Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ετοιμάζουμε ένα ολόκληρο μενού με εύκολες συνταγές που η καθεμιά απαιτεί 5-6 εύκολα υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στο ντουλάπι και το ψυγείο μας.
Galette με γλυκοπατάτες και φέτα
Η έτοιμη ζύμη γίνεται μια αγκαλιά που κλείνει μέσα της λαχανικά και τυριά χωρίς να χρειάζεστε ταψάκι για τάρτες. Να θυμάσαι πως μπορείς να αντικαταστήσεις τις γλυκοπατάτες με κολοκύθα, κολοκύθια, ντομάτες, ντοματίνια, πιπεριές κλπ.
Υλικά για 8 άτομα
- 1 έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού
- 1-2 γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 250γρ. φέτα
- 100γρ. γάλα
- 1 αυγό
- Θυμάρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Κρατάμε λίγη φέτα στην άκρη και χτυπάμε την υπόλοιπη στον πολυκόφτη μαζί με το αυγό και όσο γάλα είναι απαραίτητο μέχρι να γίνει κρέμα.
- Αναποδογυρίζουμε το φύλλο κουρού πάνω σε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω του την κρέμα της φέτας αφήνοντας τριγύρω ένα κενό ίσο με 3 δάχτυλα περίπου.
- Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες της γλυκοπατάτας και τις απλώνουμε πάνω από τη φέτα φροντίζοντας να μισοσκεπάζει η μία την άλλη.
- Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και φέρνουμε τη ζύμη που εξέχει πάνω από τις γλυκοπατάτες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και μεταφέρουμε την πίτα μαζί με το χαρτί ψησίματος σε ταψί.
- Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο γάλα και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να ψηθεί η γλυκοπατάτα.
Σαλάτα με κόκκινο λάχανο
Το κόκκινο λάχανο εκτός από νοστιμιά στις σαλάτες μας, δίνει κι ένα γιορτινό τόνο στο τραπέζι. Αν έχουμε, μπορούμε να της προσθέσουμε επίσης κυβάκια μήλου και σταφίδες.
Υλικά
- ¼ κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού Ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μηλόξυδο
- Αλάτι
- Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
- Καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα λαχανικά (λάχανο, καρότο, σέλερι) σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι και τη ζάχαρη και τα περιχύνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για μισή ώρα.
- Πριν σερβίρουμε μεταφέρουμε τη σαλάτα σε σαλατιέρα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καρύδια και ψιλοκομμένα φυλλαράκια σέλερι.
Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο
Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος από το να ψήσουμε το κοτόπουλο στον φούρνο. Μπορούμε ακόμη, να αναμείξουμε τις πατάτες στο ταψί με γλυκοπατάτες αλλά και διάφορα λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο και θέλουμε να φύγουν από τη μέση, όπως καρότα, φινόκιο, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, κολοκύθα κλπ.
Υλικά για 4 άτομα
- 4 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
- 700γρ. πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
- Ελαιόλαδο
- 1 Λεμόνι ζουμερό κομμένο κατά μήκος στα 6
- Αλάτι, πιπέρι
- Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- κάποιο βότανο της επιλογής μας (ρίγανη, δεντρολίβανο ή θυμάρι)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τοποθετούμε σε ταψί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και από τις δυο πλευρές.
- Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μείγμα μπαχαρικών, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο. Στύβουμε τα λεμόνια πάνω από το φαγητό και τοποθετούμε τα στυμμένα κομμάτια στο ταψί σε διάφορα σημεία όπως και τις σκελίδες του σκόρδου. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας.
- Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη ξεσκέπαστο μέχρι να πάρει χρώμα.
Crema catalana
Η ισπανική εκδοχή της γαλλικής crème brule δεν χρειάζεται ψήσιμο στον φούρνο και μπεν μαρί, γίνεται εύκολα κι απλά στην κατσαρόλα με μηδέν βαθμό δυσκολίας και είναι εξίσου υπέροχη.
Υλικά για 10 άτομα:
- 600γρ. κρέμα γάλακτος ή 300γρ. κρέμα γάλακτος και 350γρ. γάλα πλήρες
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4 κρόκους αυγών
- 1 ½ κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
- 80γρ. ζάχαρη + επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος (και το γάλα αν χρησιμοποιήσουμε).
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα.
- Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα. Όταν πάρει βράση και κοχλάσει η κρέμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει τα αρώματα.
- Περνάμε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν γρομπαλάκια και τη μοιράζουμε σε 6 ρηχά πυρίμαχα σκεύη. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε από πάνω ζάχαρη και την καίμε με φλόγιστρο μέχρι να καραμελώσει. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι πριν σερβίρουμε τις κρέμες.