985
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Νηστήσιμα κυπριακά πιτάκια από αφράτη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου γεμισμένα με ελιές, δυόσμο και κρεμμύδι.
Υλικά για 20 κομμάτια
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 60ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150ml πορτοκαλάδα του εμπορίου με ανθρακικό
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζάνι ελιές αποπυρηνωμένες
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα χέρια να «ρυζιάσει» και να γίνει το αλεύρι σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη πλαστική κι αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και το κρεμμύδι, τα ρίχνουμε στο μπολ με τις ελιές, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC Κάνουμε τη ζύμη ρολό και την κόβουμε σε 15 κομμάτια. Τα πλάθουμε μπαλάκια και με τη βοήθεια πλάστη τα ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε πιτάκια. Με ένα πινέλο αλείφουμε με νερό την περιφέρεια.
- Τα γεμίζουμε από τη μια μεριά με 2 κουταλιές από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σφικτά. Στο τέλος γυρνάμε προς τα μέσα το ζυμάρι μας με τρόπο ώστε να πάρει σχήμα μισοφέγγαρου και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τις ελιωτές στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Σερβίρουμε τις ελιωτές χλιαρές ή κρύες.
Ετοιμάζουμε ελιωτές, κυπριακά πιτάκια από αφράτη ζύμη γεμισμένα με ελιές, δυόσμο και κρεμμύδι.
Posted by Kotsovolos on Tuesday, May 11, 2021