατί είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξεις κι εσύ στο νέο σου φουρνάκι…
Υλικά
Για 3 μερίδες
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- ¾ φλιτζανιού νιφάδες βρώμης ή 3 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο
- 2-3 κουτ. σούπας νερό κρύο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- ½ ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 αβγό
- αλάτι, πιπέρι
Για τις πατάτες
- 3-4 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά των μπιφτεκιών σε μια λεκανίτσα και τα ζυμώνουμε να ενωθούν και να γίνουν ενιαίο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα στα 6 και πλάθουμε μπιφτεκάκια παχουλά στο σχήμα της επιλογής μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μέσα σε ένα ταψάκι.
- Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη, πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια, ρίχνουμε στο ταψί μισό φλιτζάνι νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν κάπως οι πατάτες.
- Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, ανακατεύουμε τις πατάτες και τοποθετούμε από πάνω τα μπιφτέκια. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά.
- Βγάζουμε ξανά το ταψί από το φούρνο, γυρίζουμε τα μπιφτέκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα τα μπιφτέκια και οι άκρες από τις πατάτες.
Σάντουιτς με μπιφτέκια κοτόπουλου πανέ στο air fryer
Θυμίζουν μπέργκερ, όμως είναι μπιφτέκια κοτόπουλου πανέ που ψήνονται στο air fryer και μπορείς να απολαύσεις σαν σάντουιτς μέσα σε ψωμάκι ή σαν γεύμα με γαρνιτούρα της επιλογής σου.
Υλικά
- 350 γρ. κιμάς κοτόπουλου
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
- 1 αβγό
- 1 μικρό κρεμμύδι στα 4
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 4 κλαδάκια μαϊντανού
- αλάτι, πιπέρι
για το πανάρισμα
- 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
για το σερβίρισμα
- Ψωμάκια του μπέργκερ
- Μαγιονέζα – μουστάρδα
- Φύλλα πράσινης σγουρής σαλάτας
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 πιπεριά σε φέτες
Εκτέλεση
- Τρίβουμε στο multi το ψωμί και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά.
- Πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε κι αυτά στον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (πάπρικα, σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι).
- Ζυμώνουμε, χωρίζουμε στα 4 και πλάθουμε μπιφτέκια. Βάζουμε σε ένα μπολ το αβγό και σε ένα δεύτερο τη φρυγανιά. Βουτάμε τα μπιφτέκια πρώτα στο χτυπημένο αβγό και μετά στη φρυγανιά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στο airfryer και τα ψήνουμε 6 λεπτά. Τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε 5 λεπτά ακόμη από την άλλη πλευρά.
- Στο μεταξύ σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι και την πιπεριά να μαλακώσουν λίγο.
- Για τα σάντουιτς: Ανοίγουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα αλείφουμε εσωτερικά με μαγιονέζα, τοποθετούμε στο κάτω μέρος φύλλα μαρουλιού, προσθέτουμε από ένα μπιφτέκι, από πάνω σοταρισμένα κρεμμύδια και πιπεριές και σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού.
- Σερβίρουμε αμέσως!
Σημείωση: Μπορούμε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια σε πιάτο σαν μερίδα, συνοδεύοντας με ρύζι, πατάτες ψημένες στο airfryer, βραστά ή ψητά λαχανικά ή άλλη σαλάτα της επιλογής μας.
Εύκολη κοτόσουπα
Επειδή η κοτόσουπα εκτός από γεύμα είναι και γιατρικό σε περιπτώσεις ιώσεων ή μιας μέρας που το στομάχι σου θα χρειάζεται κάτι ζεστό και καταπραϋντικό, δες πώς να φτιάξεις αυτή την εύκολη συνταγή.
