325
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα χριστουγεννιάτικο κέικ αγγλοσαξωνικής προέλευσης, με ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής που ψήνεται σε μπεν μαρί στο φούρνο ή σε κατσαρόλα, μέσα σε στρογγυλό μεταλλικό σκεύος χωρίς τρύπα στη μέση. Οι θεωρίες για την ιστορία του είναι πολλές, όσοι και οι τρόποι παρασκευής του. Ο συγκεκριμένος είναι εύκολος και πρακτικός και το αποτέλεσμα ιδιαίτερα γευστικό!
Υλικά
- 175 ml μαύρο ρούμι ή μπράντι
- 175 γρ. σταφίδες ξανθές
- 150 γρ. σταφίδες μαύρες
- 150 γρ. χουρμάδες αποπυρηνωμένους και ψιλοκομμένους
- 100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
- 100 γρ. κόντιτα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή
- 5 αυγά
- 100 ml γάλα πλήρες
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα σε μπολ, προσθέτουμε τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού, το μπράντι και αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το γάλα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύουμε μέσα το μίγμα των ξερών φρούτων μαζί με το ποτό χρησιμοποιώντας σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές φόρμες ή μεταλλικά μπολ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα το οποίο πρέπει να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση της φόρμας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με 2 στρώματα μεμβράνης.
- Τοποθετούμε τη φόρμα σε γάστρα ή βαθύ ταψί. Βράζουμε νερό στον ηλεκτρικό βραστήρα και προσθέτουμε καυτό νερό στο ταψί ή τη γάστρα μέχρι να φτάσουμε λίγο πιο πάνω από τη μέση της φόρμας.
- Ψήνουμε την πουτίγκα σε μπεν-μαρί στον προθερμασμένο φούρνο για 3 ώρες περίπου. Διατηρούμε τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας προσθέτοντας καυτό νερό από το βραστήρα όποτε είναι απαραίτητο.
- Τσεκάρουμε αν η πουτίγκα μας έχει ψηθεί μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Πρέπει να βγει στεγνό. Όταν βγάλουμε τη φόρμα από τη γάστρα, αφήνουμε την πουτίγκα να μισοκρυώσει και μετά την ξεφορμάρουμε σε σύρμα να κρυώσει εντελώς.
- Μεταφέρουμε την πουτίγκα σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως ή τη διατηρούμε σε μεταλλικό σκεύος φύλαξης.