Από την Ιωάννα Σταμούλου
Από τη στιγμή που θα τσουγκρίσουμε, όπως προβλέπει το έθιμο, τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, πρέπει να καταναλωθούν άμεσα γιατί έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό αξιοποιούμε το συντομότερο δυνατόν τα αυγά που ξέμειναν «νικημένα» στην πιατέλα δίνοντάς τους δεύτερη ευκαιρία σε σαλάτες, σάντουιτς και φαγητά.
Τονοσαλάτα
Είναι τόσο χορταστική που θεωρείται κι ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 4 αυγά βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 5-6 φύλλα τρυφερής γαλλικής σαλάτας
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, ή κόκκινες ντομάτες σε κομμάτια
- 1 αγγουράκι σε φέτες
- 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι στραγγισμένο καλά, κομμένο σε κομμάτια
- 10 μαύρες ελιές
Για τη βινεγκρέτ
- 10 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι λευκό
- 1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- Αλάτι, πιπέρι
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ για να ενσωματωθεί η κάπαρη. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αν είναι απαραίτητο.
- Βάζουμε χοντροκομμένα τα φύλλα της σαλάτας μέσα σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε το αγγουράκι, τα ντοματίνια, τον τόνο, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε.
Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε στη σαλάτα βρασμένες πατάτες σε κομμάτια.
Αυγά γεμιστά με καβούρι
Ένα ιδιαίτερο ορεκτικό που μπορούμε να συμπεριλάβουμε για πιάτο «έκπληξη» τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Υλικά
- 8 αυγά βρασμένα
- 1 κονσέρβα καβουρόψιχα καλά στραγγισμένη
- 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. μαγιονέζα
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη διακόσμηση
- Μερικά φύλλα μαρουλιού
- Λίγη κόκκινη πιπεριά
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Διαχωρίζουμε τους βρασμένους κρόκους από τα ασπράδια.
- Στρώνουμε μια πιατέλα με τρυφερά φύλλα μαρουλιού και τοποθετούμε από πάνω τα ασπράδια.
- Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και τους λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε την κάπαρη, την καβουρόψιχα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τη μαγιονέζα, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Νοστιμίζουμε το μείγμα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μοιράζουμε το μείγμα στα αδειασμένα ασπράδια. Διακοσμούμε με κομματάκια από κόκκινη πιπεριά και φυλλαράκια άνηθου.
- Αφήνουμε τα αυγά στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα σερβίρουμε.
Πατατοσαλάτα
Αρέσει σε όλους και διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες τουλάχιστον. Μπορούμε να τη φτιάξουμε ανήμερα του Πάσχα και να τη σερβίρουμε παρέα με τον οβελία.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
- 4 αυγά βρασμένα ψιλοκομμένα
- 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. μηλόξυδο
- 1 φλιτζάνι μαγιονέζα σπιτική ή του εμπορίου
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις πατάτες (με τη φλούδα) και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τις καλύπτει. Τις αφήνουμε να βράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
- Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό για να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τις βάζουμε σε μπολ.
- Τις περιχύνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ώστε να παγώσει καλά πριν τη σερβίρουμε.
Σάντουιτς με αυγοσαλάτα και αβοκάντο
Ένα χορταστικό κι ελαφρώς διαφορετικό σάντουιτς που αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για σνακ για το γραφείο.
Υλικά
- 4 αυγά βρασμένα σφιχτά
- 4-5 ντοματίνια κομμένα σε κυβάκια (προαιρετικά)
- 1 αβοκάντο ώριμο
- Χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
- 4 κ.σ. μαγιονέζα
- Αλάτι, πιπέρι
- Μαρούλι, ή γαλλική σαλάτα
Για το σερβίρισμα
- 4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
Διαδικασία
- Ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε σε κυβάκια. Καθαρίζουμε και το αβοκάντο, το ραντίζουμε με το χυμό του μισού λάιμ και το κόβουμε κι αυτό σε κυβάκια.
- Ανακατεύουμε το αυγό με το αβοκάντο και τα ντοματίνια (αν χρησιμοποιήσουμε) σε ένα μπολ. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ξύσμα του λάιμ, τον υπόλοιπο χυμό του και τη μαγιονέζα.
- Αν το θέλουμε ζεστό, βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τις φέτες των ψωμιών και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρουμε πάνω σε δυο ψημένες φέτες ψωμιού λίγη πράσινη σαλάτα και μοιράζουμε από πάνω την αυγοσαλάτα. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες δύο φέτες ψωμιού και σερβίρουμε.
Ρολό κιμά με βραστά αυγά
All time classic! Αγαπημένο φαγητό των ‘80s που ακόμη και σήμερα το συναντάμε πολύ συχνά να σερβίρεται σε κάθε τραπέζι.
Υλικά για 4-5 άτομα
Για τον κιµά
- 600 γρ. κιµά µοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά)
- 5 κ.σ. νιφάδες βρώμης ή φρυγανιά τριμμένη
- 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ ντομάτα
- 3 κ.σ. κρασί
- 1 µατσάκι µαϊντανό, σε χοντρά κοµµάτια
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 4 κ.σ. γραβιέρα Κρήτης, τριµµένη
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τη γέµιση
- 5 αυγά βρασμένα και ξεφλουδισμένα
Για τη γαρνιτούρα
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2-3 κ.σ. μουστάρδα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- Ρίγανη ξερή
- Αλάτι, πιπέρι
- Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι µε το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει και να µαλακώσει.
- Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη την ντομάτα μαζί µε το μαϊντανό και το κρασί.
- Βάζουμε σε ένα µπολ τον κιμά, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μείγμα µαϊντανού και ντοµάτας, τη βρώμη ή τη φρυγανιά, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε για ένα πεντάλεπτο και αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους και τις ανακατεύουμε σε µια λεκανίτσα µε τη μουστάρδα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ανάλογο αλατοπίπερο και ρίγανη.
- Προθερµαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Κόβουμε ένα κοµµάτι λαδόκολλας και ανοίγουμε πάνω του το µείγµα του κιμά σε τετράγωνο σχήμα.
- Καθαρίζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε κατά μήκος στο κέντρο του κιμά. Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα από πάνω και από κάτω, ώστε να κλείσουμε μέσα µε ευκολία τα αυγά και τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό. Ασφαλίζουμε τα πλαϊνά του ρολού για να µην φύγουν τα αυγά και το τοποθετούμε σε γάστρα µε καπάκι έχοντας τη ραφή από κάτω.
- Μοιράζουμε τις πατάτες αριστερά δεξιά από το ρολό περιχύνουμε όλο το φαγητό με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο νερό στη γάστρα. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα, αλείφουμε το ρολό με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι μέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό και να ψηθούν καλά οι πατάτες.