Υλικά για 3-4 μερίδες
- 1 στήθος κοτόπουλο ολόκληρο (με πέτσα και κόκκαλα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε φέτες ή κυβάκια
- 1 κλαδάκι σέλερι σε ροδέλες
- 1 πατάτα σε κυβάκια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι ή κριθαράκι (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με 1 1/2 λίτρο νερό, αλατίζουμε και το βράζουμε για 15-20 λεπτά, αφαιρώντας από την επιφάνεια τους αφρούς με τρυπητή κουτάλα όταν είναι απαραίτητο.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, πατάτα) και τα βράζουμε για 30 λεπτά ακόμη μαζί με το κοτόπουλο, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Αφού κρυώσει λίγο, το καθαρίζουμε από πέτσες και κόκκαλα, το χωρίζουμε σε κομματάκια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Ανάβουμε ξανά τη φωτιά, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και μόλις έρθει η σούπα σε βρασμό προσθέτουμε το ρύζι καλά πλυμένο και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να μαγειρευτούν κι αυτά.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με έξτρα λεμόνι αν το επιθυμούμε.
Εύκολες μπρουσκέτες σαν πίτσα
Με λίγο μπαγιάτικο ψωμί (μπαγκέτα, φρατζολάκι, καρβελάκι) ή ακόμη και ψωμί του τοστ μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα αυτές τις μπρουσκέτες που θυμίζουν πίτσα. Αν θέλεις μπορείς να αντικαταστήσεις τις ελιές με ψιλοκομμένα αλλαντικά της επιλογής σου.
Υλικά
- 1 μπαγκέτα μπαγιάτικη κομμένη στα 3
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 2-3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- μοτσαρέλα σε φέτες ή άλλο τυρί της επιλογής σας (χαλούμι, φέτα, ανθότυρο)
- 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Ελιές ξεκουκούτσωτες
- Βασιλικό ξερό
- Αλάτι
- Φυλλαράκια ρόκας ή βασιλικού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φουρνάκι στους 200οC και κόβουμε τα κομμάτια της μπαγκέτας στη μέση.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ταψάκι μας και τα αραδιάζουμε πάνω.
- Ξύνουμε την ντομάτα στον τρίφτη, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, ξερό βασιλικό και αλείφουμε τις φέτες τις μπαγκέτας.
- Απλώνουμε από πάνω κομματάκια από ντοματίνια, ελιές και το τυρί της επιλογής μας, πασπαλίζουμε με έξτρα ξερό βασιλικό και ψήνουμε για 20 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε τις μπρουσκέτες στο airfryer.
- Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή ρόκας.
Ζυμαρικά με λαχανικά σε ένα μόνο τηγάνι
Όλα σε ένα τηγάνι, εύκολα, γρήγορα και νοικοκυρεμένα. Αν είσαι vegan αντικατέστησε τη φέτα ή το τυρί με άλλο χορτοφαγικό υποκατάστατο. Αλλά δοκίμασέ την αυτή τη συνταγή. Είναι τόσο εύκολη που θα γίνει η αγαπημένη σου μακαρονάδα!
Υλικά για 2-3 μερίδες
- 300 γρ. ζυμαρικά κοντά της επιλογής μας (βίδες, πένες, ριγατόνι, φιογκάκια κλπ)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 4 μανιτάρια σε φετούλες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- 1 κολοκυθάκι σε φετούλες
- 1 πιπεριά σε καρεδάκια ή μπαστούνια
- 3/4 φλιτζανιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- Αλάτι, πιπέρι
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού
- 100 γρ. φέτα τρίμμα ή άλλο πικάντικο τριμμένο τυρί της επιλογής μας
Εκτέλεση
- Βάζουμε άφθονο νερό σε κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση για να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά μας.
- Βάζουμε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι στην εστία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, το σκόρδο, την πιπεριά, το κολοκύθι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, τη σάλτσα ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσο νερό χρειαστεί να τα σκεπάσει και να τα ξεπεράσει ελαφρά.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε το φαγητό μέχρι να πιει τα ζουμιά του και να γίνουν τα ζυμαρικά. Ενδιάμεσα καλό είναι να ανακατέψουμε. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και έξτρα νερό.
- Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτουμε αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο, φυλλαράκια βασιλικού και το τυρί της επιλογής μας.
- Σερβίρουμε μοιράζοντας σε πιάτα.