Χύτρα ταχύτητας: Τι πρέπει να κάνεις στην πρώτη χρήση

 

Το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας, όπως είναι γνωστό, εξασφαλίζει πιο υγιεινό και εύγευστο φαγητό, ενώ περιορίζει το χρόνο προετοιμασίας και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, οι σύγχρονες χύτρες είναι 100% ασφαλείς και αξιόπιστες, αφού έρχονται με ποιοτικότερη κατασκευή και συστήματα ασφαλείας που αποτρέπουν τα ατυχήματα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύχρηστο μαγειρικό σκεύος, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις πριν χρησιμοποιήσεις τη νέα σου χύτρα ταχύτητας για πρώτη φορά, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσεις να την αξιοποιήσεις στο έπακρο.

 

Πριν την πρώτη χρήση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις αφαιρέσεις το προϊόν από τη συσκευασία είναι να καθαρίσεις σχολαστικά όλα τα μέρη με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Απόφυγε να βάλεις το καπάκι και το λάστιχο σιλικόνης σε βραστό νερό ή στο πλυντήριο πιάτων (εκτός αν αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης της συσκευής). Σε περίπτωση που εμφανιστούν λευκοί λεκέδες στις ανοξείδωτες επιφάνειες λόγω του υπερβολικά σκληρού νερού, καθάρισε με λίγο ξίδι.

 

Πρώτη εμπειρία με τη χύτρα ταχύτητας

Όταν αγοράζεις νέα χύτρα ταχύτητας, συστήνεται να κάνεις μία πρώτη δοκιμή με σκέτο νερό. Η συγκεκριμένη δοκιμή καλό είναι να γίνεται σε κάθε καινούρια χύτρα που αγοράζεις – ακόμα κι αν είναι το ίδιο μοντέλο, μέγεθος ή μάρκα. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας αλλά μπορείς επίσης να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα ή ελαττώματα.

Εάν δεν έχεις μαγειρέψει ποτέ ξανά με χύτρα ταχύτητας, ίσως αρχικά σε ξενίσει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το εκπληκτικό σκεύος, είναι τουλάχιστον 70% πιο γρήγορη από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής. Ωστόσο, η διαδικασία που χρειάζεται για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο πίεσης μπορεί να διαρκέσει πάνω από 10 λεπτά. Επομένως, μην απογοητευτείς αν δεν δεις να βγαίνει ατμός από τη βαλβίδα (ή βαλβίδες) πίεσης μέσα στα πρώτα 5 λεπτά λειτουργίας.

Να θυμάσαι, επίσης, ότι ο χρόνος μαγειρέματος σε μια χύτρα ταχύτητας ποικίλει με βάση την ποιότητα και την ποσότητα των πρώτων υλών. Συνεπώς, θα αποκτήσεις προσωπική εμπειρία σχετικά με το χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται για κάθε συνταγή.

 

 

Έλεγχος λειτουργίας

Η πρώτη δοκιμή με σκέτο νερό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια ολοκληρωμένη ιδέα σχετικά με το πόσο νερό εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος υπό πίεση. Για παράδειγμα, εάν βράσεις την ίδια ποσότητα νερού σε μία κατσαρόλα χωρίς καπάκι και σε μία χύτρα ταχύτητας για 10 λεπτά θα παρατηρήσεις ότι η χύτρα ταχύτητας συγκρατεί στο εσωτερικό της περισσότερη θερμότητα και ατμό σε σχέση με την ανοικτή κατσαρόλα, όπου μπορεί να «χάσει» περισσότερο ατμό. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο τεχνικών, μαγείρεμα υπό πίεση και συμβατικό μαγείρεμα.

Κατά γενικό κανόνα, όσο αυξάνεται η διάρκεια του βρασμού/μαγειρέματος ενός φαγητού και όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα υγρού μέσα στην οποία αυτό μαγειρεύεται τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Οι χύτρες ταχύτητας διατηρούν την ποιότητα των πρώτων υλών καθώς δεν μπαίνει οξυγόνο κατα τη διάρκεια μαγειρέματος,  μαγειρεύουν πολύ γρήγορα και με μικρότερη ποσότητα νερού.

Καλορίζικη η νέα σου χύτρα ταχύτητας και καλά μαγειρέματα!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη